zondag 24 december 2017

Verslag van de 1e Dijkencross in Pannerden

Frank Futselaar wint zowel de 5 als de 10 kilometer in Pannerden
Frank Futselaar kwam, zag en overwon tweemaal

Door Benno Stevering

PANNERDEN – Topatleet Frank Futselaar uit Arnhem, lid van het Running Team Liemers zorgde zondag voor spektakel door zowel de vijf als de tien kilometer op naam te schrijven. Hij gaf aan dat het goed is om af en toe wat extra kilometers te maken. Met het in en uitlopen erbij kwam hij zeker aan een halve marathon trainingsarbeid met de nodige wedstrijdhardheid. Futselaar won de vijf kilometer in 16.42 minuten. Kerstin van Embden uit Elten was de rapste vrouw met een tijd van 20.29 minuten. Kerstin gaf aan: ‘’Zevenaar was mijn laatste wedstrijd alweer. Ik ben vervolgens op sportvakantie geweest op Lanzarote.Je kunt daar op het sportcomplex werkelijk van alles doen. Topsporters kunnen er zwemmen en fitnessen. Mijn gevoel in Pannerden zat goed zondag. Op het laatste gedeelte op de dijk was de wind sterk. Ik zal niet de hele competitie doen in Pannerden. Binnenkort start de wedstrijd in Pfalzdorf die ik graag meeloop. Niet lang daarna start het carnavalsgebeuren en de Duitse politiekampioenschappen.’’ Edwin Wissema uit Didam bleef tot 3 kilometer bij Futselaar en werd tenslotte tweede in 16.47 minuten. Wissema  gaf aan dat de kop er nu af is en hij voor het klassement mee zal lopen bij deze speciale jubileumeditie. Futselaar daarentegen loopt volgende week op invitatie de cityloop over acht ronden van een kilometer in het Duitse Trier samen met clubgenoot Robin Rietman, vandaag goed voor een vierde stek. Rietman was blij met zijn vierde plek op de vijf kilometer. ‘’Ik zit in mijn laatste jaar voor mijn studie Sportmanagement. Mijn scriptie schrijf ik verder bij de KNVB in Zeist. In de Dijkencross heb ik alles uit de kast gehaald.’’ 

Futselaar zal een vijf weken lange hoogtetraining afleggen in Kenia, waarna in februari het NK 10 kilometer voor hem wachtl Voor hem is er geen competitie in Pannerden. ‘’Ik heb een goede zomer doorlopen. In de laatste twee kilometer wist ik van Edwin weg te lopen tegen de wind in. Pannerden is een mooie, gezellige wedstrijd en een heerlijke prikkel voor aanloop naar de grotere wedstrijden. Mijn pa nam mij in mijn jeugd mee naar Pannerden. Hier is het begonnen en liep ik mijn eerste wedstrijdloop bij de jeugd mee. Pure nostalgie en respect voor de organisatie dat ze het nu vijftig jaren volhouden. Ik vind het prachtig dat je hier in Pannerden enkele zeer snelle hardloopteams tegen komt van de Liemers en Argo. Dat maakt de wedstrijd. En het is elke keer weer een verrassing wie er aan de start gaat verschijnen. Op de vijf kilometer stel ik als doel mijn pr van 14.01 aan te scherpen in 2018.’’ Ook de tien kilometer noteerde Futselaar in een zeer snelle tijd van 31.25 minuten.  Deze afstand was het best bezet. In de eerste drie kilometer ging het kop over kop. Robert Hogenwerf uit Utrecht liep een pr in Pannerden van 33.06 minuten met een zesde klassering. Bij de eerste doorkomst kwam hij als rapste atleet door. Waarschijnlijk kiest hij voor de competitie. Zijn schoonouders komen uit Aerdt. Maar na drie kilometer moest hij afstand nemen van de kopgroep en alleen doorbeuken tegen de wind in. Wouter Jansen, een korte periode terug nog bij de top van Nederland nestelde zich in het groepje.  Samen met Mudesir Awal Aman versnelde Wouter Jansen. Jordy Kloet volgde op korte afstand. Yahala Awal Aman en Frank Futselaar liepen op dat moment al ruim vijfhonderd meter voor. 

In de slotfase wist hij  koploper Yahala Awal Aman uit Doesburg van Argo te verdrijven van de eerste plek.  Aman kwam op slechts 7 tellen over de meet, terwijl Wouter Jansen uit Didam 32.20 minuten nodig had. Jansen was 9 maanden geblesseerd geweest. Frank Futselaar was blij met zijn zege. ‘’De tijd is goed. Ik was blij dat ik Yahala bij me had. Het is goed om ook tegen het Argo team te kunnen strijden. Mudesir Awal Aman noteerde 32.22 en Jordy Kloet uit Doetinchem liep een verdienstelijke 32.31 minuten. Clubgenoot Bob te Lindert viel terug vanwege kuitproblemen. Freddy Dekker uit Lichtenvoorde liep erg sterk. Hij finishte uiteindelijk vlak achter Bob te Lindert uit Heelweg, maar voor Fred Keurntjes uit Zevenaar. Dekker gaf aan zijn kuiten en bovenbenen als zwaar te ervaren tijdens de run. Eline de Jong uit Didam pakte de winst bij de vrouwen met een tijd van 39.51 minuten. Hiermee was ze haar elf jaar oudere concurrente Wendy Mullink uit Doetinchem 42 tellen voor. De Jong opperde: ‘’De eerste vijf kilometer ging heerlijk. De tweede vijf kilometer liep ik met de wind tegen. De Montferlandrun ging niet zo fijn voor mij. Ik hoef niet perse in een groep te lopen, maar dat is wel makkelijk. Komend weekend wil ik starten in de Oudejaarscross te Vorden. Ik heb in Pannerden op gevoel gelopen. Ik wil drie lopen meedoen. De vijftigste editie is een hele mooie aflevering. Het belangrijkst vind ik om in mijn ritme te komen en keihard door te blijven lopen’’. 

Jos Helmes en de heer Grob uit Pannerden gaven aan dat ze voor het 45e ‘respectievelijk het 40-ste jaar meededen. Voor Willy Gunsing uit Zevenaar zal het vanwege heupproblemen de laatste editie zijn in Pannerden. Jaar in jaar uit viel de zeventig plusser in de prijzen. Het startschot werd verricht door oud-scheidsrechter Frans Willemsen uit Pannerden die vijftig jaar geleden in Pannerden op de eerste Dijkencross startte.

Geen opmerkingen: