dinsdag 4 augustus 2020

Je eerste trail: dit geeft jou onderweg energie

Bij trailwedstrijden is het belangrijk dat je compacte voeding bij je hebt die veel energie bevat maar wel licht is
Waag je je voor het eerst aan een trail? Dan sta je misschien versteld wat er bij de verzorgingsposten wordt aangeboden. Chips, zoutjes, thee? Dat zijn niet de standaard bananen en sportdrank die je bij een reguliere wedstrijd vindt. Runner's World legt het uit.

Een echte trail
Een wedstrijd die niet geheel geasfalteerd is, enige hoogtemeters heeft en doorgaans een compleet incourante afstand kent, wordt al snel een trail genoemd. Trailwedstrijden variëren dan ook van een paar kilometer tot het honderdvoud (!) daarvan. Waar je bij sommige enkel de lokale heuvel tegenkomt, zal je bij andere trailwedstrijden enkele duizenden hoogtemeters moeten overbruggen waarbij je niets anders rest dan sommige stukken te klauteren. Stap 1 in je voorbereiding voor een trail is dan ook om goed te bekijken waar je precies voor inschrijft: let op afstand, ondergrond en hoogtemeters. Met een beetje geluk vind je bijvoorbeeld op Strava een loper die het parcours al eens heeft afgelegd waarbij je kunt zien of er bijvoorbeeld ook gewandeld/geklauterd wordt.

Nootjes en thee
Bij een wegwedstrijd ligt het tempo en de intensiteit vaak continu hoog. Drinken en eten in zo’n wedstrijd is lastig en je maag- en darmen kunnen vast eten moeilijk verteren. Een wegwedstrijd duurt bovendien vaak niet langer dan een uur of 4, 5. Bij een trail kan dat heel anders zijn. Als er stukken ook geklauterd moeten worden, zal de intensiteit van de inspanning iets lager liggen. Ook de schokbelasting is minder tijdens het klauteren dan tijdens hardlopen. Daarom kun je bij een verzorgingspost ook kiezen voor vaste voeding. Doe je bovendien mee aan een wedstrijd waar je minstens een halve dag bezig bent dan zal je ook energie moeten halen uit producten die wat vet en eiwit bevatten. Met alleen koolhydraatrijke gels en sportdrank wordt het dan lastig om aan voldoende energie te komen.

Strijd met de elementen
Trails in het buitenland worden nogal eens gekenmerkt door extreme uitdagingen. Zo kan het zijn dat je zelf je eten en drinken mee moet nemen of met extreme kou of hitte om moet gaan. Bij zulke wedstrijden is het belangrijk dat je compacte voeding bij je hebt die veel energie bevat maar wel licht is. Denk hierbij aan noten, rozijnen, dadels en chocola. Zelfgemaakte energieballetjes als in onderstaand recept zijn ideaal: klein maar vol energie.

Recept: voor 12 energieballetjes:
  • 75 gram cashewnoten
  • 100 gram zachte (Medjool)dadels
  • 50 gram kokosrasp
  • Mespuntje zout
  • 1 eetlepel rasp van een citroen
Snijd de dadels in kleine stukjes. Mix de cashewnoten, dadels en kokosrasp in een keukenmachine. Voeg het zout en de citroenrasp toe en meng goed. Vorm 12 balletjes en laat stevig worden in de koelkast. In de koelkast zijn ze ongeveer twee weken houdbaar. Elk balletje levert je zo’n 100 kcal waarvan 6 gram koolhydraten. (bron)

Geen opmerkingen: