zaterdag 16 september 2023

Wanneer moet je compressiekousen dragen?

Wil je je compressiekousen het liefst dragen tijdens een intensieve training of liever na het trainen om het herstel te bevorderen? Het maakt in ieder geval niet uit, want in beide gevallen heeft het een gunstig effect
Tegenwoordig zie je ze overal, want compressiekousen worden steeds populairder. Maar wanneer moet je ze dragen? De ene loper draagt ze tijdens het lopen, de ander draagt ze het liefst na een intensieve training om het herstel te bevorderen. Maar hoe zit dat nou precies?

Er zijn geen exacte regels wanneer je compressiekousen moet dragen. Sommige lopers dragen ze graag tijdens het lopen om de circulatie in hun kuit- en onderbeenspieren te verhogen. Voor anderen kunnen de sokken ongemakkelijk voelen of vinden ze de kous te warm.

Maar een ding is zeker; compressiekousen moeten goed aangesloten zitten, anders heeft het geen nut. Het is goed als je wat druk voelt en de sokken een afdruk op je huid achterlaten. Maar ze moeten niet zo strak zitten dat het pijn doet. Daarnaast is de stof ook van belang.

Blessures
Het is gebleken dat het dragen van compressiekousen veel voordelen heeft voor verschillende blessures. Voornamelijk scheenbeenklachten (shinsplints), spierkramp, achillespeesklachten en doorbloeding klachten.

Prestaties
Daarnaast kan het dragen van de kousen een bevorderende werking hebben voor de pompfunctie van het hart.Tijdens lichaamsbeweging stroomt het bloed door de onderbeenspieren terug naar het hart en wisselt het bloed onderweg afvalstoffen in voor voedingsstoffen en zuurstofrijk bloed. De kousen ondersteunen deze werking, omdat het dragen van de sokken zorgt dat je de afvalstoffen makkelijker afgevoerd worden. Hierdoor blijven er minder afvalstoffen achter in je onderbenen, waardoor de spieren goed kunnen blijven werken.

Dit bleek ook uit een onderzoek onder 21 recreatieve hardlopers in 2009. Ze voerden een maximale inspanningstest uit zonder en met compressie kousen. De totale tijd van de inspanningstest was aanzienlijk hoger met compressiekousen, ook lag de anaerobe drempel op een hogere snelheid (14.11 vs 13.9 km/u) met de kousen. Uit een ander onderzoek bleek dat deze verbeteringen niet konden worden verklaard door een verschil in hartslag, slagvolume, hartminuutvolume of zuurstofopname tijdens inspanning.

Herstel
Maar het heeft ook voordelen om de sokken na het lopen te dragen. Onderzoek bij recreatieve sporters laat zien dat ze minder spierpijn ervaren na een 10 kilometer training als zij gebruik maken van compressiekousen met afnemende druk. Dit is mogelijk te verklaren door een verminderde stijging van het enzym CK wanneer gebruik wordt gemaakt van de kousen. CK is een enzym dat nodig is voor het herstel na hoog intensieve inspanning en wordt gerelateerd met spierschade.

Dus wil je je compressiekousen het liefst dragen tijdens een intensieve training of liever na het trainen om het herstel te bevorderen? Het maakt in ieder geval niet uit, want in beide gevallen heeft het een gunstig effect. (bron)

Geen opmerkingen: