zondag 27 mei 2018

Populariteit triathlon blijft groeien

Een groot deel van de clinic-deelnemers. Denise van der Donk, voorste rij (knielend), tweede van links.
Deelnemers worden klaargestoomd, de triathlon leeft als nooit tevoren. 

Door Erwin Wamelink

Over een maand - zondag 17 juni - staat de Triathlon van Aalten op het programma en de voorbereidingen zijn al in volle gang. Denise van der Donk begeleidt, samen met Gerben Duenk, een aantal van deze atleten op weg naar de ‘grote dag’. “Het is prachtig om te doen, zeker als de atleten zo enthousiast en fanatiek zijn als dit jaar.” AALTEN - Zwemmen, wielrennen en hardlopen, het gehele drieluik wordt tot in het kleinste detail behandeld in de drie trainingen die in aanloop van de Triathlon van Aalten worden gegeven. Van der Donk: “Na afloop van het sportieve deel geven wij ook tips over voeding, kleding en materiaal.” Bij de eerste clinic kregen de sporters direct een coopertest voorgeschoteld, in 12 minuten tijd zoveel mogelijk meters afleggen. “Het is een mooie start, je kunt dan zien hoe je er conditioneel voorstaat.” Enkele weken later werd er een koppeltraining afgewerkt. Tweetallen wisselden het wielrennen en het hardlopen af. De wisselmomenten kregen veel aandacht. “De overgang van het wielrennen naar het hardlopen is misschien wel het lastigste van de triathlon, het is enorm zwaar. Door het regelmatig te trainen, kun je het wel verbeteren.” In de laatste training, van zaterdag 27 mei, staat het zwemmen in open water op het menu. “Over dit onderdeel bestaat bij de sporters de meeste onzekerheid. Er wordt constant over gesproken.” 

Niet veel animo 
Van der Donk en Duenk geven de clinics voor het derde jaar. “Twee jaar geleden was er nog niet zoveel animo, vorig jaar was de belangstelling al een stuk groter. Dit jaar werken we zelfs met een wachtlijst, daar staan mensen uit de gehele regio op. Er doen zeventien personen meer, dat is echt de max. We fietsen op de openbare weg en zwemmen in het open water, in verband met de veiligheid kan de groep niet groter worden. Daarnaast wil je iedere atleet persoonlijke tips geven, hoe groter de groep, hoe moeilijker dat wordt. “ De jongste deelnemers hebben op zaterdag 2 en 9 juni de mogelijkheid om de sport beter te leren kennen. “Kinderen die zich hebben ingeschreven voor de triathlon van Aalten, kunnen zich aanmelden voor deze leuke en gratis clinics.” 

Generale repetitie 
Op zondag 27 mei, vanaf 14.00 uur, is het tijd voor de generale repetitie. Onder leiding van Denise van der Donk en voormalig topper Eddy Lamers wordt de 1/8 triathlon (500m zwemmen - 20km wielrennen - 5km hardlopen) geoefend. Deze oefentriathlon wordt in beeld gebracht door het programma Gelderland Sport van Omroep Gelderland. Meedoen? Dat is nog mogelijk. (bron)

Geen opmerkingen: