woensdag 16 maart 2011

Hoe gaat het eigenlijk met Fred Janssen?

Fred Janssen, lid van atletiekvereniging AVA'70, verblijft een groot gedeelte van het jaar in Thailand.
De Hollandse winter nadert zijn einde dus ben ik al een beetje aan het kijken om voor een prijsje terug te kunnen vliegen maar dat kan zo maar nog 2 maanden duren. Als gepensioneerde heb ik natuurlijk alle tijd maar desondanks heb ik steeds een overvol programma en er lijken ook steeds nieuwe dingen bij te komen. Thailand is fantastisch op alle fronten, het land en de bevolking en natuurlijk het klimaat! Sinds mijn aankomst overdag nooit onder de 23 graden geweest en 80% van de tijd boven de 30 graden. Het enige wat de doorsnee Thai mist is geld. Onvoorstelbaar is dan ook de vindingrijkheid en de kennis van de natuur hoe aan eten te komen. Planten, bloemen, bladeren, zaden, insecten en piepkleine visjes worden als een lekkernij gegeten terwijl er geen smaak aanzit. Maagvulling is het natuurlijk dan wel.

Natuurlijk zijn er ook grote supermarkten dus als Farang kun je alles tegen scherpe prijzen kopen. Wat wij Westerlingen als inferieur overschot bij het vlees en vis beschouwen kan de arme Thai ternauwernood betalen. Je moet hierbij denken aan vis- en varkenskoppen, varkensneuzen en oren, het karkas van de kip wordt van alles ontdaan en wat dan nog overblijft wordt op de markt gefrituurd en gepaneerd verkocht voor 50 cent en het hele gezin pulkt daar dan stukjes af en eet dat met de onvermijdelijke kleefrijst.

Fantastisch is het om altijd buiten te kunnen leven. Rond mijn verjaardag ben ik met 2 Duitse vrienden met de auto een week naar het strand geweest in Hua Hin, een rit van ongeveer 800 km. Gezellig, prachtige stranden en natuurlijk weer lekker warm. Aan de kust heb je natuurlijk altijd wel een beetje wind dus is het niet zo bloedheet als in de Isaan. Het nieuwe huis waar ik woon staat aan de rand van een van de rijstvelden van mijn vriendin en de naaste buur is van daaruit niet te zien. In Nederland kon ik er slechts van dromen om het welbekende hutje op de hei te hebben. In plaats daarvan heb ik hier EEN HUT OP DE RIJSTVELDEN, van alle gemakken voorzien airco, satelliet, binnen- en buitenkeuken, binnen en buitendouches.

Door de dorpsbevolking ben ik volledig geaccepteerd en maak dan ook allerlei dorpszaken mee varixc3xabrend van bruiloft tot lijkverbranding. Heb echter nog niet de beslissing genomen om me permanent te vestigen. Wel staat vast dat ik het grootste deel van het jaar hier zal zijn. Voorjaar en zomertijd in Holland lijkt me op dit moment nog wel te pruimen maar ik heb nog zo weinig tijd terwijl ik nog zoveel wil in Zuidoost Azixc3xab. Gelukkig ben ik in een goede gezondheid dus wie weet hoeveel dromen ik nog realiseren kan.

Voor nu een groet aan allen.

Fred

Geen opmerkingen: