zondag 21 augustus 2022

Kan je vieze of stinkende sportschoenen wassen?

Het beste is om je vuile sportschoenen zo snel mogelijk schoon te maken

Eerlijk is eerlijk, sportschoenen mogen vies worden. Het kan ook haast niet anders met zweetvoeten door het hardlopen en modderige paden tijdens je run. En hoewel je jouw sportschoenen echt niet na elk rondje hardlopen hoeft te wassen, willen toch veel hardlopers weten hoe ze hun favoriete hardloopschoenen weer schoon kunnen maken. Runner's World legt uit hoe jij jouw sportschoenen kunt wassen, drogen en oplappen, zodat je er langer van kan genieten.

Het is niet verstandig om lang te wachten met het schoonmaken van je sportschoenen. Beter maak je de sportschoenen zo snel mogelijk schoon na het ontstane leed.

Kan je je sportschoenen wassen in de wasmachine?
De belangrijkste tip is eigenlijk om je vieze of stinkende sportschoenen niet te wassen in de wasmachine. De warmte van het water zal de verlijming van diverse delen van je sportschoenen zeker geen goed doen. Bovendien kunnen sommige bestanddelen uit het waspoeder reageren met andere chemische stoffen, die in je hardloopschoenen verstopt zitten. Met desastreuze gevolgen voor je schoeisel, dat (veel) eerder dan verwacht ouderdomsverschijnselen begint te vertonen.

Het is dus belangrijk dat je je schoenen niet te heet wast en ook geen wasmiddel gebruikt. Eventueel zou dus een koude wasbeurt zonder wasmiddel een optie zijn, maar beter gebruik je de wasmachine gewoon niet.

Hoe krijg je je sportschoenen schoon?
De beste manier is om je vieze of stinkende sportschoenen of hardloopschoenen zelf met de handen te wassen. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een emmer met koud water en een milde zeep. Haal de veters en binnenzooltjes eruit voordat je begint met wassen. Je kunt de sportschoenen vervolgens schoonborstelen met een zachte borstel of een oudere (en daardoor) zachte tandenborstel of afwaskwast.

Deze schoonmaakmiddelen kun je gebruiken om je sportschoenen te wassen
Er zijn genoeg speciale middelen op de markt die je kunt gebruiken om je sportschoenen te wassen. Zo bestaat er speciale schoendeo / schoendeodorant van bijvoorbeeld HG tegen vieze geurtjes en heeft Nikwax een goed product dat je schoenen een waterafstotende laag meegeeft. Maar voor modderige sportschoenen kun je ook een beetje groene zeep of wat afwasmiddel gebruiken om te wassen, dat werkt ook.

Zo maak je je sportschoenen droog
Eigenlijk is er één ding dat nog belangrijker is dan je stinkende sportschoenen op een goede manier wassen. Dat is namelijk je sportschoenen op een juiste manier drogen. Dit doe je niet alleen na het schoonmaken van de sportschoenen, maar ook na bijvoorbeeld het hardlopen in de regen. Stop je sportschoenen niet in de droger! Door hitte gaan de tussenzolen minder lang mee en boven de 50 graden zal de lijm in de sportschoenen zelfs smelten. Het is daarom beter om je sportschoenen iedere keer te laten drogen op kamertemperatuur. Stop oude kranten in de hardloopschoenen om het proces te versnellen, maar zet ze vooral niet op (ook niet naast) de verwarming. (bron)

Geen opmerkingen: