zaterdag 5 januari 2019

Vier tips om je nieuwe hardloopdoelen te behalen

Hardloopdoelen in 2019
Het is 2019! Heb je ook in je agenda een paar nieuwe levenswensen opgeschreven? Daarbij staan dan vast een paar nieuwe hardloopdoelen. Misschien dit jaar je eerste trailrun. Of toch die eerste marathon? Wil je dat bereiken verander dan in die leergierige scholier die je vroeger ook was.

Je eerste trailrun of een eerste marathon, dat vraagt om een andere instelling. Gewoon rondjes van 10 kilometer een paar keer in de week lopen, helpen wel maar brengen je niet naar je eindbestemming. Het is niet meer genoeg. Gelukkig heb je wel al een basiseis bereikt: je wil graag veranderen.

In 4 punten hoe je naar je nieuwe loopstatus verandert.

1 Vraag verschillende kenners naar hun inzichten
Over de marathon lopen bestaan heel veel verschillende meningen. Vraag rond en zuig als een spons al die informatie op. Je bent slim genoeg om voor jezelf te bepalen wat onzin is en wat niet. De een vindt het mentale aspect super belangrijk. De ander wil daar niets over horen en stampt de ene lange duurloop na de andere weg. Hardlopen is maatwerk, schaf jezelf dat maatpak aan. Het is niet te koop, je moet het bij elkaar leren.

2 De eerste stap, dan nog een en nog een
Of het nu een trailrun is of een marathon, daar komt veel bij kijken. Je kunt ongelooflijk veel leren over trainingsleer, materiaal, voeding, opbouw, looptechniek. Per onderdeel zijn er boeken over geschreven. Dat lijkt teveel, overweldigend. Zet daarom snel je eerste stap. Kies voor een trainingsaanpak en durf die iedere week bij te stellen. Zet daarna nog een stap in bijvoorbeeld de voeding. Zo ga je telkens door met je volgende stap.

Combineer hierbij punt 1 en 2, durf om reacties van ervaren lopers te vragen. Feedback is essentieel bij een goed leerproces. Dan kun je stappen zetten in een trainingsaanpak die je al goed bevalt naar een verbeterde versie.

3 Blik terug
Zet voor jezelf in je agenda naast je nieuwe hardloopdoelen ook tijdstippen waarop je terugkijkt. Met een mooi woord: reflectie. Waarschuwing: doe dat niet even tussendoor maar ga er eens goed voor zitten. De ervaring leert dat een nieuwe richting inslaan met hardlopen tot onverwachte ontwikkelingen leidt.

Vraag jezelf af of alles goed voor je uitpakt. Misschien kom je er wel achter dat die marathon niks voor jou is maar de 5 kilometer wel perfect past. Vraag jezelf ook af of je nieuwe ervaringen hebt opgedaan. Het gaat je als loper niet alleen om meer kilometers maar ook om de sfeer en de mensen er omheen. Door de inzichten die de terugblik opleveren kun je naar een nieuw niveau stijgen.

4 Hoe trainen schaatsers?
Beloof jezelf dat je altijd voorbij de grenzen van het hardlopen kijkt. Bijvoorbeeld, hoe trainen schaatsers? Je kunt vaak waardevolle tips jatten bij andere sporten. Kijk maar eens hoe populair yoga en pilates zijn bij hardlopers. Die sporten doen veel voor je core stability en dat helpt je weer bij een optimale loophouding. Hardlopers weten veel maar combineer dat met kennis uit andere sporten en je haalt er nog meer uit. Dat hoeft niet meteen gekoppeld te zijn aan de snelheidsmonsters onder de hardlopers. Yoga gecombineerd met hardlopen kan je ook een ervaring bieden die je zeker ook zonder wedstrijden als een verrijking ervaart. (bron)

Geen opmerkingen: