vrijdag 20 januari 2012

Het verschil tussen crosslopen en trailrunning

De groep die afgelopen zomer heeft meegedaan aan een Trail in de Ardennen met van links naar rechts staand: Richard(MTB), Heidie Jentink, Marieke Prinsen, Katja Demkes, Andre Bleumink, Claudia Drenthel, Benno Aversteeg, Björn Demkes en Henrie Drenthel. Zittend: Jan Wevers, Bert Klutman, Geert Wevers en Wim Brinkman.
Dit weekend gaat er weer een groep van 10 atleten en 4 begeleiders uit de Achterhoek naar de Ardennen in België om deel te nemen aan de trail Trefle a 4 feuilles in Olne. Klik voor meer informatie op de volgende link.

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een crossloop en een Trail? Trailrunning heeft veel raakvlakken met het in Nederland bekende crosslopen. Er zijn echter wezenlijke verschillen tussen deze twee hardloopdisciplines…

Parkoers
Een cross speelt zich af op een afgezet parkoers dat meerdere malen wordt afgelegd. Terwijl een Trail is uitgezet op 1 vaste (vaak grote) ronde.

Periode van het jaar
Crosslopen vindt in Nederland grotendeels in de winter plaats. Trails worden het hele jaar door gelopen. Zeker in het buitenland zijn in het voorjaar en de zomer legio georganiseerde Trails te lopen.

Afstand
Crosslopen zijn gemiddeld niet langer dan 12 km, bij een Trail zijn afstanden korter dan 10km een zeldzaamheid. Doordat de afstand bij crossen korter is,  kan gebruik worden gemaakt van crossspikes. Voor trails men echte Trailrunning schoenen nodig.

Motivatie
Crosslopen wordt vooral gebruikt als middel om de winter door te komen, om met meer kilometerwerk en kracht goed voor de dag te komen op de atletiekbaan of bij wegwedstrijden. Trails worden vooral gelopen voor de beleving: het pure genieten van de omgeving en voor slechts een kleine percentage ook om te presteren.

Lokaties
Traillopen wordt over de hele wereld gelopen en vaak in onherbergzaam gebied, zoals de Alpen, de Schotse Hooglanden maar ook de Himalaya. Crosslopen is beperkt tot een beperkt gebied.

6 opmerkingen:

Geert zei

Ik ben benieuwd naar jullie verslag Andre!

katja zei

Heel veel Succes en plezier allemaal en vooral genieten van al dat moois.

theo stronks zei

Veel succes voor degene die aan de trial meedoen.Heb respect voor jullie.

Harro zei

Mooie uitdaging. Wie zijn er allemaal heen (behalve André?)?
Voor hen die meedoen en dit nog lezen; enjoy!!

Geert zei

Wat me zo te binnen schiet Harro: Henrie Drenthel, Wim Brinkman, Gerrit te Lindert, Henk Lammers, Gerard Demkes, Marieke Prinsen, Peter Kroesen, Jan Wevers.

Wim Brinkman zei

Hier al vast de resultaten van de trail uit de Ardennen, verslag en foto's volgen zo snel mogelijk.

Benno Aversteeg ,en Tracey Jewell en Henk Lammers hebben twee ronden gelopen (totaal 23km).

Marieke Prinsen 3 rondes (33 km )

Jan Wevers 42 km in 3 47 Gerrit te Lindert en Wim Brinkman 42 km in 4.28 en Henrie Drenthel, Peter Kroesen en Andre Bleumink de 42 km in 4.49

Dit allemaal onder de goedkeurende blik van trainer Gerard Demke. Ook nog te vermelden is dat Geert Prinsen de eerste ronde als een speer heeft gelopen.

Verslag over deze mooie maar soms barre tocht, maar ook van het randgebeuren er om heen volgt spoedig

Wim