vrijdag 19 januari 2024

Waarom hardlopen in de winter juist zo fijn is

Hardlopen in deze periode van het jaar is heerlijk!

In de zomer is de drempel om naar buiten te gaan voor een rondje hardlopen voor veel mensen laag: Het zonnetje schijnt, de vogeltjes fluiten en misschien moet je jezelf soms zelfs een beetje afremmen om niet té vaak hard te lopen. We zetten een aantal redenen voor je op een rijtje waardoor je ook in de winter gemotiveerd raakt om je loopkleding aan te trekken.

Hardlopen in de winter

Het is vaak koud en nat, waardoor jij Netflix kijken onder een dekentje op de bank gemakkelijk verkiest boven buiten een rondje hobbelen. Herkenbaar? Misschien beschik je thuis over een loopband, maar ook dan is buiten hardlopen in deze periode van het jaar heerlijk.

1.Je bent beter voorbereid op de wedstrijddag

Door in alle weersomstandigheden hard te lopen, ben je beter voorbereid op de dag van een hardloopwedstrijd. Het is namelijk goed mogelijk dat het op de wedstrijddag ook geen perfect hardloopweer is. Maar doordat jij in alle weersomstandigheden hebt getraind, hoeft dit geen probleem te zijn. Juist door al die trainingen in de kou en regen voelen de wedstrijdomstandigheden dan (nog) makkelijker aan.

2. Lopen in de kou verhoogt je mentale weerbaarheid

Door jezelf af en toe uit te dagen om iets wat je vervelend vindt of waar je geen zin in hebt tóch te doen, word je mentaal sterker. Lopen in winterse omstandigheden kan veel vragen van je doorzettingsvermogen. Hoe vaak heb je er tijdens die training in de hagel wel niet aan gedacht om te stoppen? Maar ondanks dat mentale duiveltje ben je toch doorgegaan en heb je je training afgemaakt. Door bewust te kiezen om iets te doen dat je uitdaagt, ontwikkel je discipline.

3. Je zweet minder

Zeker voor mensen die van nature veel zweten, kan hardlopen in zomerse temperaturen best een opgave zijn. In de winter warmt je lichaam veel minder snel op. Zo kom je een keer niet als een otter thuis. Ook wel eens fijn, toch?

4. Een training geeft meer voldoening

Oké, die eerste stap naar buiten is moeilijk, maar al na 1 kilometer begin je op te warmen en ben je blij dat je bent gegaan. En hoe fijn is het gevoel wanneer je na een winters rondje thuiskomt? Na het ploeteren in barre weersomstandigheden is het éxtra lekker om thuis te komen en onder de warme douche te stappen. Een training in de winter afmaken geeft meer voldoening. Je voelt je sterk, zeker wanneer je de hele dag achter een bureau hebt gezeten.

5. Je kunt op meer plekken lopen

In de winter is het buiten op veel plekken een stuk rustiger. Hierdoor kun je op plaatsen lopen waar dat in de zomer niet kan. Denk bijvoorbeeld aan het strand. Waar je in de zomer zou struikelen over handdoeken en bijbehorende badgasten, hoef je de brede zandstrook in de winter enkel te delen met een handjevol wandelaars, mountainbikers en medehardlopers. Ook bos- en fietspaden zijn een stuk rustiger in de wintermaanden.

6. Je verbrandt meer energie

Het is geen enorm verschil, maar technisch gezien verbrand je meer calorieën in de kou.Dit komt omdat je lichaam harder moet werken om zichzelf warm te houden. Helaas is het verschil niet groot en wordt je energieverbruik vooral bepaald door de inspanning die je levert tijdens je training. Maar hey, alle beetjes zijn mooi meegenomen, toch?

7. Je kunt midden op de dag hardlopen

Waar je in de zomer vanwege de warmte vaak wordt beperkt tot vroeg in de ochtend of juist laat in de avond, biedt de winter veel meer mogelijke tijdstippen om hard te lopen. Heb jij in de lunchpauze van je werk tijd? In de winter is er geen hitte die je dan tegenhoudt. Ideaal!

8. Je creëert een excuus om meer hardloopspullen te kopen

Koud weer betekent meer lagen kleding en dus heb je meer hardloopkleding nodig. Hè, wat vind je dat nou vervelend… (bron)

Geen opmerkingen: