donderdag 4 september 2014

Column: Erwin’s zin en onzin - deel 43

Kramp, hoofdsponsor van het topevenement
Kramp Run: van mooi idee tot topevenement

De Tweede Kamer, De Wereld Draait Door en de recreatieve hardloper hebben één ding gemeen: ze zijn allen net terug gekeerd van zomerreces. De Tweede Kamer breekt het hoofd over de ‘kwestie Oekraïne’, Matthijs van Nieuwkerk is druk in de weer met de kijkcijfers en de hardloper stoomt zich klaar voor één van de spectaculairste sportevenementen van de Achterhoek: de Kramp Run.

Iedere zelfrespecterende hardloper uit het oosten van het land, meldt zich op 13 september in Varsseveld. Binnen vier jaar tijd heeft de Kramp Run zich ontwikkelt tot een wedstrijd van formaat. Een deelnemersveld om van te smullen, een overweldigende publieke belangstelling en sponsors die in de rij staan om hun bedrijfsnaam langs het parcours aan een dranghek te krijgen. Door een ‘run’ op startbewijzen is inschrijven al weken onmogelijk, wat weer aangeeft hoe populair het evenement is. Voor een startnummertje moet je, naar het schijnt, op de zwarte markt al behoorlijk diep in de buidel tasten.

Het hoogtepunt van het sportfeest is de Toprun. In twee aparte wedstrijden – eerst de dames dan de heren – wordt door nationale en enkele internationale toppers gestreden om de overwinning. Met snelheden die voor velen op de fiets nog onhaalbaar zijn, vliegen de hoofdrolspelers over het parcours, dat uit vijf rondjes om de kerk bestaat. Dit jaar staan er veel regionale toppers aan het vertrek. Mijn clubje - Ava’70 - is met drie atleten vertegenwoordigd. Mark te Brake is de ‘veteraan’ van het gezelschap. Hij miste nog geen enkele editie. Bram Tolkamp, vorig jaar ook al aanwezig en ‘nieuwkomer’ Björn Demkes maken het trio compleet. Ongetwijfeld strijden de heren niet mee om het eremetaal maar ze zullen het geel-blauw van Ava’70 met trots verdedigen. De Toprun is een geweldig schouwspel, voor zowel loper als supporter.
Het voorafje wordt opgediend door ruim 800 recreanten. De atleten lopen twee ronden van 2,5 kilometer door het centrum van Varsseveld. In deze ronde zijn ook de fabriekshallen van de belangrijkste sponsoren – Kramp en Svedex – opgenomen. Vorig jaar was de Svedexhal nog sfeerlozer dan de meeste begrafenissen, maar dat wordt dit jaar ongetwijfeld anders. De honderden atleten kunnen de steun verwachten van een paar duizend enthousiaste toeschouwers. 

De grote man achter deze wedstrijd is Gert Jan Wassink. Een boegbeeld binnen de Achterhoekse atletiek. Door aanhoudend blessureleed kan deze topatleet niet meedoen aan zijn ‘eigen’ wedstrijd, wat voor zijn fans, maar vooral voor zichzelf, een behoorlijke aderlating is. Natuurlijk is deze hyperenthousiaste Varssevelder wel aanwezig. Hij doet het licht ’s ochtends aan en ’s avonds weer uit. Overal en nergens zul je hem tegenkomen. Na de wedstrijd struint hij alle horecagelegenheden af om alle vrijwilligers, lopers, supporters en kroegbazen te bedanken voor hun inzet. Gert Jan, zelf met een spaatje blauw in zijn hand, legt aan ontelbare dronken recreanten uit hoe het toch in vredesnaam mogelijk is dat een mens van vlees en bloed zo hard kan lopen. Voor iedereen maakt hij tijd. Als een ware nachtburgemeester waakt de goedlachse snelheidsduivel over zijn volk. Pas als de meest obscure nachtclubs en ranzige bruincafés de deuren hebben gesloten, duikt ‘wedstrijddirecteur’ zelf zijn nest in.

Door de inzet van bijna alle Achterhoekse atletiekverenigingen, Kramp, Stichting Gert Jan Wassink een enorme groep vrijwilligers en natuurlijk ‘wedstrijddirecteur’ Gert Jan Wassink zelf,  is de Kramp Run uitgegroeid tot één van de mooiste, gezelligste en meest professionele  hardloopevenementen van Oost-Nederland. Een prestatie waar heel sportminnend Achterhoek best een beetje trots op mag zijn.
Gert-Jan Wassink in actie op de vorige editie

3 opmerkingen:

Heidie zei

Inderdaad...op papier is Gert-Jan de grote man achter deze wedstrijd! In de praktijk heb ik ervaren dat dat vooral onze eigen Ava-leden zijn die er heel wat uurtjes insteken en mega druk mee zijn om dit evenement elk jaar weer goed neer te zetten! Applaus voor deze harde werkers en heel veel succes met editie 2014!

Gerdie Duenk zei

Nou Heidi, ben het helemaal met je eens, applaus voor al deze vrijwilligers

Gerrit zei

Je bent zelf ook een van die vrijwilligers geweest Heidie! :)

We werken er met zijn allen weer hard aan om het zaterdag een groot succes te laten worden!