zondag 29 december 2013

29e Keiloop Meddo breekt records

Thomas Doesburg
MEDDO - Na vijftien jaar is het parcoursrecord op de 5,5 kilometer van de Keiloop eindelijk uit de boeken gelopen. De 21-jarige Thomas Doesburg uit Rekken was met 18 minuten en 6 seconden precies één tel sneller dan Nico Weerkamp in 1998. Op de halve marathon ging Winterswijker Lars Duistermaat met de hoofdprijs aan de haal. Met een tijd van 1 uur, 18 minuten en 56 seconden bleef hij echter ruim zes minuten verwijderd van het 22 jaar oude parcoursrecord.

De 29e Keiloop kende met weinig wind en een waterig, maar aangenaam winterzonnetje ideale omstandigheden voor topprestaties. Maar liefst 482 hardlopers uit de wijde omtrek - een absoluut record - maakten daarom gebruik van de gelegenheid om tussen de feestdagen door hun hardloopschoenen aan te trekken. De Keiloop telde zoals altijd vooral deelnemers van atletiekverenigingen uit de regio, zoals Archeus uit Winterswijk, AVA’70 uit Aalten, ASV uit Eibergen en Lopersvereniging Groenlo. Deze zondag reisden echter ook hardlopers uit Leeuwarden, Utrecht en Amstelveen, Duitsland en zelfs België naar het complex van Sportclub Meddo.
Ondanks de ideale omstandigheden sneuvelde slechts één parcoursrecord. De pas 21-jarige Thomas Doesburg uit Rekken finishte in 18:06 en stelde de oude toptijd uit 1998 met één seconde scherper. Hij finishte driekwart minuut voor zijn broer Wouter, die de tweede plek voor zijn rekening nam. Snelste vrouw was Rianne Klein Brinke uit Enschede, die met 22:01 Carla Jager uit Geesteren bijna anderhalve minuut voorbleef.
De Keiloop volgt al jarenlang dezelfde route, maar kende dit jaar niettemin één noviteit: een kilometeraanduiding op het parcours van de langste afstanden. Dat stelt de deelnemers onderweg in staat om te checken of zij op schema lopen. Deze noviteit was echter niet voldoende voor een parcoursrecord op de halve marathon. Lars Duistermaat schreef net als vorig jaar de halve marathon op zijn naam in een tijd van1:18:56. Daarmee bleef de 27-jarige Winterswijker ver verwijderd van de toptijd die sinds 1991 op 1:12:45 staat en van de tijd waarmee hij vorig jaar de snelste was. Na afloop beloofde hij volgend jaar een serieuze poging te wagen het parcoursrecord te breken. “Ik wist vooraf dat een parcoursrecord dit jaar niet mogelijk was. Ik ben een half jaar geblesseerd geweest en heb nu voor het eerst een wedstrijd volledig pijnvrij uitgelopen. Als ik in 2014 een goed seizoen kan draaien, moet een record erin zitten”, aldus Duistermaat, die na afloop de felicitaties kreeg van Arnold Boschker uit Lichtenvoorde, houder van het parcoursrecord. Beste vrouw op de langste afstand was Sandra Wassink uit Meddo, die voor het thuispubliek een tijd van 1:34:55 op de klokken zette.
De 10 kilometer kende eveneens dezelfde winnaar als vorig jaar, Gerben Schreurs uit Winterswijk. Hij was met 35:21 wel iets sneller dan zijn winnende tijd vorig jaar. Daarmee bleef Schreurs Eddy Lamers en Thomas Konings uit Groenlo ruim voor. Snelste vrouw op deze afstand was Lisa te Molder uit Zieuwent met een tijd van 41:26.
De 1,0 en 3,2 kilometer zijn traditiegetrouw het domein van de jonge talenten. De 9-jarige Cynthia Kugler uit Stein was 4:22 seconden de snelste op de 1,0 kilometer. Zij finishte 10 seconden voor Jan Verbeek (8) uit Nijmegen en 21 seconden voor Ravi te Brinke (9) uit Winterswijk. Topprestaties leverden ook de pas 4-jarige Max Breur uit Delfgauw en Joris Frankema uit Arnhem, die nog binnen de acht minuten finishten.
Op de 3,2 kilometer werd met 12.53 op naam geschreven door de 13-jarige Jesse Nijmijer uit Winterswijk. Hij bleef de twee jaar oudere Danieck Nijland uit Winterswijk bijna tien tellen voor. Lynn Chevalking (14) uit Zelhem eindigde in 13:11 als derde. Kijk voor de volledige uitslagen op www.scmeddo.nl (bron)

Geen opmerkingen: