dinsdag 26 november 2019

5 boeken die (bijna) iedere loper gelezen heeft

5 boeken op een rij die bijna elke loper in de kast heeft staan
Hardloopboeken Top 5. Lopers lezen graag. Er zijn honderden boeken geschreven over hardlopen en er zijn honderdduizenden mooie, ontroerende, leerzame en inspirerende verhalen geschreven over hardlopen. Sommige boeken raken je in je ziel. Van andere boeken leer je weer wat bij om je eigen loopprestaties te verbeteren. ProRun zet 5 boeken op een rij die bijna elke loper in de kast heeft staan.

Welke heb jij gelezen?

1. De geboren renner
Christopher McDougall probeert het geheim te ontrafelen van de leden van de Tarahumara, een oude, mysterieuze indianenstam in Mexico. Deze stam heeft de reputatie de beste renners van de wereld te zijn. In 1993 werd een 57-jarig lid van deze stam eerste in een 100 mijlswedstrijd. Op sandalen. McDougall beschrijft zijn zoektocht – die hem in Mexico brengt ver van de bewoonde wereld, maar ook in laboratoria van Harvard en Nike – op aanstekelijke wijze met veel vaart en humor. Voor lopers die houden van avontuur en mooie verhalen is dit boek een must.

2. Het Blauwe Uur
In de categorie mooie verhalen en avontuur is ook het Blauwe Uur een pareltje. In het Blauwe Uur beschrijft Hans Koeleman hoe hij gegrepen is door hardlopen in de nacht. De Olympiër ontpopt zich tot een verhalenverteller en avonturier in deze pageturner van jewelste. Lees dit boek en je wilt halverwege naar buiten. De nacht in. Hardlopend over het strand zonder lampje de duisternis in met wat kameraden om in stilte te lopen tot de zon opkomt.

3. De tien, de halve en de hele
Voor de prestatiegerichte loper die zeer geïnteresseerd is in training, is De tien, de halve en de hele een bijzonder boek. Nederlands bekendste looptrainer – Rob Veer – heeft dik twee jaar aan het boek gewerkt en het is een compleet naslagwerk voor schema’s en achtergrond. Vooral de uitleg over de fysiologie is bij looptrainers populair. Het is een theoretisch boek voor lopers met kennis van trainingsleer.

4. De Hardlooprevolutie
De Hardlooprevolutie van Stans van der Poel en Koen de Jong deed nogal wat stof opwaaien met een marathonschema waarbij je niet meer dan 14 kilometer traint. Toch is het marathonschema niet de belangrijkste boodschap van Van der Poel. Ze was één van de eerste trainers die de kwaliteit van herstel op de voorgrond bracht en in De Hardlooprevolutie leert ze de loper ademhalingsoefeningen om het herstel te bevorderen. Niet met zweverige oefeningen, maar met oefeningen waarbij je met een hartslagmeter om controleert of de oefeningen aanslaan. Verder is het hoofdstuk over hartslagzones en het bepalen van je omslagpunt, betekenisvol voor alle lopers. Van der Poel en De Jong schrijven in eenvoudige taal, zodat ook lopers met weinig kennis van fysiologie het goed kunnen volgen.

5. De mens als duurloper
Jan Knippenberg is een cult-held geworden. Zijn boek De mens als duurloper vertelt het verhaal van een pionier van ultralopen. De helft van de lezers begrijpt niets van de credits van dit boek en de andere helft loopt weg met Knippenberg, die voor rennen is, maar vooral ook tegen een heleboel zaken in de loopsport. Knippenberg liep bijvoorbeeld het IJsselmeer rond (400 kilometer) in 43uur en 17 minuten, maar hij was wars van commercie en de groeiende populariteit van hardlopen als middel om welvaartskwaaltjes te bestrijden. Twee jaarlijks is er – voorafgaand aan de 60 van Texel – een bedevaartsloop op Texel naar het graf van Knippenberg. Op zijn grafsteen staat: ‘Lopen is geen sport, maar een manier van reizen.’ Voor lopers die even met Knippenberg mee willen reizen is De mens als duurloper een aanrader. (bron)

Geen opmerkingen: