woensdag 9 januari 2019

‘Vieze bultje’ in Beekse Winterloop is verleden tijd

Gijs Oosterholt op de beklimming van de het 'vieze bultje' in 2018
BEEK – Het ‘vieze bultje’ in de Beekse Winterbosloop behoort tot het verleden. De Stichting Omloop Beek (SOB) heeft na 44 jaar het parcours voor de winterse boslopen aangepast en het venijnige, en door vele hardlopers gehate, bultje eruit gehaald. Ook is de startlocatie veranderd en worden de deelnemers voortaan geklokt met een chip en fotofinish.

 “Het publiek en de deelnemers vragen na zoveel jaren om iets anders”, zegt SOB-voorzitter Jan Leuverink. “Het moet allemaal spannender en extremer. Daarom hebben we komend jaar niet alleen de routes van al onze activiteiten aangepast, maar organiseren we met de Trailrun en Halloweentocht ook twee nieuwe activiteiten.”

De Beekse Winterbosloop vindt traditioneel op de laatste twee zondagen van januari en de eerste zondag van februari plaats. De nieuwe start- en finishlocatie is het open veld naast Uitspanning ’t Peeske. Vanaf hier lopen de deelnemers geen rondjes meer van 2,5 kilometer, maar van 5 kilometer. “Het parcours is iets afgevlakt en gaat nu via de Boterweg bij Stokkum wat minder stijl omhoog terug naar ’t Peeske”, vertelt secretaris Bernie Jansen.

Tijdswaarneming
De tijdswaarneming gebeurt vanuit de gerenoveerde schaftwagen door middel van een chip en fotofinish. Leuverink: “Hiermee zijn we begonnen op de Herfstrun in november. Met de chip is de tijdswaarneming nauwkeuriger en hebben we de tijden direct beschikbaar. De deelnemers en het publiek kunnen nu op de finish al zien hoe hard er is gelopen.” De chips zijn mede mogelijk gemaakt door Rosendaal Schildersgroep.

De SOB heeft echter niet alleen haar winterbosloop vernieuwd. Ook zijn de routes van de Herfstrun en de wandelactiviteiten, de Lentetocht in mei en de Beekse Avondwandelingen in juni, aangepast. De startlocatie is steeds het grasveld bij ’t Peeske.

“De Lentetocht lopen we vanaf hier in een klavertje vier”, zegt Jansen. “Na tien kilometer kom je telkens weer terug bij het startpunt voor een nieuwe route. De routes gaan alle kanten op, naar de Byvank, richting Stokkum, Zeddam en Kilder.”

Trailrun
Verder organiseert de SOB, op verzoek van de hardlopers, op 7 april voor het eerst een Beekse Trailrun van 5 en 10 kilometer. Deze gaat onder andere via de loopgraven richting de Hulzenberg en uitkijktoren in Stokkum. Verder gaan de lopers door het water, over heuvels en boomstronken.

Leuverink: “Op 2 november, voorafgaand aan de Herfstrun op 3 november, zijn we bovendien voornemens om een grensoverschrijdende Halloweentocht te houden. Dat willen we in samenwerking doen met de Spokers in Beek. We zijn echter nog in overleg met Natuurmonumenten of we die avond ook het bos in mogen.”

De Beekse Winterbosloop vindt plaats op 20 en 27 januari en 3 februari. Kijk voor meer informatie en inschrijving op www.sob-beek.nl

Geen opmerkingen: