woensdag 2 mei 2018

“Bij Ava’70 doen we alles net even anders”Ze besturen de vereniging naar eigen zeggen volkomen normaal, maar toch kijken atletiekverenigingen in de buurt wel eens verwonderd naar AVA’70 uit Aalten. “We hebben nooit een tekort aan trainers of andere vrijwilligers, doen niet aan selecties en hebben altijd een druk bezochte ALV”, zegt voorzitter Rudi Meinen. Daarnaast groeit de club en heeft het nu al 630 leden. Lachend: “Hoe we dat doen? Ik begrijp dat we de vier inzichten voor bestuurders feilloos volgen maar we hebben dat zelf niet echt in de gaten.”

Samen
Rudi: “De visie van het bestuur is heel helder. Het draait bij ons om plezier, niet om prestatie. Dat stralen we uit door veel aandacht te hebben voor gezellige momenten na de training en andere activiteiten. Maar ook door geen selectiebeleid te hanteren. Iedereen is gelijk. Als je extra wilt trainen, prima. Hierdoor krijgen we geen scheven gezichten bij ouders of atleten. Als leden willen trainen, kan dat. We geven gewoon de sleutel van de keet. Elk bestuurslid deelt die visie en we dragen dat samen uit. De visie en kernwaarden van de club worden veel verwoord en staan ook elk kwartaal in ons clubblad vermeld. Het is onze visie als bestuur maar deze wordt gedeeld door de leden. Dit wordt bevestigd doordat de inhoud van de positieve feedback van de enquêtes overeenkomen met onze kernwaarden van de vereniging: laagdrempeligheid; gezelligheid; maximale persoonlijke acceptatie; respect en open en eerlijke communicatie.”

Meenemen
Wij praten heel veel met iedereen die bij de club betrokken is. Even luisteren naar die moeder of naar de trainer met een issue in het team. Doordat we zelf actief betrokken zijn bij de club vinden de meeste gesprekken met de oudere leden tijdens een duurloopje of na de training in ons sportcafe plaats. Met ouders van pupillen wordt voor en na de training regelmatig in het voorbij gaan gesproken, gewoon voor de gezelligheid maar ook om te complimenteren of wanneer dat nodig is een bepaald gedrag van het kind na te vragen. Hierdoor weten we wat er allemaal leeft en als je dan dingen wilt veranderen, kun je mensen makkelijker meenemen in je plannen. Sterker nog, niet zelden komt een plan of initiatief juist vanuit de leden zelf. Verder houden we elk jaar een enquête onder de leden en elke 2 jaar een SWAT analyse. En vervolgens pakken we aan wat beter kan.  
 
Eigenaarschap
Loslaten vinden wij helemaal niet moeilijk. We hebben twee tieners een nieuwe sociale groep laten coordineren; de Happy Code. Bedoeld voor de groep 11-15 jaar die dat sociale aspect nodig heeft om verbonden te blijven met de vereniging. Joppe, een jongen die destijds 13 was en inmiddels 15, regelt dat met zijn Happy Code vrienden. Gaat dat goed? Niet altijd, maar fouten maken mag, we zijn erbij en helpen hun dan. Die eigen verantwoordelijkheid vinden mensen heerlijk, die vrijheid. Het zorgt ervoor dat we nooit een tekort aan trainers en vrijwilligers hebben."

Support
Het klinkt simpel, maar het vergt echt wel continue aandacht. Complimenten geven, oprechte interesse tonen. Een extra hapje en drankje na een training, muziek aan, voor sfeer zorgen. Maar ook het gesprek durven aangaan als je iets fout ziet gaan. We hebben wel eens een moment gehad dat er bij jeugdleden bijvoorbeeld meer vrijheid wordt genomen dan de club bereid is om te geven. Na zo’n moment wordt daar direct met de betrokkenen over gesproken en daarna het boek gesloten. Niet meer opgerakeld, klaar. Fouten mogen gemaakt worden. Wij gaan uit van het goede in onze mensen!

1 opmerking:

Jelle zei

Mooi filmpje
Ook mooi in elkaar gezet