donderdag 7 mei 2020

Twee onderzoeken verklaren waarom hardlopen tijdens een lockdown zwaarder aanvoelt

Schrik dus niet als het lopen momenteel wat zwaarder aanvoelt
Thuisonderwijs. Voortdurend handen wassen. Sociale onthouding. De afgelopen maanden waren ingrijpend genoeg om een ​​zenboeddhist afgeleid te krijgen. Dus als je looptrainingen zwaarder dan normaal heeft gevonden, is dat begrijpelijk.

Onderzoek naar stress en hardlopen
Volgens een nieuwe studie in Medicine & Science in Sports & Exercise kan slechts 45 minuten stress de daaropvolgende hardloopprestaties meetbaar kan beïnvloeden. In het onderzoek moesten de deelnemers twee taken uitvoeren: het voltooien van een mentaal vermoeiende computertest en het kijken naar een ontspannende documentaire. Na elke taak namen ze deel aan een loopbandtest (tot uitputting).

Invloed van stress op hardlopen
Het resultaat: na de mentaal vermoeiende taak werden daalden de loopprestaties gemiddeld met zes procent bij de vrouwen en met drie procent bij de mannen. Met andere woorden: stress maakte de deelnemers langzamer.

Als je alleen loopt ben je langzamer
Een andere studie, gepubliceerd in het International Journal of Sports Physiology and Performance, biedt een nog een reden om te denken dat lopen in een lockdown misschien moeilijker aanvoelt dan normaal. Deze keer werd gekeken naar de psychologie van het alleen lopen.

In de studie werden 14 mannelijke deelnemers gerekruteerd om twee 10 kilometerwedstrijden te lopen: één tegen/met andere lopers; de ander alleen tegen de klok. Het resultaat? De lopers waren aanzienlijk sneller in de groepswedstrijd (de gemiddelde eindtijden: 39:32 om 40:28).

Somberder van alleen hardlopen
Hoewel de deelnemers hun inspanningsniveau (RPE) in beide wedstrijden min of meer gelijk inschatten, voelde ze zich tijdens de solo-race steeds negatiever over de uitslag. Met andere woorden: ze zagen het somberder in.

Schrik dus niet als het lopen momenteel wat zwaarder aanvoelt. Ten eerste word je minder snel van stress - en de meesten van ons zijn nu behoorlijk gestresst. Ten tweede voelt hardlopen zwaarder als je alleen loopt – wat de meesten van ons ook moeten doen momenteel. (bron)

Geen opmerkingen: