zondag 21 februari 2021

Indoorrecords op de 400 meter op dag 2 van NK Atletiek i n Apeldoorn

Liemarvin Bonevacia won de 400 meter in een fenomenale tijd van 45,99 seconden, waarmee hij het Nederlands Indoorrecord op zijn naam zet

Op dag 2 van de AA Drink NK indoor zagen we atleten opnieuw boven zichzelf uitstijgen. Dat leverde spannende finales, snelle tijden en zelfs twee Nederlandse indoorrecords op, voor Liemarvin Bonevacia en Femke Bol. Koen Smet wist nog een ticket voor de EK indoor te bemachtigen.

Het hoogspringen werd meteen een spannende strijd met Jeanelle Scheper en Britt Weerman die goed aan elkaar gewaagd waren. Weerman wist zonder foutsprongen 1,84 meter te bereiken, maar Jeanelle Scheper bleek toch een maatje te groot. Een sprong over 1,88 meter leverde Scheper het goud op. Weerman werd tweede en Melissa de Haan (1,78m) pakte de bronzen medaille.

Met het ontbreken van Femke Pluim bij het polsstokhoogspringen, verdween ook de favoriet voor het goud. Dat Killiana Heymans haar aanvangshoogte van 4.01 meter niet wist te overbruggen, betekende nog een medaillekandidaat minder. Wie wel succes boekte, was Fleur van der Linden, die met een sprong over 4,01 meter de gouden medaille binnenhaalde. Kristina Tergau (3,71) en Sanne Eekel (3,56) maakten het podium compleet.

De eerste sprong van Pieter Braun bij het verspringen was meteen raak. Met een afstand van 7.43 meter legde hij de lat hoog voor zijn tegenstanders. Braun besloot de wedstrijd te staken, waardoor de overige mannen onderling de strijd zouden uitvechten. Niemand wist de afstand van Braun nog te overbruggen, waardoor de atleet van AV Sprint met het goud naar huis ging. Het zilver werd gewonnen door Damian Felter met een afstand van 7,21 meter en David Cairo wist het brons veilig te stellen met een sprong van 7,15 meter. De dames waren vandaag aan de beurt bij het hinkstapspringen. Het was Danielle Spek die in haar eerste poging direct naar 12,46 meter vloog. Dat leverde haar de gouden medaille op. Kellynsia Leerdam werd tweede met een afstand van 12,14 meter, voor Nina Borger die tot 11,93 meter kwam.

Op de 3000 meter nam Diane van Es moedig het voortouw in de jacht op de EK indoor limiet. Met nog een kilometer te gaan plaatste Maureen Koster een versnelling die niet beantwoord kon worden. Koster wist de klok stil te zetten op 8.56,69 en haalde zo met ruime voorsprong het goud binnen. Bo Ummels wist Diane van Es nog te kloppen en kwam na 9.12,95 over de finish. Van Es (9.16,22) moest genoegen nemen met de bronzen medaille.

De gedoodverfde favoriet bij de mannen liet niets aan het toeval over. Halverwege de wedstrijd nam Mike Foppen al afstand van de andere atleten. Een ijzersterke race eindigde in 7.52,97 en toonde hem terecht winnaar van de nationale titel. De race om de overige medailles werd gewonnen door Tim Verbaandert, die het tempo in de laatste rondes nog behoorlijk wist op te schroeven. Met een tijd van 7.56,52 mistte hij net de EK-limiet, maar kon hij zich wel verzekeren van de zilveren medaille. Derde werd Filmon Tesfu in een tijd van 8.01,86.

Ook op de 200 meter werden snelle tijden gelopen. Myke van de Wiel was direct goed weg en bereikte ook als eerste de finish in 23,83 seconden. Britt de Blaauw bleef ook onder de 24-seconden grens en pakte het zilver. Haar tijd van 23,94 is bovendien de beste prestatie allertijden onder 18 jaar. Daarachter finishte Minke Bisschops op een derde plaats (24,31). Niet geheel onverwacht pakte Onyema Adigida het goud bij de mannen. Met een evenaring van zijn persoonlijke record (20,90) zette hij de rest van het veld op ruime achterstand. Keitharo Oosterwolde snelde naar 21,53 seconden en finishte tweede, Justin Verheul eindigde op de derde plaats (21,78).

Met een ijzersterke stoot van 19,34 meter maakte Sven Poelmann indruk bij het kogelstoten. Het dichtst in de buurt kwam Mattijs Mols, maar zijn 18,72 meter was niet genoeg om Poelmann van de winst af te houden. Bjorn van Kins werd derde met een afstand van 16,93 meter.

Spektakel op de 400 meter

Zowel de mannen als vrouwen zorgden voor spektakel op de 400 meter. Het Nederlands Indoorecord werd door Femke Bol voor de vierde keer dit seizoen aangescherpt tot 50,64 seconden, dat leverde haar het goud op. Een sterke race van Lieke Klaver bracht haar het zilver in een tijd van 51,21 seconden, waarmee ze bovendien voldeed aan de Olympische limiet. Marit Dopheide ging naar huis met het brons in een persoonlijk record van 53,17 seconden. Bij de mannen stonden niet alleen de medailles op het spel, maar ook een ticket voor het EK Indoor. In de series werd gisteren al hard gelopen en daar deden de atleten vandaag nog een schepje bovenop. Liemarvin Bonevacia won in een fenomenale tijd van 45,99 seconden, waarmee hij het Nederlands Indoorrecord op zijn naam zet. Ook Tony van Diepen laat zien in topvorm te zijn en weet het zilver te bemachtigen met een tijd van 46,17 seconden. Jochem Dobber pakt het brons in 46,51 seconden.

Met het ontbreken van Suzanne Voorrips op de 800 meter, zou de strijd om de titel gaan tussen Britt Ummels en Bregje Sloot. Een echte strijd werd het niet, want Ummels ging er direct hard vandoor. In de laatste meters maakte Bregje Sloot het nog spannend, maar de voorsprong van Ummels bleek genoeg om haar van de titel te verzekeren (2.05,01). Sloot moest genoegen nemen met het zilver in 2.05,21 en juniore Suus Altorf pakte het brons in 2.08,76. Met zeven mannen die zich al hadden gekwalificeerd voor de EK indoor beloofde de 800 meter finale een harde race te worden. Thijmen Kupers nam het initiatief, maar met nog één ronde te gaan was het Djoao Lobles die daar overheen ging. Deze versnelling bleef onbeantwoord en eenvoudig liep Lobles naar de overwinning (1.46,65). Kupers werd tweede (1.47,75) en Jurgen Wielart kwam als derde over de streep (1.48,16).

Ook de laatste finales van de dag over 60 meter horden leverden nog prachtige races op. Koen Smet liet zien weer helemaal terug te zijn met een geweldige race die hem niet alleen de nationale titel opleverde, maar ook de limiet voor het EK Indoor (7,65 seconden). Mark Heiden pakte het zilver (8,02 seconden) en het brons was voor Sven Roosen (8,09 seconden). Bij de vrouwen was het Nadine Visser die haar favorietenrol waarmaakte. Met 7,90 seconden evenaarde ze haar seizoensbeste tijd en stelde ze het goud veilig. Ook Zoë Sedney liep een sterke race en kwam na 7,98 seconden als tweede over de finish. Sedney stijgt daardoor naar de derde plaats op de allertijdenranglijst. De bronzen medaille was er voor Anouk Vetter, die na 8,29 seconden de finish bereikte. (bron)