vrijdag 14 augustus 2020

Waarom moet je als loper op verschillende ondergronden trainen?

Zit je in een hardloopsleur? Probeer eens een andere ondergrond!
Waarom moet je als loper op verschillende ondergronden trainen?
Lopers houden van routine. En dit heeft met alles te maken. Welke schoenen we dragen, wat we eten, wanneer we eten tot de wedstrijden die we lopen. We hebben een routine. Denk er eens over na. Loop jij niet op vaste dagen in de week? Heb jij niet een favoriet paar hardloopschoenen? Of eet je altijd hetzelfde ontbijt voor een wedstrijd?

Kortom routine is belangrijk voor lopers en dit geldt ook voor waar we lopen. Of je nu de voorkeur hebt voor asfalt, bospaden of de loopband, de kans is groot dat je gebonden bent aan jouw oppervlak. Maar wist je dat het veranderen van loopoppervlaktes zorgen dat je verschillende beenspieren oefent, wat weer fysieke voordelen heeft? En het heeft ook nog eens mentale voordelen.

Zachtere ondergronden
Voor de asfaltvreters onder ons, probeer ook af en toe op een zachter ondergrond te lopen. Hardere ondergronden zijn namelijk niet altijd goed voor je lichaam. Dus probeer, als het mogelijk is, ten minste een keer in de week op een zachtere ondergrond te lopen. Je voeten, schenen, knieën en heupen zullen je dankbaar zijn!

Je kunt het vergelijken met een golfbal. Gooi een golfbal op de stoep en het stuitert. Gooi hetzelfde balletje op een zacht ondergrond en het blijft op de grond liggen. De zachte ondergrond absorbeert namelijk de schokken. Dit gebeurt dus ook met jouw lichaam.
Niet alleen zal je minder gewrichtspijn ervaren, maar je zal ook sneller herstellen, je enkels versterken en je onderbeenspieren sneller ontwikkelen.

Alleen op zachtere wegen lopen is echter niet handig als je vaak mee doet aan wegwedstrijden. Om hier goed op voorbereid te zijn, moet je dus op hardere ondergronden trainen. Op asfalt kan je namelijk je wedstrijdtempo efficiënter trainen

Loopband
Maar vergeet de loopband niet, want dit is ook een handig middel om aan je tempo te werken. De loopband ‘veert’ als het ware mee, waardoor er ook minder schokken door je lichaam heengaan. Daarnaast kan je door te trainen op de loopband ook je tempo goed controleren en hellingen toevoegen. Nederland is zo goed als plat, dus dan komt de loopband goed van pas.

Kortom, ongeacht waar je loopt, kan het verstandig zijn om af en toe een pauze te nemen van je normale routine en op andere ondergronden te lopen.
Hierdoor voel je je constant uitgedaagd en is de kans op blessures ook minder. En door een beetje uitdaging blijft hardlopen leuk toch? (bron)

Geen opmerkingen: