woensdag 11 april 2018

Enschede Marathon rekent op recorddeelname bij 50ste editie

De Lonnekermolen zit ook dit jaar in het parcours (foto Lars Smook)
De Enschede Marathon viert over twee weken dubbel feest. De 50ste editie van dit loopevenement verwacht een deelname van zo'n 1200 lopers op de hele marathon. Een record in de historie. Op het moment van sluiting van de voorinschrijving stond afgelopen weekeinde de teller op 965 lopers voor de hele marathon van 42,195 kilometer. "Een gigantisch aantal", zegt eventmanager Sandra Melief van de grootste hardloopwedstrijd van Twente. "Nog niet eerder hebben we zo'n hoog aantal voorinschrijvers gehad voor de hele marathon. Vorig jaar hadden we 655 deelnemers, misschien halen we nu zelfs wel de 1.200. Ik heb onlangs al 200 medailles extra bij laten maken en afgelopen week nog maar eens 200 stuks."

Jubileum
Als reden voor de stijging van het deelnemersaantal geeft Melief twee redenen. Allereerst is er de 50ste verjaardag van Enschede Marathon, de oudste van Nederland en West-Europa. "Heel veel lopers willen daarom de komende editie niet missen", zegt de eventmanager.

Parcours
Een meer voor de hand liggende verklaring is de wijziging van het parcours. De organisatie is afgestapt van tweemaal hetzelfde, vrij saaie rondje naar Glanerbrug en terug, wat veel lopers een doorn in het oog was. De deelnemers vertrekken op zondag 22 april nog wel richting Glanerbrug, maar zetten via Stokhorst en Lonneker koers richting de Universiteit Twente, over de fietssnelweg F35, langs het FC Twentestadion en door het 100-jarige G.J. van Heekpark. Daarna weer Stokhorst en Lonneker, om via Roombeek te finishen op Boulevard 1945.

Op het matje
Met de verandering van het parcours komt de organisatie tegemoet aan de lang gekoesterde wens van met name de loperscommissie van de Enschedese wedstrijd. Adviseur en hardlooptrainer Huub van Langen had vorig jaar nog kritiek op de bestaande route, hetgeen hem door de organisatie niet in dank werd afgenomen. "Ik moest zelfs bij het bestuur op het matje komen, maar dat vond ik prima. Ik maakte me grote zorgen over de toekomst van de hele marathon en gelukkig heeft het bestuur naar onze adviezen geluisterd. Wat er nu ligt, is een fantastisch rondje. Dit parcours zal leiden tot snelle tijden, zeker weten."

Twee vliegen
Behalve de route heeft de jubileumeditie nog een opmerkelijke wijziging: zondagmorgen starten om 10.00 uur zowel de lopers van de hele als die van de halve marathon. "Tussen de 4.000 en 5.000 deelnemers gaan tegelijk van start. Hoe gaaf is dat?", zegt eventmanager Melief. Net als haar verwacht Van Langen geen problemen. "Tot aan de molen bij Lonneker is de weg heel breed en is er genoeg ruimte voor alle lopers", aldus Van Langen. Volgens hem is de loperscommissie erg blij met de veranderingen. "We slaan twee vliegen in een klap, precies zoals de lopers het al heel graag willen." (bron)

Geen opmerkingen: