maandag 21 januari 2019

Maansverduistering op Blue Monday

Maansverduistering met een mooie bloedmaan
De afgelopen nacht was het uitstekend weer om naar de maansverduistering te kijken. Het is helder en daardoor is de bloedmaan op blauwe maandag goed zichtbaar. Bij een maansverduistering staat de aarde tussen de zon en de maan. De schaduw van de aarde valt op de maan, waardoor deze niet meer te zien is. Een volledige maansverduistering wordt ook wel bloedmaan genoemd vanwege de rode kleur die de maan krijgt. Die rode kleur wordt veroorzaakt doordat rood zonlicht door de aardatmosfeer wordt afgebogen. Met andere kleuren licht gebeurt dit niet. Het rode licht valt op de maan en weerkaatst terug naar de aarde. Daardoor lijkt de maan rood. De maan is niet alleen rood van kleur. Er is ook sprake van een ‘supermaan’. Hierdoor lijkt de maan groter dan normaal.

Vanmorgen om 5.25 uur ben ik daarom vertrokken voor een duurloop van ruim 12 kilometer door de buurtschappen Lintelo en Dale. De maan is al voor ruim driekwart verduisterd. De één zal me niet goed wijs vinden en een ander had misschien wel graag mee gewild, maar ik vond het een prachtige ervaring. Het vriest een graad of zeven en daardoor is het behoorlijk koud. In de eerste kilometer kom ik al enkele auto's, een fietser en een wandelaar tegen en aan de achterkant van het station ligt iemand in zijn ronkende vrachtwagen te slapen. 

Als ik op de Nijverheidsweg loop, kom ik iemand achterop die daar met zijn drie teckels loopt te wandelen. Het blijkt Heini Rave te zijn en ik loop een kleine 100 meter met hem mee. We praten wat met elkaar en dan merk je pas hoe koud het is. Hij is altijd vroeg op en vindt dit één van de mooiste momenten van de dag. Ik wens hem een fijne dag toe en loop over de Sondernweg de buurtschap Lintelo binnen. Ik ben goed verlicht maar als er een auto aan komt ga ik toch maar even in de berm staan om een goed overzicht te houden. Via de Rosierweg, kom ik op de Vellegendijk. Ik ben de spoorbaan net over als de eerste trein van de dag in de richting van Arnhem gaat. 

Bij het oversteken van de Varsseveldsestraatweg merk je pas hoeveel mensen er iedere morgen vroeg op moeten. Het is een drukte van belang en veel auto's razen me voorbij, voordat ik kan oversteken. Ik ga de Boombeeksbrug over en loop in de richting van camping Goorzicht. Een vrouw die haar hond aan het uitlaten is wenst me een vriendelijke goede morgen en ik wens haar niets minder. De maansverduistering is te zien aan de westelijke horizon en als ik de Romienendiek op loop, heb ik de maan bijna recht achter me staan. Hij is nu helemaal verduisterd met een mooi rood kleurtje. Bij de watertoren loop ik Aalten weer binnen en ben rond 6.40 uur weer thuis. Een heerlijk begin van de dag.

1 opmerking:

Jelle hubers zei

Dat is wel heel erg vroeg om te gaan hardlopen
Maar dan heb je wel zeker iets aan de dag
En dat met een erg super mooie foto van de maan