zaterdag 2 mei 2020

Route 64: Aalten - Romienenpad

In de afgelopen jaren heb ik veel routes door het prachtige Achterhoekse landschap gelopen en een aantal hiervan wil ik graag met jullie delen. Ik probeer de komende tijd iedere maand een route hieraan toe te voegen, uiteraard ook geschikt om te wandelen. Opmerkingen of aanvullingen hoor ik graag.

Vandaag de 64e route uit deze serie: Romienenpad, een route aan weerskanten van de Romienendiek. De route voert grotendeels over hobbelige paden en ruige waterkanten en ook nog over een 'klauterboom'. Hij is daarom niet geschikt voor gebruikers van kinderwagens, rolstoelen en rollators.

Route 64: Een route aan weerskanten van de Romienendiek
Afstand: 4.1 kilometer
Start: Watertoren - Ringweg 19 - 7122 NA Aalten
Bewegwijzerd:  Ja, gemarkeerd met blauwe WAP pijltjes
Afkortingen: LA Linksaf, RA rechtsaf, RD rechtdoor
Foto's van de route: fotoalbum
GPX bestand van de route
Laatst aangepast: 2 mei 2020 
Klik hier voor alle wandel- en hardlooproutes in de omgeving van Aalten

Romienendiek:

De Romienendiek is een oude handelsroute, een hessenweg. Deze loopt van Zelhem tot aan het Oost-Nederlandse plateau bij Aalten. Hessenwegen waren rechte brede zandwegen, gevormd door talloze karrensporen. De hessenwegen werden in de 17e eeuw de economische levensader van Duitse kooplieden. Deze hoger gelegen weg was ook in de winter goed begaanbaar. In de loop van de 19e eeuw werden de wegen niet meer gebruikt;  de laatste Hessenmannen deden rond 1875 de Achterhoek aan.

Watertoren:

De watertoren in Aalten is ontworpen door de Lochemse architect G.J. Postel Hzn in de stijl van de Delftse School en werd gebouwd in 1943. De watertoren ligt ten noorden van het dorp, aan de Ringweg, heeft een hoogte van 37,15 meter en heeft twee waterreservoirs van 375 m³ en 195 m³. De toren is een gemeentelijk monument en niet meer geopend voor bezichtiging. De watertoren in Aalten is ontworpen door de Lochemse architect G.J. Postel Hzn in de stijl van de Delftse School en werd gebouwd in 1943. De watertoren ligt ten noorden van het dorp, aan de Ringweg, heeft een hoogte van 37,15 meter en heeft twee waterreservoirs van 375 m³ en 195 m³. De toren is een gemeentelijk monument en niet meer geopend voor bezichtiging.

Geen opmerkingen: