dinsdag 12 juli 2011

Verslag van de Walfortloop in Aalten

Tom Baak op snelheid in Walfortloop Aalten
Door Benno Stevering

AALTEN – Tom Baak uit Winterswijk, lid van atletiekvereniging Archeus zette dinsdagavond de zes kilometer lange Walfortloop in Aalten op naam. Hij realiseerde een eindtijd van 21.22 minuten en zette de rest van het deelnemersveld op achterstand. Hiermee was Tom Baak ruim 1 minuut langzamer dan de editie van vorig jaar waarin Roland Saalmink uit Amsterdam voor Jos Sasse uit Harreveld de winst opstreek.  Tom Baak trok direct van leer na de start op de trainingsbaan van AVA’70: ‘’Ik ben pas een jaar lid van Archeus, voorheen lid van voetbalvereniging Vosseveld, maar heb al wel de nodige snelheidstraining verricht bij Archeus. Ondertussen ben ik verknocht geraakt aan de loopsport. De halve van Enschede liep ik in 1.21 uur. Daarna heb ik een blessure opgelopen, waarvan inmiddels hersteld. Als decor voor deze wedstrijd diende het Walfortbos, een prachtige omgeving. Na 1 kilometer vond ik het tempo te langzaam gaan. Ik versnelde, maar niemand volgde. Arjan Weijenborg uit Lichtenvoorde bleef op gepaste afstand in mijn kielzog maar vormde in de slotfase geen bedreiging. Onlangs in de Intratuinloop te Bredevoort won ik ook de vijf kilometer. Arjan volgde toen ook als tweede. Het gaat lekker. Ik ga me nu richten op de Zomeravondloop. Wellicht zal ik in die thuiswedstrijd over 7,6 kilometer wat meer concurrentie krijgen.  Als mijn clubgenoot Lars Duistermaat hersteld is van zijn hielspoor zal hij zeker tegenstand willen bieden.’’

Weijenborg klokte een tweede tijd van 22.06 minuten, terwijl veteraan Jan Wevers uit Aalten liet zien over een uitstekende conditie te beschikken en de derde plek opeiste in 22.31 minuten. Daar waar Pascal Kolkman uit Winterswijk met 22.43 minuten de vierde plek bezette, was het de 19-jarige Lisa te Molder uit Zieuwent die met een vijfde plek overall eerste dame werd in 22.46 minuten. Haar reactie: ‘’Na mijn snelle tijd van 38.08 minuten in de Gerard te Broke Memorialloop heb ik goed door kunnen blijven trainen. De Walfortloop was goed te doen, ik ben geen moment verzuurd en kon lekker mijn eigen tempo door blijven lopen. Op 4 september wacht mij het NK tien kilometer. Vorig jaar heb ik bij de meisjes A nog brons behaald. Nu ben ik senior en is het harder lopen voor een plek voorin het veld. Dan loop ik op tien september nog mee in de Kramprun. De progressie zit er goed in. Samen met mijn trainingsmaatje Saskia Weinans zijn we lid van het Running Team Achterhoek. Saskia draait ook lekker. Onlangs pakte ze nog een derde plek op het NK 3 kilometer.’’ Cindy Brusse uit Aalten werd tweede dame in 25 minuten. De Duitse atlete Marianne Spronk uit Goch werd derde in 25.37 minuten. Heidi Jentink van AVA’70 kon niet verhinderen dat Miranda Domhof uit Groenlo de vierde plaats opeiste. Als zesde finishte Ingrid van Zolingen uit Aalten. De uit het Amerikaanse Californische Gilroy afkomstige Hanneke Westervelt pakte de zevende plek in 28.34 minuten. Alweer jaren weg uit Aalten maakte zij destijds tien jaar deel uit van AVA’70. Mooie herinneringen werden in de kantine van de organiserende vereniging opgehaald.

De winst op de kilometer ging in Aalten naar Herman Domhof uit Harreveld, lid van Loopgroep’90 met een tijd van 3.52 minuten. Het talentje van Archeus Winterswijk, David Spiro won de twee kilometer bij de jeugd in 6.22 minuten en liet Ruben Boekelder uit Aalten 21 tellen achter zich. De Zelhemse Lynn Chevalking won de strijd bij de meisjes in 7.22 minuten. AVA’70 coryfee Gerrit Dijkslag aanschouwde het tafereel langszij na een geslaagde, zware kaakoperatie. Na een viertal weken goed hiervan te herstellen, zal ook hij weer de hardloopschoenen aantrekken.  De Walfortloop trok in totaal 150 deelnemers. Hiermee was atletiekvereniging AVA’70 bijzonder content.

Geen opmerkingen: