zondag 31 december 2017

Verslag van de Wisent Wintertrail in Apeldoorn

Aaltense deelnemers aan de Wisent Trail
Eigenlijk is er maar één goede manier om een mooi eind aan het loopjaar te maken. Uiteraard is dat het lopen van een gezellige trail met wat loopmaatjes. De Wisent Wintertrail in de omgeving van Apeldoorn werd op 31 december gehouden en leek ons de aangewezen mogelijkheid. We schreven ons in voor de 16 km, niet al te lang en zwaar in onze ogen, dus mooi de gelegenheid om onderweg flink te ouwehoeren en flauwekullen.
We waren zo ruim op tijd in de kantine van CSV Apeldoorn dat we zelfs nog hadden kunnen starten op de 23 km, maar we gingen lekker zitten met een bak koffie en kletsten wat met bekenden. De kantine deed goede zaken wat de verkoop van koffie betreft, de oliebollen waren gratis. Een gezellige bedoening was het. Bijna jammer om daar een eind aan te maken en je om te kleden voor de run. Het was ineens best warm voor de tijd van het jaar en de korte broek kon weer aan. Wel een isoshirt met lange mouwen onder mijn loopshirt, maar een jack was ook niet nodig. Hopenlijk bleef de regen die voorspeld werd nog even uit. Het waaide weliswaar flink maar in het bos is het altijd beter. Een mooi modderig parcours zou het worden volgens de organisatie, precies goed dus.

We startten rustig een beetje achteraan in de meute met de bedoeling er een mooie rustige loop van te maken. Het was echter best druk doordat we bijna meteen het bos in doken en op de trails kwamen. We merkten al snel dat er vele lopers nog niet al te ervaren waren en koortsachtig probeerden de plassen en modderpoelen te vermijden. Doordat wij er lachend dwars doorheen stampten haalden we op die momenten moeiteloos mensen in. Of dat altijd door iedereen ook gewaardeerd werd is de vraag, aangezien de modder alle kanten op vloog. Het was een prachtig parcours overigens, heel veel single tracks en het hobbelde en bobbelde de hele weg door. Niet echte heuvels maar ook niet vlak. Modderpoelen en overhangende jonge boompjes maakten het nog mooier. Hierdoor begon ons jachtinstinct wakker te worden en ging het tempo stiekem omhoog. De ene loper na de andere werd door ons ingehaald en de tweede helft liepen we uiteindelijk best een vlot tempo.
Je zou verwachten dat je bij een Wisent trail ook wild ziet, maar dat bleek niet het geval. Wel plekken waar wilde zwijnen de padden tot een enorme modderpoel hadden omgewroet. De grootste zwijnen waren we inmiddels zelf, met de modder tot boven de knieën, maar met een grote grijns op het gezicht renden we door het bos.

Doordat er meerdere afstanden waren en de lussen in elkaar verweven waren kwamen er tegen het eind steeds meer lopers op het parcours. Maar over het algemeen konden we makkelijk passeren en werd er vaak nog een grap of een groet uitgewisseld. Lekker kleinschalig en gezellig was het, precies zoals ik het graag heb. Aan het eind werden we nog op een paar heuveltjes getracteerd. Niets om bang voor te worden, maar door de modder was het voor veel lopers zonder trailschoenen nog een klus om op de been te blijven. Wij konden links en rechts voorbij steken en waren toch nog sneller dan verwacht weer bij de finish. Een mooie medaille of tijdwaarneming was er niet, net zo min als een warme douche na afloop. Maar dat geld had de organisatie geïnvesteerd in een grote hoeveelheid erwtensoep en oliebollen. Heerlijk om na afloop van te genieten in de kantine. Inmiddels kletterde de regen tegen de ramen, dus dat bakkie snert ging er wel in. Nadat ons groepje weer compleet was en de erwtensoep en de oliebollen waren verorberd. Tijd om de thuisreis te aanvaarden en ons klaar te maken voor Oudejaarsavond. Een geweldig leuk evenement was het. Complimenten aan de organisatie.

Andre Bleumink

Geen opmerkingen: