donderdag 21 november 2024

Aalten 3e Boekeldercross 5 km - 22.57 min - 6e plaats M60

Even contact zoeken met fotograaf Rob Jansen

Na een erg gezellig feest van enkele gezinsleden uit een bekende AVA'70 familie op de vrijdagavond met de nodige drank, staat er de volgende dag alweer de 3e en voorlaatste Boekeldercross op het programma. Onbewust of misschien toch wel bewust probeer je er een beetje rekening mee te houden maar dat valt me altijd niet mee. Een aantal feestgangers heeft nog een dag langer om bij te komen omdat ze zondags aan de start van de Zevenheuvelenloop in Nijmegen staan.

We zullen wel zien wat het vandaag brengt en als het echt niet gaat hebben we volgende week nog een herkansing. Met het warmlopen merk ik dat het parcours er goed bij ligt maar dat de temperatuur wat lager is en er meer wind staat dan in de weken er voor. Ik twijfel dan ook sterk wat ik aan moet trekken maar hou het alleen bij twee armstukken. De benen heb ik bijna nooit koud en de handschoenen laat ik nog maar even uit, achteraf was dit een goede keuze.

Op de eerste kilometer ben ik nog een tikkeltje sneller dan de eerste crossen maar ik heb het gevoel, of ik praat het mezelf aan, dat het wat moeilijker gaat. Toch komen de kilometertijden allemaal in de buurt van wat ik op dit moment kan lopen. Bij de afdaling van de Welinkweg hebben we het ergste alweer gehad en komt clubgenoot Mart Slotboom me voorbij snellen, de eerste crossen kon ik hem nog voor bij blijven. Ik wil wel met hem mee lopen maar het lukt me niet en hij loopt iets bij me weg.

Langs de lange sloot in de richting van de Romienendiek zit fotograaf Rob Jansen weer mooie kiekjes te schieten en ik krijg steeds meer respect voor alle vrijwilligers, die in de kou een prachtige bijdrage leveren aan onze hardloopsport. Als de klok in zicht komt heeft deze net de 23 minuten aangetikt en gaan er nog een aantal seconden af voor mijn netto tijd. Slechts één seconde heeft me de feestavond sportief gekost, daar doe ik het voor!

woensdag 20 november 2024

Jumbo actie B'tjes levert AVA'70 ruim 800 euro op

Dirk en Arja te Brake en Mick Wagener nemen de cheque van 801,64 euro in ontvangst

In de maanden oktober en november was er bij de Jumbo in Aalten en Dinxperlo de B`tjes- actie. Klanten ontvingen in deze periode bij elke 10 euro aan boodschappen een geel muntje dat gedeponeerd kon worden in een koker van één van de deelnemende verenigingen. De Jumbo had een flink geldbedrag beschikbaar gesteld voor deze ludieke actie. Hoe meer muntjes een vereniging ontving, des te hoger het bedrag zou gaan worden. Ook AVA`70 had zich aangemeld en de teller liep al snel flink op, waardoor de club zich in de Top 3 nestelde. De verengingen konden zelfs nog extra muntjes verdienen door een extra activiteit te organiseren. AVA`70 ging op zaterdagmorgen tijdens een reguliere training het straatvuil in de omgeving van de Jumbo opruimen en dit leverde een bonus van 100 muntjes op. 

Zaterdag 16 november jl. vond de feestelijke bekendmaking van de B`tjes-actie plaats en zou duidelijk gaan worden welke bedragen er toe zouden komen aan de deelnemende verenigingen. Directeur Tijn Leussink liet in zijn toespraakje weten, dat de Jumbo aangenaam verrast was door het enthousiasme en fanatisme van de clubs en verenigingen. 

AVA`70 pakte uiteindelijk een prachtige 2e plek met maar liefst iets meer dan 9000 (!) muntjes en dat leverde de club het prachtige bedrag op van 801,64 Euro. Met een grote glimlach werd de cheque door AVA`70 voorzitter Arja te Brake en haar zoon Dirk in ontvangst genomen.

De B`tjes actie van de Jumbo heeft weer eens duidelijk gemaakt, dat AVA`70 een grote gunfactor heeft in Aalten en daardoor kon de vereniging een fraai bedrag in ontvangst nemen. Normaal telt een tweede plaats in de sport niet, maar in dit geval... (FR) 

dinsdag 19 november 2024

Verslag van de 3e Boekeldercross in Aalten

De start van de 5 en 10 kilometer

Boekeldercross competitie AVA’70 komt op stoom

Zoals verwacht, kende de 3e etappe van de Boekeldercrosscompetitie een wat kleiner deelnemersveld doordat er verschillende andere activiteiten waren. Toch kwamen er nog altijd 325 atleten in actie in het Daalse crossgebied en die maakten er samen een schitterende hardloopmiddag van. De omstandigheden waren uitstekend en dus sneuvelden er weer tal van records. Het klassement begint na 3 afleveringen crossen duidelijk vorm te krijgen, maar de strijd om een plek op het podium is nog lang niet beslist…..

Dik 80 jonge talenten gingen om exact 13.00 uur van start voor hun run over 1000 meter. Het parcours lag er uitstekend bij en dat was te zien aan de snelle tijden. Bij de jongens  dook Vincent van Altena onder de 4 minuten en dit leverde hem een tweede plek op. Cas Tolkamp liet zich ook van zijn beste kant zien en werd derde. Bij de meisjes was het Suze Ormel die iets sneller was dan vorige week en werd tweede, terwijl Lizzy te Hennepe een mooie derde tijd klokte.

Daarna was het de beurt aan de oudere jeugd en was Lars Meinen vastbesloten om het parcoursrecord te verbeteren. Hij liep een geweldige wedstrijd, won en evenaarde de tijd van vorige week met 6,25 minuten. Giel te Brake liep 3 tellen sneller dan tijdens de 2e editie en werd daarmee tweede. Fiep Meinen zette de stijgende lijn door en pakte bij de meisjes de overwinning. Bregtje Eindhoven liet zich van haar goede kant zien en kwam als derde meisje over de meet.

Om half 2 klonk het startschot voor de hardlopers die deelnamen aan de 5- en 10 kilometerwedstrijd. Meest opvallend was misschien wel het ijzersterke optreden van de Duitse atlete Jana Groß-Hardt uit Löwick, die met succes het parcoursrecord aanscherpte. In een prachtige stijl raffelde ze de ronde op het selectieve parcours af, perste er in de finishstraat nog een flinke eindsprint uit en liet de klok stil staan op de speersnelle tijd van 18,17 minuten. Bij de Heren was het Mark te Brake die tweede plaats opeiste in 16,21 minuten.

Koen Hoornenborg liet wekelijks al flinke progressie zien en bij deze derde editie trok hij op soevereine wijze de winst naar zich toe en finishte in een uitstekende tijd van 35,54 minuten. Bij de Dames was Marijke Stronks de sterkste en klokte een eindtijd van 49,30 minuten. Ze werd gevolgd door haar trainingsmaatjes Paula Verwaaijen en Marloes Wensink, die respectievelijk tweede en derde werden. 

Komende zaterdag is de 4e en laatste etappe van de Boekeldercrosscompetitie en worden de podiumplekken definitief verdeeld. Het zal op vrijwel alle afstanden nog een flinke strijd worden en als de weersvoorspellingen uitkomen, zal het een gevecht tegen elkaar en de elementen worden. De bekers zijn gepoetst, de herinneringen liggen klaar en ook de  50 vrijwilligers van AVA`70 zullen alles in het werk stellen om alles in goede banen te leiden! (FR)

zondag 17 november 2024

Uitslagen van de 39e Zevenheuvelenloop in Nijmegen

De deelnemers van AVA'70 in Nijmegen
Klik op de link voor de uitslagen



Het hoogteprofiel van de Zevenheuvelenloop

Kiplimo verpulvert bij Zevenheuvelenloop wereldrecord 15 kilometer

Wereldrecord Jacob Kiplimo in Nijmegen

Jacob Kiplimo heeft bij de 39ste editie van de Zevenheuvelenloop het wereldrecord op de 15 kilometer verpulverd. De 24-jarige Ugandees kwam in Nijmegen na 40.42 minuten over de streep. Het oude wereldrecord stond op naam van Joshua Cheptegei, die bij dezelfde wedstrijd in 2018 41.05 liep.

Een jaar geleden was Kiplimo er ook al dicht in de buurt. Toen evenaarde hij het record van zijn landgenoot Cheptegei.

Mike Foppen zette eveneens een knappe prestatie neer in zijn geboortestad Nijmegen. De Nederlander knokte zich met een uiterste krachtsinspanning naar de tweede plaats en klokte 43.19.

"Ik heb twee keer eerder meegedaan en was twee keer de tweede Nederlander. Nu was het een keer tijd om de eerste Nederlander te worden", vertelde Foppen na afloop bij Omroep Gelderland.

"Ik heb eindelijk een keer wat terug kunnen doen voor Nijmegen", glunderde hij. "Ik ben een paar weken geleden veranderd van trainingsprogramma. Dit was de eerste mogelijkheid om te kijken of dat aansloeg en ik voelde me goed. Jammer dat er een klein beetje wind stond, anders had het nog wel sneller gekund."

Het was voor het eerst in 22 jaar dat er weer een Nederlander in de top drie eindigde. In 2002 won Kamiel Maase de Zevenheuvelenloop.

Bij de vrouwen ging de winst zondag naar de Ethiopische Mizam Alem. Zij was met 46.51 veruit de snelste. De Nederlandse Diane van Es kwam een minuut later als tweede over de finish: 47.51.

Parcours Zevenheuvelenloop is verraderlijk: 'De Postweg is een pestweg'

Het parcours van de Zevenheuvelenloop

De Zevenheuvelenloop van zondag (vandaag) is een uitdaging voor veel hardlopers. Maar hoe pak je de heuvels van Nijmegen en Berg en Dal aan? Want in totaal zitten er vijf klimmetjes in en het laatste stuk bergaf is ook heel specifiek.

Dennis Licht, die zondag het commentaar verzorgt bij de live-uitzending van Omroep Gelderland, geeft tips. De eerste klim is nog in Nijmegen, want vanaf de start loopt het parcours al omhoog.

"De eerste 3 kilometer is het gevaar om te snel te beginnen en mee te gaan in de mensenmassa. Daarna komt de klim van de Nijmeegse Baan vanuit Heilig Landstichting. Die is vrij lastig", waarschuwt de voormalig topatleet.

Dan volgt de Derde Baan, die vrij vlak is. En vervolgens de bocht om naar de Zevenheuvelenweg. "De mooiste weg van het parcours. Het bestaat eigenlijk uit drie beklimmingen. Je moet de heuvels letterlijk overwinnen. Je moet je tempo onder controle houden en goed letten op je ademhaling. Een prachtige plek om af te zien, maar ook om je energie goed te verdelen."

De laatste klim is de Postweg. "Ik noem het liever de Pestweg. Een gemene klim, die best wel lang duurt. De beloning is de afdaling." De slotkilometers gaan bergaf. "Daar kun je snel naar beneden lopen als je nog wat over hebt", aldus Licht.

De Zevenheuvelenloop is zondag live te volgen bij Omroep Gelderland op tv, de website, de app en YouTube in een speciale uitzending van 12.45 tot 15.30 uur. (bron)

vrijdag 15 november 2024

Nederlands kampioen halve marathon droomt van podiumplek bij Zevenheuvelenloop

Scherpt Frank Futselaar zondag zijn PR aan bij de Zevenheuvelenloop?

Frank Futselaar is in bloedvorm. De atleet uit Arnhem kroonde zich vorige maand nog tot Nederlands kampioen op de halve marathon. Ook op de 10.000 meter won hij dit jaar de nationale titel. De verwachtingen zijn komende zondag dan ook hooggespannen voor de 15 kilometer van de Zevenheuvelenloop. “Hopelijk haal ik het podium”, zegt Futselaar over de loop waar ook internationale toppers aan meedoen.

Elke dag traint de atleet in park Sonsbeek in Arnhem. “Het is het begin van mijn vaste rondje. Er zijn hier een aantal heel mooie heuvels die lijken op die van de Zevenheuvelenloop. Voor mij is dit een ideale voorbereiding.”

En die voorbereiding moet leiden naar een nieuw persoonlijk record. Momenteel staat dat op 44 minuten en 36 seconden, vorig jaar gelopen tijdens de Montferlandrun. “Dit tijd wil ik inderdaad aanscherpen. Bij de Stevensloop in Nijmegen stond ik eerder dit jaar nog op het hoogste treetje na mijn winst op de halve marathon. Ik zou ook heel graag bij deze loop in Nijmegen een keer op het podium staan.”

De grote favoriet is hij niet. “Als we puur naar de Nederlanders kijken, is dat Mike Foppen”, zegt Futselaar. “Hij gaat voor het Nederlands record op de 15 kilometer en zal proberen 43 laag te lopen.” Ook Richard Douma verschijnt zondag aan de start. Hij liep in 2022 nog het huidige nationale record van 43 minuten en 18 seconden. “Dat is een stuk sneller dan mijn niveau. Ik richt me puur op mijn eigen tijd. En wie weet wat er dan gebeurt.”

Het eerstvolgende grote doel voor Futselaar is het Europees kampioenschap op de weg, volgend jaar april in Brussel. Begin 2025 wil hij zich kwalificeren voor de 10 kilometer of halve marathon. Bij de Zevenheuvelenloop – van 15 kilometer dus – is kwalificatie voor het EK niet mogelijk. Toch vindt Futselaar de loop belangrijk.

“Dit is een van de mooiste wedstrijden van Nederland. Het parcours is uitdagend en snel. Hier wil je altijd presteren, met dat sterke deelnemersveld en dus al die concurrentie. Dat er ook zoveel recreanten meedoen, is ook mooi.”

Bijna 28.000 recreanten komende zondag om precies te zijn. Wat wil hij deze groep meegeven? “Bij de Zevenheuvelenloop zitten de heuvels vooral in het begin en een beetje in het midden. Het is belangrijk om rustig en met ontspanning naar boven te lopen. Een iets kortere pas op de steile stukken omhoog en de armen goed mee laten bewegen. Loop je op kracht? Dan lopen je benen vol met zuur en krijg je het naar beneden ook zwaar.”

Futselaar blijft de komende dagen zijn rondjes lopen in zijn geliefde park Sonsbeek. Om zondag in Nijmegen vol te gaan voor een nieuw persoonlijk record. Het zou de zoveelste kers zijn op zijn toch al zo geslaagde seizoen.

Omroep Gelderland zendt de Zevenheuvenloop live uit op TV, de website, de app, YouTube en Facebook in een speciale uitzending van 12.45 uur tot 15.30 uur. (bron)

donderdag 14 november 2024

Aalten 2e Boekeldercross 5 km - 22.56 min - 5e plaats M60

Langs de sloot in de richting van de Romienendiek

Als je op de fiets naar het Romiendal gaat, dan heb je wel even tijd om over bepaalde hardloopzaken na te denken. Eén van mijn gedachtes is of er na de 23.05 minuten van vorige week nog een hoge 22 minuten in zou kunnen zitten? Als het al zou kunnen dan moet ik wel iets harder starten dan in de eerste week. Met als gevolg dat ik ook eerder kan verzuren en het met de tijd juist de andere kant op kan gaan. Maar ja, als je niets probeert dan zal je er ook nooit achter komen, we zullen het zien.

Met het warmlopen vind ik het parcours nog beter dan bij de eerste Boekeldercross, dus dat zit wel goed. In het startvak sta ik nog even met Arjan Luiten te praten die me vorige week nipt versloeg. 's Morgens aan de keukentafel heeft hij al aangegeven dat hij nog wel een 1/2e minuut sneller kan als alles mee zit. Ik vind het een mooie gedachte maar heb er wel mijn twijfels over. Na het startschot loopt hij de eerste honderden meters met me mee, waarna hij langzaam bij me weg loopt.

De eerste kilometer ben ik al 15 seconden sneller en vraag me af of dat goed blijft gaan. Op de 2e en 3e kilometer zijn de tijden nagenoeg gelijk. Ik blijf mijn eigen tempo lopen en loop hier zo'n 70 a 80 meter achter Arjan, die stug door gaat. Op de laatste 2 kilometer lever ik nog wat in maar als ik over de finish kom heeft de klok net de 23 minuten (bruto tijd) aangetikt. Dan moet het er netto net onder zitten, schiet het door mijn hoofd.

Dan maar even navraag doen bij de snelste tijdwaarnemer van de Achterhoek en hoofdtrainer van de B-groep Marco van Rijs. Hij geeft direct aan dat het een mooie 22.56 minuten is geworden, een tijd waar ik erg blij mee ben. Arjan maakt het helemaal waar en loopt een prachtige 22.32 minuten, maar liefst 31 seconden sneller dan de eerste editie. Het was weer een mooie middag met dank aan de vele vrijwilligers, al komt er in hetzelfde weekend nog wel een bericht voorbij dat er verkeersregelaars worden gezocht. Want zonder voldoende verkeersregelaars wordt het steeds moeiliker om wedstrijden te organiseren. Wie voelt zich geroepen?

Arjan Luiten

woensdag 13 november 2024

De ambitie van Marathon Rotterdam: niet alleen de mooiste, ook één van de grootste zijn

De kopgroep op de Erasmusbrug in 2022

John Eising had een gesprek met Danique Klunder van Golazo. Dit is een van de grootste organisatoren van sportevenementen in Nederland en België. Danique werkt sinds 2023 als marketeer voor dit bedrijf en is onder andere betrokken bij de organisatie van #demooiste, ofwel de NN Marathon Rotterdam. Over deze marathon hadden we een mooi gesprek.

Laten we het over de marathon van Rotterdam hebben. Dit jaar waren alle startbewijzen binnen tweeënhalf uur uitverkocht. Hoe verklaar je die enorme populariteit?

Inderdaad, dit jaar hadden we plek voor 17.000 marathonlopers, en de tickets waren ontzettend snel uitverkocht. Er is een sterke hardlooptrend gaande en de marathon van Rotterdam is echt een bijzonder evenement waar veel mensen aan willen deelnemen. Het is laagdrempelig om te gaan hardlopen en het evenement is een icoon in de Nederlandse sportwereld.

We hadden wel gehoopt dit jaar het aantal deelnemers uit te breiden naar 30.000, maar dat bleek helaas niet mogelijk. Vanwege het tegelijkertijd plaatsvinden van de NAVO-top en de extra inzet van de politie die daarbij nodig is in heel de regio konden we dat niet realiseren, ondanks onze gesprekken met de gemeente.

Dat klinkt teleurstellend voor veel mensen die graag mee hadden willen doen. Wat doet Golazo om die lopers toch een kans te bieden?

Allereerst bieden we alternatieve voorjaarsmarathons, zoals in Utrecht, Brussel en Leuven, zodat iedereen die dat wil, toch een mooie marathonervaring kan hebben. Lopers die op de reservelijst stonden, betaalden daarvoor 5 euro. Deze 5 euro krijgen ze als korting bij het inschrijven van één van deze marathons.

Verder verwachten we dat er gedurende de komende maanden uitval zal zijn. Ieder jaar vallen er wel mensen uit vanwege bijvoorbeeld een blessure. Voor diegenen die geen startbewijs hebben kunnen bemachtigen, hebben we een eigen vraag-en-aanbodplatform. Hier kunnen deelnemers, die om wat voor reden hun startbewijs willen verkopen, veilig hun ticket kunnen aanbieden.

Het voordeel voor de koper is dat dit tegen eerlijke prijzen gebeurd. Een ticket kan nooit voor meer worden verkocht dan voor de oorspronkelijke aankoopprijs. Dit is ook nog eens een veilige optie. Hiermee proberen we oplichterspraktijken te voorkomen, die je op andere platforms soms tegenkomt.

Wat valt er te zeggen over de diversiteit onder de deelnemers? Hoe zorgt de organisatie ervoor dat iedereen, van beginner tot doorgewinterde loper, een goede ervaring heeft?

Het deelnemersveld varieert enorm, van beginners tot ervaren lopers. We proberen iedereen een fijne ervaring te bieden door de startvakken goed in te delen op basis van opgegeven eindtijden. Snellere lopers komen vooraan in het startvak, terwijl de recreatieve deelnemers iets verder naar achteren beginnen. Het blijft natuurlijk een uitdaging om te voorkomen dat de langzamere en snellere lopers elkaar onderweg in de weg zitten. Maar door een goede planning en indeling kunnen we ervoor zorgen dat de meeste mensen ongestoord kunnen lopen en genieten van de ervaring.

De prijzen voor een startbewijs zijn dit jaar flink gestegen. Kun je uitleggen waar deze verhoging vandaan komt, en hoe dit bijvoorbeeld verschilt van een evenement als de Utrecht Marathon?

De prijsstijging is inderdaad iets dat mensen opvalt. De organisatorische kosten zijn de afgelopen jaren fors gestegen, en daar merken we als organisatie de gevolgen van. Alles wat nodig is om een groot evenement zoals de marathon van Rotterdam goed en veilig te laten verlopen, zoals beveiliging, verkeersregelaars, hekken en toiletten, is duurder geworden. Het vergelijken met een marathon als die van Utrecht geeft misschien wat extra context.

De marathon van Utrecht is ten opzichte van Rotterdam een kleiner evenement met minder deelnemers. Daarnaast is het parcours daar tweemaal dezelfde ronde, wat een groot verschil maakt in de kosten. Twee rondes betekent namelijk minder hekken en minder voorzieningen. In Rotterdam daarentegen hebben we een veel groter productieteam, meer voorzieningen en meer mensen die de hele route beveiligen en opbouwen. Een evenement van deze schaal brengt daarom hogere kosten met zich mee.

Dus het prijsverschil zit vooral in de grootte en complexiteit van het evenement?

Precies. Utrecht is ook een prachtig evenement, maar Rotterdam trekt veel meer deelnemers en heeft een uitdagender parcours dat dwars door het stadscentrum gaat. Die grootte en complexiteit vragen om meer ondersteuning, zowel qua logistiek als veiligheid. Vergelijkingen worden vaak gemaakt op basis van afstand – beide marathons zijn immers 42,195 km – maar de omvang van het evenement maakt een groot verschil in wat ervoor nodig is om het soepel te laten verlopen. Dat is een van de redenen waarom de prijzen bij grotere evenementen als Rotterdam hoger liggen.

Er is gesproken over de groei van de marathon. Wat zijn de ambities van Golazo voor de Marathon Rotterdam op de lange termijn? Denk je dat het ooit een major marathon kan worden, vergelijkbaar met New York of Tokio?

Het zou natuurlijk geweldig zijn om van Rotterdam een major marathon te maken, net zoals New York of Tokio. Onze ambitie is om het evenement te laten groeien en zoveel mogelijk mensen te laten genieten van deze unieke ervaring. Of we uiteindelijk een major worden, ligt ook aan de samenwerking met lokale instanties. We willen vooral een marathon bieden waar iedereen, van absolute beginner tot topatleet, een prachtige ervaring kan opdoen. Het gaat er niet alleen om het grootste evenement te worden, maar vooral om mensen in beweging te brengen en ze te laten genieten van die speciale Rotterdamse sfeer.

Wat maakt die Rotterdamse sfeer zo speciaal?

De sfeer tijdens de marathon van Rotterdam is echt uniek. Overal in de stad staan mensen langs de kant te juichen, vooral op drukke plekken zoals de Coolsingel. Het publiek moedigt niet alleen bekenden aan, maar ook onbekende lopers. Die verbondenheid is iets wat we als organisatie zo veel mogelijk mensen willen laten ervaren. Dat de tickets binnen tweeënhalf uur waren uitverkocht, laat wel zien hoe geliefd dit evenement is. Daarom willen we op termijn groeien naar 30.000 deelnemers, zodat meer mensen de kans krijgen om dit te ervaren.

Sommige mensen hebben kritiek dat dit streven naar groei enkel draait om meer winst. Hoe reageer je daarop?

Het klopt dat sommige mensen het idee hebben dat het ons alleen om de groei en winst gaat, maar onze prioriteit ligt bij het bieden van een geweldige sportervaring. Het feit dat zoveel mensen zich willen inschrijven, toont dat er een grote vraag is naar evenementen zoals deze. We willen aan die vraag voldoen en meer mensen de kans geven om deel te nemen aan een marathon van topkwaliteit, zonder dat het ten koste gaat van de ervaring of de veiligheid. Groeien in aantallen betekent voor ons vooral dat we nog meer mensen een onvergetelijke dag kunnen bezorgen.

De locatie en de opzet van het parcours zijn ook wel een gespreksonderwerp geweest. Kunnen jullie daar nog in groeien?

We starten sinds 2018 vanaf de Schiedamsedijk, vlakbij de Erasmusbrug, en dat werkt tot nu toe heel goed. Voor nu is dat dus voldoende, maar als we groeien, zullen we opnieuw moeten kijken naar de opzet. Er zijn al gesprekken met de gemeente gaande om ideeën als het uitbreiden van de startvakken of het verplaatsen van de kwartmarathon naar de zaterdag te bespreken. Zo proberen we het loopcomfort voor de deelnemers te waarborgen en de toeschouwersstroom beter te organiseren. Speerpunten op het parcours zijn bijvoorbeeld Slinge en het stuk bij ‘De Gele Kanarie’. Het is bij beide altijd lekker druk, maar gedurende de dag wordt ook nu al een hele uitdaging om de lopers, maar ook de bezoekers voldoende ruimte te kunnen geven. Dit zullen waarschijnlijk ook plekken zijn die in de toekomst aangepast moeten worden in de route.

Tot slot, welke ambitie zou je het liefste vervullen met de marathon van Rotterdam?

Het zou fantastisch zijn als de marathon van Rotterdam kan uitgroeien tot een ‘major’ evenement op wereldniveau, zodat het tussen de grootste marathons ter wereld staat. De wens om het aantal deelnemers te vergroten is niet alleen omwille van de grootte, maar ook om zoveel mogelijk mensen die unieke Rotterdamse sfeer te laten beleven. Het wordt vaak de mooiste marathon genoemd, en dat klopt ook. We willen er nu voor zorgen dat het niet alleen de mooiste is, maar ook een van de grootste – zodat iedereen die unieke ervaring kan meemaken. (bron)

dinsdag 12 november 2024

maandag 11 november 2024

Verslag van de 2e Boekeldercross in Aalten

Parcoursrecord van Luca Greven op de 5 kilometer.....

Gas d’r op bij 2e Boekeldercross-etappe

Een recordaantal van 420 atleten namen deel aan de 2e aflevering van de Boekeldercrosscompetitie, die AVA`70 organiseert bij `t Romienendal. Traditiegetrouw wordt er bij deze etappe altijd kiezelhard gelopen en dat was ook nu zeker het geval. Er sneuvelden zelfs op 2 afstanden het jarenoude parcoursrecord en tal van persoonlijke besttijden werden verbeterd. Al met al een geweldige sportmiddag voor atleten, publiek en organisatie.

Ruim 100 talenten gaan van start voor hun run over 1000 meter. Altijd weer een prachtig beeld om deze jonge dravertjes aan het werk te zien. Bij de jongens pakt Senn Ansink een prachtige tweede plek en is duidelijk sneller dan de eerste editie. Cas Tolkamp wordt derde op korte afstand. Bij de meisjes wordt Lizzy te Hennepe, net als vorige week, tweede en Suze Ormel scoort gelijk bij haar debuut een mooie derde plaats.

Bij de 2 kilometer is het Lars Meinen, die voor de tweede week op rij de overwinning naar zich toetrekt in een parcoursrecord van 6,25 minuten. Twan Schreurs knokt zich naar de tweede positie, terwijl Giel te Brake op 1 tel de derde plek voor zich opeist en is veel sneller dan een weekje eerder. Fiep Meinen kwam bij de meisjes als tweede over de meet en was eveneens sneller binnen dan bij de eerste aflevering.

Om even voor half 2 betraden maar liefst 230 atleten betraden de Daalse hardlooparena voor hun wedstrijd over 5 of 10 kilometer, waaronder veel toplopers uit de regio. Luca Geven  van ARGO uit Doetinchem had zich voorgenomen om het parcoursrecord op de korte afstand aan te vallen en ging er na het startschot als een haas vandoor. Met een machtige eindsprint scoorde de jonge atleet een geweldige finishtijd van 15,28 minuten slaagde hij volledig in zijn doelstelling. Twan Meinen van AVA`70 vocht een prachtig duel uit met zijn broer Sven en werd knap derde, al hadden beiden dezelfde eindtijd. Bij de Dames was Jana Groß Hardt uit het Duitse Löwick ook een klasse apart en was veruit de snelste in 18,19 minuten.

Op de 10 kilometer had de winnaar van vorige week, Jeroen Houwers, in Tim Mengerink een geduchte concurrent. Gedurende het eerste gedeelte van de wedstrijd bleef het duo bij elkaar, maar in de eindfase bleek Houwers sterker en pakte de zege in een fraaie tijd van 34,34 minuten, een minuut sneller dan vorige week. Bij de Dames was Lisa te Molder in prima vorm en ging solo op jacht naar de overwinning. Daarin slaagde ze volledig en finishte in 39,40 minuten. Annemarie Arentsen werd tweede en Lynn Rusink derde.

Uiteraard bij de finish heel veel lachende gezichten, want er werden supersnelle tijden gelopen en vrijwel alle atleten verbeterden zich ten opzichte van vorige week. Ook de organisatie was zeer tevreden over het verloop van de 2e etappe van de Boekeldercrosscompetitie en een pluim voor alle vrijwilligers is dan ook meer dan terecht. Komende zaterdag de derde aflevering en dan krijgt de ranglijst serieus vorm! (FR)

.....en van Lars Meinen op de 2 kilometer

zondag 10 november 2024

Foto's van de 2e Boekeldercross in Aalten - deel 2

De start van de 5 en 10 kilometer

Klik op de link voor de foto's van Rob Jansen

1 en 2 kilometer

5 en 10 kilometer

Emiel Stronks en Marcel te Winkel

Uitslagen van de Herfstrun in Beek

Bianca Piek

Klik op de link voor de uitslagen

7 kilometer

14 kilometer

21 kilometer

site organisatie

Meer foto's van Eric Beatse, de Kiekjesdief, volgen zo snel mogelijk
Maud Centen

Foto's van de 2e Boekeldercross in Aalten - deel 1

Gido Kraaienbrink (701) en Peter Baten (439)

Klik op de link voor de foto's van Michiel Tebeest

fotoalbum

Ard Heinen (332)

Wat is de beste ondergrond? Asfalt, bos of gras

Is het beter altijd onverhard te lopen? Of juist verhard?  
Waar snelle wegwedstrijden bijna zonder uitzondering gelopen worden op vlak, bochtenvrij asfalt gaat een lekkere cross juist over heuvelachtig, modderig en afwisselend terrein. In je trainingen voor deze wedstrijden kun je ervoor kiezen zo specifiek mogelijk te trainen. Dus asfalt voor een wegwedstrijd en de weiden in voor het crossseizoen. Maar wat is eigenlijk het trainingseffect van verschillende ondergronden? En is het beter altijd onverhard te lopen? Of juist verhard? 

Prorun zocht het uit. 
Deel 1: De ideale balans tussen stijve spieren en een harde ondergrond 
Deel 2: Minder blessures met de juiste ondergrond? 
Deel 3: Asfalt of gras bepalend voor je rode bloedcellen 

Actie = Reactie 
De derde wet van Newton geeft mooi weer wat er gebeurt tijdens hardlopen. Actie = reactie. Als een voorwerp A (jij als hardloper) een kracht uitoefent op een voorwerp B (de ondergrond) ontstaat er een net zo grote maar tegengestelde kracht. Met andere woorden; door je landing oefen je kracht uit op de ondergrond en de ondergrond reageert met een net zo grote kracht. Hoeveel van deze kracht (of impact) geabsorbeerd wordt door de ondergrond is afhankelijk van het soort terrein. Een harde (asfalt)weg zal minder kracht absorberen dan een zandweg. Hierdoor kun je sneller lopen op een harde ondergrond. Maar krijgt je lichaam ook een hardere ‘klap’ terug. Op een zachte ondergrond moet je daarentegen wel harder aan het werk om vooruit te komen. Je spieren moeten goed afzetten om jezelf omhoog en vooruit te duwen. Bij een harde afgrond maak je meer gebruik van je eigen, terugstuiterende kracht. 

37000 klappen 
Tijdens een marathon van 3.5 uur komen je voeten ongeveer 37000 keer in aanraking met de grond, zo’n 180 keer per minuut. Elke keer dat je landt spannen je spieren zich aan om de terugkerende kracht op te vangen en te zorgen dat je vooruit komt. De ondergrond is sterk bepalend voor welke spieren, hoe actief moeten zijn tijdens deze inspanning. Je spieren, pezen en banden hebben een bepaalde elasticiteit. Bij de landing worden dezen weefsels uitgerekt om vervolgens bij de afzet te verkorten en je als het ware weg te schieten. Hoe hard je weg wordt geschoten is mede afhankelijk van de stijfheid van de ondergrond. 

Stijf asfalt, meegaand gras 
Asfalt is bij uitstek stijf en weinig meegaand. Beton is zelfs nog een stukje stijver en harder. Gras, zachte paden of zand aan de andere hand zijn juist heel erg meegaand. Hierdoor is de tijd waarin je voet contact heeft met de ondergrond op zachter terrein tot wel drie keer langer dan op een hard terrein. Met als gevolg een stuk trager hardlooptempo. Behalve de ondergrond is ook de mate van de stijfheid van je pezen, banden en gewrichten bepalend voor je tempo. Zijn je weefsels té stijf dan kunnen ze weinig worden uitgerekt bij de landing en geven ook weinig mogelijkheid tot het springveereffect. Zijn ze te slap (als gekookte spaghetti) dan veren ze te veel in en zijn niet in staat krachtig terug te kaatsen. Het is pas optimaal als de ondergrond en de stijfheid van je lichaamsweefsels bij elkaar passen. 

De ideale baan bestaat 
In 1977 werd bij de Universiteit van Harvard een 400 meter baan ontwikkeld en aangelegd door twee professoren. Het doel was een baan te ontwikkelen die zowel snel als veilig zou zijn. Verschillende testondergronden werden uitgeprobeerd. In vergelijking met een harden houten baan, zorgde een zachte foambaan voor een twee keer zo lange voetcontacttijd. En dus langzamere looptijden. De contacttijd was het kortste als de baan twee tot vier keer zo hard was als de stijfheid van de benen. Bij hardere banen nam de contacttijd niet verder af en zelfs wat toe. De uiteindelijke ‘ideale baan’ is gemaakt van hout met de juiste mate van stijfheid. Een vervolgonderzoek liet zien dat lopers 2 tot 3 procent sneller waren op de Harvard baan dan op een andere universiteitsbaan. Ook bezoekende hardlopers noteerden 2 tot 3% snellere tijden. De baan ligt er nog steeds. Of de lopers er nog steeds voordeel hebben is te bezien. Het materiaal ‘werkt’ waardoor de oorspronkelijke stijfheid afgenomen is. 

Cross-country versus baanatletiek 
Bij een wedstrijd over zacht, meegaand terrein heb je liever wat stijvere spieren, pezen en gewrichten. Bij te soepele weefsels zak je nog verder in de toch al zachte ondergrond. Ben je een baanatleet die vooral op harde ondergrond loopt, dan is iets minder stijfheid gewenst. Tenminste gewenst voor een goede prestatie. (bron)