vrijdag 6 april 2018

Warmte tijdens marathon van Rotterdam

Het parcours van de marathon van Rotterdam
Het is nog even onduidelijk wat voor weer het aankomende zondag gaat worden tijdens de marathon van Rotterdam, er zijn tenslotte wat uiteenlopende weersvoorspellingen, maar het lijkt op zijn minst enigszins warm te gaan worden. In ieder geval zal het warmer zijn dan de afgelopen dagen en zullen de temperaturen (ruim) boven de gemiddeldes voor deze tijd van het jaar liggen. Iets om rekening mee te houden dus!

De temperatuur lijkt ergens tussen de 15-18 graden te blijven schommelen. Er kan wat regen vallen, maar de zon zal, in ieder geval zoals het er nu naar uit ziet, behoorlijk gaan schijnen. Juist omdat het de afgelopen periode best koud is geweest, kan het zondag lastig zijn om te wennen aan de warmte. Je bent tenslotte nog niet voldoende geacclimatiseerd. Wat je de komende dagen zou kunnen doen, is het aantrekken van wat extra kleding. Dit zodat je lichaam in ieder geval alvast een beetje went aan de hogere temperaturen. Ben je dit van plan? Zorg er dan wel voor dat je voldoende blijft drinken. Zo blijft je vochtbalans in evenwicht.

Datzelfde advies, het is een inkoppertje maar toch zo belangrijk, geldt ook voor de wedstrijddag zelf. Zorg dat je voor de start voldoende drinkt en ook tijdens de wedstrijd is het belangrijk om je vochtbalans op peil te houden. Draag een petje en smeer jezelf in met zonnebrand. In ieder geval wel als de zon inderdaad fel schijnt. Zorg dat je luchtige, lichte kleding draagt en dat je kleding goed ventileert, niet teveel lagen bevat en kies er eventueel voor om een zonnebril te dragen.

Daarnaast kun je tijdens een marathon als Rotterdam uitstekend gebruikmaken van je familie en vrienden die langs de kant staan. Vraag aan hen of ze gekoeld drinken kunnen meenemen, zodat ze je dat kunnen aangeven wanneer je daar behoefte aan hebt. Natuurlijk is het belangrijk om niet alleen water te drinken, maar ook voldoende sportdrank om je elektrolyten aan te vullen. Een zouttablet en gelletjes zijn daarnaast uitstekende alternatieven om je motor draaiende te houden. Probeer onderweg gebruik te maken van alle drankposten.

Heb je het tijdens het lopen echt heel warm? Merk je misschien wel dat je lichaam er maar nauwelijks aan kan wennen? Schroom dan vooral niet om je doelstelling een beetje naar beneden bij te stellen. Beter een paar minuten later over de finish maar wel kunnen genieten van de race, in plaats van iets sneller zijn maar gesloopt over de finish te komen. En, laten we vooral ook nog niet te veel vooruit kijken. Misschien valt het zondag allemaal wel mee met de warmte. Dan kun je dit artikel laten voor wat het is. Wat voor weer het ook wordt: heel veel succes zondag! (bron)

Geen opmerkingen: