woensdag 30 mei 2018

Foto's en verslag van het Schaddenpad in Vragender

De groep in het Korenburgerveen

Door de bufferzone om het Korenburgerveen

Natuurgebied het Korenburgerveen wordt beschermd door een bufferzone die om het gebied heen loopt. Het Winterwijkse natuurgebied zelf is niet vrij toegankelijk, door de bufferzone loopt sinds een aantal jaren een ruim 10 kilometer lange route. Dit Schaddenpad voert de loper door het grensgebied tussen cultuur en eeuwenoud hoogveen.

De route om het Korenburgerveen is een tocht door een niemandsland. Je loopt er door verlaten weilanden, halfverwilderde graslanden en langs ruige greppels. Het Schaddenpad haalde al snel na de opening in het voorjaar van 2011 het landelijke nieuws. Drie wandelaars kwamen er vast te zitten in de modder. Door de brandweer moesten ze eruit gehaald worden.

Paaltjes met rode kop geven duidelijk de richting aan, maar soms ontbreekt een duidelijk pad. Maar dat is juist één van de charmes van deze door de Stichting Marke Vragender Veen uitgezette route. Hier loop je niet over platgetreden paden.

Natuurgebied het Korenburgerveen is één van de laatste Nederlandse hoogveengebieden. Het werd bedreigd door verdroging en bemesting. Damwanden houden tegenwoordig het water vast en voorkomen instromen van bemest water van de omliggende akkers en weilanden. Om het kwetsbare gebied verder te beschermen tegen invloeden van buitenaf is de bufferzone om het gebied ingesteld. Het blijkt dat je er ook een bijzondere route kunt uitzetten.

Met 13 atleten waren we vanmorgen in dit prachtige gebied aanwezig. De tocht werd georganiseerd door Renata Gierkink en na afloop werd er bij haar in de tuin nog even nagepraat over deze bijzondere route. De volgende loop is op woensdag 27 juni, dan gaan we in de buurt van Buurse een tocht lopen.


Klik op de link voor de foto's van Renata Gierkink

fotoalbum

 

Geen opmerkingen: