vrijdag 27 april 2018

Groeiende populariteit Koningsloop AVA'70

Winnaar op de 5 kilometer Rick Heutinck
De Koningsloop vormt al vele jaren een vast programma onderdeel bij de festiviteiten op de Nationale Oranje Feestdag. Het sportieve evenement mag zich verheugen in een groeiende populariteit en dit jaar verscheen er een record aantal deelnemers aan de start. Nadat tientallen vrijwilligers in het centrum van Aalten parcours hadden klaargemaakt, ging het sein op groen en kon het hardloopspektakel van start gaan. Maar liefst 103 jongens hadden zich ingeschreven voor de 800 meter en nadat burgemeester Stapelkamp het startschot had gegeven, werd hij bijna onder de voet gelopen door de wegstuivende menigte. Het pittige rondje door het dorp met klinkerwegen en heuveltjes trok het veld behoorlijk uit elkaar. Voor menig 3, 4- of 5 jarigen, was het aan de hand van papa en mama ook best genieten geblazen, want het applaus van de vele honderden mensen is prachtig om te ervaren.

Ogenschijnlijk had de kop van de groep daar weinig oog voor. Sil Kreykamp is een groot talent van de enorme pupillenafdeling van AVA`70 en etaleerde ook dit keer weer zijn klasse, door als winnaar de finish te passeren. Hij werd op de voet gevolgd door Koen Hoopman, die tweede werd en Giel te Brake, die als derde op het podium verscheen. Bij de meisjes was het Madelief van Erkelens, die  ijzersterk liep en met de overwinning aan de haal ging. Marit Leuven werd tweede en Sam ter Heurne scoorde dezelfde tijd en werd derde in de eindrangschikking. De burgemeester “trakteerde” bij de finishlijn de jonge talenten nog op een high-five en dat werd door de kids enorm gewaardeerd. Uiteraard was ook de medaille een gewild presentje, dat dankbaar en trots in ontvangst werd genomen.

Om kwart voor twaalf was het de beurt aan de oudere jeugd om hun kunnen te tonen. Een groot peloton vertrok voor de wedstrijd over 1600 meters. Een zware opdracht, want het selectieve parcours vraagt veel van de atleten. Ook bij deze wedstrijd heel veel AVA-geel aan de start en bij de jongens was het Noah Lampio, die na een spannende en uitstekend gelopen wedstrijd de winst voor zich opeiste. Twan Meinen werd op korte afstand knap tweede, terwijl Harmen Klein Poelhuis als derde over de meet ging. Bij de meisjes finishte Norah Rusink, achter Maren de Koning en Elvira Jansen, op een mooie derde plaats en dat was een prachtige prestatie.

Een sterk deelnemersveld werd weggeschoten voor de slotafstand van de Koningsloop. De atleten moesten 5 kilometer afwerken op het pittige parcours in het centrum van Aalten en het werd een slijtageslag, met name door de kuitenbijter op weg naar de finish. Gesteund door het applaus en de aanmoedigen van het talrijke publiek, maakten de lopers er een prachtige wedstrijd van. Survival-atleet Rick Heutinck werkte zich na de start langzaam richting de koppositie en finishte in een uitstekende tijd van 16, 22 minuten. Op korte afstand werd Evan Oosterink tweede, terwijl veteraan Freddy Dekker de derde plaats voor zich opeiste. AVA`70-atleet Björn Demkes scoorde de 5e eindtijd. Bij de Dames ging favoriete Cindy Brussé vanaf de start op jacht naar de overwinning. Hoewel Wendy Sasse aan het einde nog dichtbij kwam, zegevierde de Aaltense triatlete voor Sasse en hield op de meet nog 3 seconden over. De derde plek was voor Nathalie Demkes, die een hele goede wedstrijd liep.

De organisatie was na afloop zeer tevreden over het verloop van de Koningsloop, waarbij tientallen vrijwilligers van AVA`70 alles in goede banen hebben geleid. Een recordaantal van maar liefst 352 deelnemers bereikten de finish en mochten een medaille in ontvangst nemen. Het vele publiek langs het parcours kreeg prachtige hardloopsport te zien en zag atleten van jong tot oud uitstekende prestaties neerzetten!