vrijdag 26 oktober 2018

De voor- en nadelen van het trainen op hartslag

De hartslagmeter helpt bij het optimaliseren van je training
De hartslagmeter is anno 2018 niet meer weg te denken bij hardlopers. Het helpt namelijk bij het optimaliseren van je training. Wat zijn de voor- en nadelen van het trainen met een hartslagmeter? Wij hebben het voor jullie op een rijtje gezet.

Voordelen

-Tijdens de training kun je de intensiteit van de training goed in de gaten houden. Hierdoor train je niet te intensief en verklein je de kans op overtraining. Zo kun je elke training op de juiste manier trainen. Verschillend per trainingsdoel kan er voor iedere hardloper een trainingsschema met bijpassende hartslagzones worden gemaakt. De hartslagzones worden ingedeeld op basis van de maximale hartslag.

-Je ziet of je vooruitgang boekt. Of je wil afvallen, je conditie verbeteren of juist een persoonlijk record wilt lopen, je doet het met hetzelfde doel; je wil harder kunnen hardlopen met dezelfde hartslag. Na een paar weken trainen met hartslag merk je al direct resultaat.

-Je vermijd blessures. Veel blessures ontstaan door teveel training. Een goede hartslagmeter geeft na elke training aan hoelang je moet herstellen van een training. Hierdoor ben je de volgende training voldoende hersteld.

Nadelen

-Verschillende factoren kunnen de hartslag nadelig beïnvloeden, zoals het weer, het tijdstip van de dag, fitheid en hoogte. Hierdoor kan de hartslag circa 10 slagen per minuut afwijken.

-Het duurt altijd even totdat de hartslag werkt. Meestal heeft een hartslagmeter twee minuten nodig om op niveau te komen.

-Een aantal medicijnen heeft invloed op de hoogte van jouw hartslag. De hartslag kan worden beïnvloed door het gebruik van medicijnen. Een bekend voorbeeld is bètablokkers. Het trainen op hartslag is dan bijna niet mogelijk. (bron)

Geen opmerkingen: