zondag 1 november 2020

Koppeltraining: combineren van trainingsvormen

Voor hardlopers heeft een koppeltraining ook een toegevoegde waarde

Voor triatleten en andere multisporters is de koppeltraining – ook wel brick-training genoemd – een populair trainingsmiddel. Binnen één training worden twee sportdisciplines aan elkaar gekoppeld. Beoefenaars van de duatlon (hardlopen en fietsen) en de triatlon (zwemmen, fietsen en hardlopen) gebruiken koppeltrainingen om zich voor te bereiden op hun wedstrijden. Daarin is een snelle en probleemloze wissel, van de ene naar de andere discipline, cruciaal.

Hardlopers hebben daar natuurlijk niet mee te maken. Voor hen is het immers een kwestie van lopen, lopen en nog eens lopen. Toch heeft een koppeltraining ook een toegevoegde waarde voor degenen die zich altijd beperken tot die vreugdevolle, maar relatief eenzijdige duursport. Hier een aantal mogelijkheden om te laten zien op welke manier je ze een vaste plek kunt geven in jouw trainingsplan.

 ...Heb je een blessure gehad? Dan mag je misschien nog niet veel meer dan 10 minuutjes rustig hardlopen. Mogelijk kost het moeite om je voor zo’n korte training te motiveren. Een koppeltraining maakt het omkleden de moeite waard. Begin met 50 minuten stevig fietsen en ga meteen erna 10 minuten rustig hardlopen. Dat voelt een stuk beter!

… Ook voor niet geblesseerden is het een veilige manier om de trainingstijd te verhogen zonder de belasting op de benen te vergroten. Zo kun je bijvoorbeeld in de aanloop naar de marathon elk weekend een training van 3 uur doen. Begin met 2 uur fietsen meteen gevolgd door 1 uur hardlopen. Maak het loopdeel stapsgewijs langer en kort het fietsen met evenveel minuten in, zodat je telkens 3 uur onderweg bent.

… Voor wie hardlopen saai vindt is een koppeltraining een leuke afwisseling. Ga een half uurtje lopen en plak er een uurtje fietsen aan vast. (Ken je overigens de uitspraak: ‘Wie hardlopen saai vindt, die loopt niet hard genoeg’?)

… Liefhebbers van trails combineren het hardlopen wellicht liever met een tochtje op de ATB. Zo krijg je een mooie, veelzijdige inzet van het hart-longsysteem en worden de benen geconfronteerd met zeer gevarieerde belastingvarianten in een inspirerende omgeving.

… Waterratten kunnen het hardlopen combineren met zwemmen in plaats van fietsen. Wat is er lekkerder dan ’s zomers meteen na een pittige looptraining een frisse duik te nemen en een aantal baantjes te trekken? Dat kan natuurlijk ook ’s winters in een binnenbad. Vergeet niet je schoenen uit te trekken!

… Train je in een sportschool? In plaats van een uur op de loopband, zou je het volgende kunnen doen: drie keer (10 minuten loopband + 10 minuten op de crosstrainer). Je kunt het lopen ook afwisselen met de spinningfiets of de roeimachine.

… Vind je koppeltrainingen leuk en uitdagend? Probeer ze dan eens in het echt: in een duatlon of triatlon. Je hoeft daarvoor niet per se naar Hawaï: er worden overal in het land laagdrempelige wedstrijden georganiseerd, met veel ruimte voor beginners.

Wil je het hardlopen combineren met fietsen en train je op hartslag? Weet dan dat de hartslagzones voor het hardlopen niet bruikbaar zijn voor het fietsen. De vuistregel is dat ze voor het fietsen 10 slagen per minuut lager liggen. De individuele verschillen zijn daarbij groot. Je zult er waarschijnlijk nog enige finetuning op los moeten laten. Succes met je eerste koppeltraining! (bron)

Geen opmerkingen: