zaterdag 26 januari 2019

4 goede krachtoefeningen voor hardlopers

Krachtoefeningen zijn minstens zo belangrijk voor een hardloper wanneer je (flinke) progressie wilt boeken
Wanneer je jezelf als loper wilt ontwikkelen, zal je moeten trainen. Dat klinkt als gesneden koek en eigenlijk ís dat ook gewoon vrij logisch. Minder logisch is het misschien dat je dat trainen niet alleen moet beperken tot je standaard rondjes hardlopen. Krachtoefeningen zijn minstens zo belangrijk wanneer je (flinke) progressie wilt boeken. Maar welke oefeningen zijn nou écht goed voor een hardloper? Wij zetten er alvast vier voor je op een rij!

- Squats
En dan bedoelen we natuurlijk niet van die halfbakken squats, maar squats waarbij je je volledige lichaamsgewicht met je bovenbenen draagt. Plaats je voeten ter breedte van je heupen en maak een zitbeweging tot je in een kniehouding van ongeveer 90 graden belandt. Vervolgens kom je weer omhoog en dit ritueel kun je een stuk of twaalf keer herhalen. Voel je dan nog geen verzuring? Dan doe je er gewoon nog eens twaalf! Het mooie aan squats is dat je hiermee een heleboel specifieke spieren traint die je tijdens het hardlopen flink gebruikt. Daarnaast kun je squats heel eenvoudig nog even ná je reguliere training meepakken.

- Squats op één been
Tijdens het squatten kun je je ook beperken tot het gebruik van één been. Balanceer op je voet, buig je knie en doe alsof je gaat zitten op een stoel achter je. Eenmaal in een hoek van 90 tot 115 graden? Dan kom je weer terug omhoog. Ook hier geldt: twaalf keer per been en bij te weinig verzuring nog een aantal extra! Groot voordeel van deze enkelbenige squats? Je traint meteen je voetbalans!

- Deadlifts op één been
Een andere mooie oefening die je kunt doen terwijl je op één been staat, is deadliften. Neem een hanteerbaar gewicht in je handen, buig iets door de knie van je been die op de grond blijf staan en strek je andere been rustig naar achteren. Vervolgens probeer je de gewichten vlak voor en naast je benen te houden. Nu het zware gedeelte: buig rustig op en neer met het been dat op de grond staat en na een stuk of twaalf deadlifts zul je de verzuring zeker wel gaan voelen. Deze oefening kun je ook eventueel zonder gewicht doen.

- Core
Inmiddels hebben de meeste hardlopers er wel van gehoord: ook het versterken van je core spieren is uiterst cruciaal. Niet voor niets is 'planking' onder hardlopers razend populair. Je gaat op de grond liggen, komt omhoog op zowel je tenen als je ellebogen en blijft gedurende een minuut (of korter of langer, afhankelijk van je niveau) zo strak mogelijk 'hangen'. Wist je trouwens ook dat fietsen uitermate goed is voor je buik- en rompspieren? Ideaal dat je op die manier ontzettend veel oefeningen met elkaar kunt combineren dus! (bron)

Geen opmerkingen: