donderdag 28 november 2019

Hoe belangrijk is een gezonde levensstijl?

Twee ons groenten en twee stuks fruit: we weten het allemaal wel
Twee ons groenten en twee stuks fruit: we weten het allemaal wel. Een gezonde levensstijl met genoeg beweging, gezonde voeding, ontspanning en slaap is belangrijk. Maar hoe belangrijk is een gezonde levensstijl nou echt? Wij gingen op onderzoek uit.

Als we de cijfers geloven, dan doen wij Nederlanders het niet best op het gebied van een gezonde levensstijl. We bewegen te weinig, eten veel te weinig groente, fruit en vis en stress is aan de orde van de dag. En dat heeft zo zijn nadelige effecten op onze gezondheid. Bijna de helft van de Nederlandse volwassenen heeft overgewicht en ruim 5 miljoen Nederlanders hebben een of meerdere aandoeningen veroorzaakt door een ongezonde levensstijl. Niet best.

Gelukkig zijn ‘leefstijlziekten’ omkeerbaar door een tijdige en ingrijpende leefstijlverandering. En daar kan hardlopen bij helpen. Regelmatig bewegen is namelijk goed voor je gezondheid. Sportarts Mirjam Steunebrink geeft tien positieve gezondheidseffecten van meer bewegen.

1. Regelmatig bewegen bevordert de bloedsomloop. Hierdoor ontvangen je hersenen meer zuurstof wat goed is voor je geheugen.

2.Door lichamelijk actief te zijn vergroot je de spiermassa en verlaag je het vetpercentage. Niet altijd wordt je lichaamsgewicht lager, maar je zit wel strakker in je vel, je figuur wordt beter en je huid ziet er gezonder en glanzender uit.

3. Door het sporten maakt je lichaam gelukshormonen aan, zoals endorfine en serotonine. Serotonine zorgt voor een positief humeur en endorfine werkt kalmerend en pijnstillend. Sporten helpt dus om je goed te voelen en helpt problemen de baas te kunnen!

4. Bewegen heeft belangrijke effecten op hart en bloedvaten. Onder andere merkbaar is dat de rustpols daalt wanneer je meer getraind raakt als sporter. Daarnaast helpt bewegen te voorkomen dat de aders verstoppen en verlaagd het de bloeddruk. Ook helpt bewegen suikerziekte beter te reguleren en verminderd het het cholesterol.

5. Sportende vrouwen hebben doorgaans minder last van premenstruele klachten. Dit is het effect van het vrijgekomen endorfine wat pijnstillend werkt. Daarnaast versoepelt bewegen de overgang.

6. Hardlopen versterkt de botten. Je botdichtheid neemt af na je dertigste waardoor de botten steeds brozer worden. Sporten helpt dit tegen te gaan.

7. Bewegen bevordert de spijsvertering en zorgt dat je minder last hebt van een opgeblazen gevoel.

8. Door het lopen wordt je lichaamshouding beter. Vaak ontstaat een meer krachtige, overtuigende houding en verdwijnen rugklachten. Hardlopers zitten doorgaans lekkerder in hun vel en stralen dit uit.

9. Hardlopen kost energie maar geeft nog meer energie. Misschien moet je in de eerste weken nog van de bank gesleept worden om te gaan hardlopen, maar na een paar weken regelmatig sporten voel je je veel energieker. Goed voor je werk maar ook voor het gezinsleven en hobby's.                              

10. Sporten bevordert de nachtrust. Het helpt als je niet goed in slaap kan vallen of moeite hebt met doorslapen. Zorg er wel voor dat je niet te laat op de avond nog gaat sporten want dit kan er juist voor zorgen dat het meer moeite kost om in slaap te vallen.

Gezonde levensstijl
Hardlopers houden er vaak een gezonde levensstijl op na. Een soort van gezonde vicieuze cirkel. Als je net een uur hebt hardgelopen, ben je minder snel geneigd om daarna op de bank te ploffen met een snickers. Net als dat je moe en gestrest bent, je juist eerder voor die snickers gaat in plaats van een appel. Hardlopen kan dus een goede stok achter de deur zijn om gezonder te leven en onnodige ziektes veroorzaakt door een ongezonde levensstijl buiten de deur te houden. (bron)

Geen opmerkingen: