woensdag 16 mei 2018

Futselaar: ”In 1977 liep Tebroke acht keer onder de 14 minuten”

Frank Futselaar (foto Pelle van Dongen)

Komende zaterdag is in het gezellige Aalten de Gerard Tebroke Memorialloop. Vorig jaar deed Frank Futselaar ook mee met de 10 kilometer en dook hij net niet onder de 30 minuten. Ook denkt hij nog even terug aan Gerard Tebroke, want in 1977 liep hij maar liefst acht keer onder de 14 minuten op de 5000 meter.

Vorig jaar deed je ook mee met de Gerard Tebroke Memorialloop (10 km). Wat maakt deze wedstrijd zo leuk om aan mee te doen?
Ik hou van racen! De rondjes vind ik erg leuk. Het voelt een beetje als een circuit! Je loopt van bocht naar bocht en je positie daarbij is belangrijk. Het publiek dat overal staat geeft ook een impuls om hard te blijven lopen. De gedachte dat Gerard Tebroke ongelooflijk hard heeft gelopen en te vroeg is gestorven maakt het speciaal. 13.21 op de 5000 meter en 27.37 op de 10.000 meter zijn bizar harde tijden! Zijn verhalen en tijden zijn legendarisch. In 1977 liep hij bijvoorbeeld acht keer onder de 14 minuten op de 5000. Dat is een niveau waar je alleen maar respect en waardering voor kan hebben. Helemaal in combinatie met zijn drukke leven, waarin hij werkte in de melkfabriek in Arnhem en zijn vele blessures.  We zouden in Nederland zulke grote sporthelden beter mogen eren. Daarnaast weet de Gerard Tebroke Memorialloop een mooie combinatie tussen topsport en breedtesport te maken. Dat was mooi te zien vorig jaar.

Ook dit jaar staat er met o.a. Bart van Nunen, Geart Jorritsma en Jorit van Malsen een sterk deelnemersveld. Waar sta je qua ontwikkeling t.o.v. vorig jaar?
Ja, dat is heel mooi. Ik train regelmatig met Geart Jorritsma. Ik hoop dat we een mooi groepje kunnen vormen. Ik hoop tot het einde mee te doen om de overwinning. Ik denk dat ik het afgelopen jaar stappen heb gemaakt in de goede richting. De Nederlandse titel was daarbij geweldig. Vooral de laatste 200 meter en de sprint met Paul Zwama. Ook met overwinning op de 5km bij de Kramprun in Varsseveld 14.28 was ik heel blij. De wedstrijd was super sterk bezet en ik was blij dat ik deze race in de laatste 500 meter naar mij toe kon trekken in een tijd van 14.28.

Vorig jaar liep je met haas (Wouter Ploeger) vanaf 3000 meter solo naar een tijd van 14:01 op de baan. Ben jij een atleet die ook zonder haas een stabiele race kan lopen?
Ik was heel blij dat ik kon door versnellen vanaf 3000 meter waar we door kwamen in 8.30. Een stabiele race zonder haas lukt prima, dat zou nog makkelijker moeten zijn. Je moet altijd een beetje geluk hebben met een serie waarin je terecht komt, maar ik vind het ook niet erg om zelf het tempo te maken. Hopelijk kan ik dit jaar onder de 14 minuten duiken op de 5000 meter.

In Schoorl dook je voor het eerst onder de 30 minuten op de 10 kilometer. In hoeverre acht jij dat 19 mei realistisch?
Ik denk dat het zeker kan. Vorig jaar kwamen wij na 6 km door in 18.00/10 ongeveer. Toen kon ik dat tempo niet doortrekken. Als we weer dat tempo lopen en doorkomen op 6km is een sub 30 zeker realistisch! (bron)

Geen opmerkingen: