Fort Honswijk, waar ik vanuit de uiterwaarden van de Lek om heen loop |
Ik loop het klompenpad vanaf de Provinciale weg met de wijzers van de klok mee en de eerste kilometers langs de spoorlijn zijn het minst aantrekkelijk. Daarna volgt er een prachtig gedeelte dat een onderdeel is van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het heet 'Werk aan de Groeneweg', een extra verdedigingsstelling voor het verder gelegen Fort Honswijk en is gebouwd in de Eerste Wereldoorlog. Het werk bestaat uit een aantal loopgraven, 55 groepsschuilplaatsen, grachten en wallen. De schuilplaatsen zijn van gewapend beton, met muren en een dak van bijna een halve meter dik. Omstreeks 1930 werden hier ook fruitbomen aangeplant, om het verdedigingswerk niet te laten opvallen in dit fruitteeltgebied.
Als ik op de dijk kom ga ik naar beneden om door de weilanden en uiterwaarden van de Lek, die kenmerkend zijn voor het rivierlandschap, te lopen. Het is een vrij drassig gebied en bij hoog water mogen de uiterwaarden onderstromen. Met natte voeten kom ik aan bij Fort Honswijk, dat in de dertiger jaren van de vorige eeuw het eerste concentratiekamp van Nederland was. Het is tot 2012 gebruikt door Defensie en in 2016 heeft de gemeente Houten het fort gekocht voor één euro van het Rijk. Na een restauratie worden de kamers in het gebouw nu verhuurd als kantoorruimte.
Ruim een kilometer verder kom ik in het kleine plaatstje Tull en 't Waal, ik heb er nog nooit van gehoord. Na twee prachtige vlonders in de polder van Blokhoven mag ik met een trekpontje het water over en loop dan weer in de richting van de statige toren van de Kathedraal van 't Sticht, die je vanuit de verte al kunt zien. Door het lintdorp Schalkwijk ga ik, na bijna 10 kilometer, terug naar mijn vertrekpunt. 'Werk aan de Groeneweg', het bestaat uit een aantal loopgraven, 55 groepsschuilplaatsen, grachten en wallen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten