zondag 22 april 2018

De vrouwen hebben het voor het zeggen in de Twentse marathon en die formule past in een trend

Winnares van de Enschede Marathon bij de vrouwen: Kellen Waithira in 2.34.06 (foto Nikki Polman)
Voor het eerst in drie jaar is met Hicham el Barouki de winnaar nu wel een man

Door: Maikel Suilen

De omroeper van dienst benadrukt nog een keer hoe spannend de vrouwenrace van de marathon in Enschede verloopt. 'Maru lijkt op de overwinning af te stevenen, maar vlak Waithira nog niet uit', klinkt er door de speakers. Het lijkt er niet toe te doen dat er vijf mannen voor de twee Afrikaanse vrouwen rennen.

De oudste marathon van Nederland - de eerste editie was in 1947 - focust zich sinds drie jaar op de vrouwenrace. De editie van zondag is de 50ste, met deze keer tien Afrikaanse loopsters en enkele honderden vrouwelijke recreanten aan de start.

De keuze voor vrouwelijke in plaats van mannelijke toplopers is deels uit nood geboren. Voor het aantrekken van toplopers had de organisatie niet genoeg budget. De subtop was het hoogst haalbare, waardoor publiekstrekkers ontbraken. Tot echte toptijden waren deze mannen niet in staat, maar desondanks liepen ze ver voor de rest van het veld uit. Het maakte de race onaantrekkelijk voor de toeschouwers, vond de organisatie.

Door het accent te verleggen naar de vrouwelijke Afrikaanse lopers onderscheidt Enschede zich van de andere marathons in Nederland. De hoop dat de vrouwen de strijd aan konden gaan met de mannen bleek de afgelopen twee jaar gegrond. Tweemaal was een vrouw de snelste.

De Marokkaan Hicham el Barouki is zondag de eerste mannelijke winnaar in drie jaar. Hij finishte na 42 kilometer en 195 meter in 2.26.18, bijna acht minuten voor de eerste vrouw: Kellen Waithira in 2.34.06. Toch wordt de 21-jarige Keniaanse na afloop het meest bejubeld.
'Het is goed dat tijdens een gemengde race de vrouwen eens de meeste aandacht krijgen', zegt Frank Futselaar, tempomaker van dienst. 'De focus ligt altijd op de mannen, ook als er heel goede vrouwen meedoen. Ze verdienen dit.'

Hardlopen wint de laatste jaren aan populariteit onder vrouwen. Evenementen zien een sterke stijging in het aantal deelneemsters. Niet alleen in Enschede, maar in het hele land. De opkomst van zogeheten 'ladies-runs' - uitsluitend voor vrouwen - past geheel in dit plaatje.

'Hardlopen is de ideale manier om fit en slank te blijven', probeert Ingrid Prigge (54) de trend te verklaren. De drievoudig winnares in Enschede (2007, 2010, 2011) heeft deze zondag haar laatste marathon gelopen. 'Het is voor vrouwen ook aantrekkelijker geworden om te rennen. Leuke sportkleding speelt een rol.' (bron)

Geen opmerkingen: