zondag 23 augustus 2020

Hoe nauwkeurig is de hartslagmeter in je polsband?

Nieuw onderzoek suggereert dat de onnauwkeurigheid toeneemt als je harder gaat lopen
Dat je horloge ook zonder borstband je hartslag kan meten is praktisch, maar hoe nauwkeurig is het eigenlijk? Voor een studie in het tijdschrift Cardiovascular Diagnosis & Therapy, lieten onderzoekers van de Amerikaanse Cleveland Clinic 50 volwassenen (34 mannen, 16 vrouwen) steeds sneller lopen op een loopband. De lopers begonnen met 6 kilometer per uur en versnelden elke 2 minuten tot de finale: 2 minuten in 4.10 per kilometer.

De lopers droegen een ECG (elektrocardiogram), dat algemeen beschouwd wordt als de nauwkeurigste manier om de hartslag te meten, en een borstband (de Polar H7). Daarnaast droegen ze ook twee van deze vier horloges met ingebouwde hartslagmeter (één aan elke pols): de Apple Watch III, de Fitbit Ionic, de Garmin Vivosmart HR en de TomTom Spark 3.

De resultaten van een borstband en een polsband
De onderzoekers vergeleken de hartslagmetingen van het ECG en de borstband met die van de polsband. De belangrijkste uitkomst: naarmate de lopers sneller gingen lopen, werden de polsmetingen minder nauwkeurig. In rust was het verschil tussen de horloges en het ECG te verwaarlozen.

In alle opzichten kwamen de metingen van de borstband het meest overeen met die van het ECG. Geen van de horloges was zo nauwkeurig als de borstband; rond de 13 à 14 kilometer per uur nam het verschil tussen de polsmeting en ECG-metingen toe.

Het meest nauwkeurige horloge
De Apple Watch bleek het nauwkeurigste horloge. Bij een snelheid van 14,4 km per uur (9 mijl/u) zat de Apple Watch er gemiddeld 1,5 slagen per minuut naast en de Garmin Vivosmart HR 3 slagen. Gemiddeld (alle loopsnelheden meegerekend) onderschatte de Garmin de hartslag met 2 slagen per minuut en de TomTom Spark 3 de hartslag met 6 slagen per minuut.

Uit een eerder onderzoek van het Cleveland Clinic-team (uit 2017) kwam een eerdere versie van de Apple Watch ook al als de nauwkeurigste uit de bus bij een tempo bij 9,6 kilometer per uur.

Hierdoor word een polshartslag onnauwkeurig
Hartslagmetingen in een polshorloge worden waarschijnlijk onnauwkeuriger bij hogere snelheden door de grotere bewegingsuitslag van je arm tijdens het lopen, legt Milind Desai, een van de Cleveland Clinic-onderzoekers, uit aan Runner's World.

Is het verschil relevant? Bij de meeste trainingen niet. Maar als je zware training op het programma hebt staan, waarbij je hartslag heel nauw luistert (een threshold training bijvoorbeeld), dan zou je kunnen overwegen om een borstband te gebruiken. Zo vertrouwt de Amerikaanse topatlete Molly Huddle doorgaans gewoon op de hartslagmeter in haar horloge, maar gebruikt ze een borstband voor heuveltraining en baantrainingen.

Als je geen borstband wilt dragen, raadt Desai aan om een marge van 5 slagen per minuut aan te houden bij je training. Zorg er ook voor dat je horloge comfortabel zit, maar strak genoeg om het bewegen ervan te minimaliseren. (bron)

Geen opmerkingen: