donderdag 15 februari 2024

Beweging en het verminderen van angst – dit wil je weten!

Onderzoek laat zien dat beweging mogelijk kan helpen bij het verminderen van gevoelens van angst. 

Onzekerheid over je werk, de veranderingen in de maatschappij of misschien of je gezondheid. Veel mensen kampen nu met verschillende vormen van angst. Wanneer angst een steeds grotere rol in je leven gaat spelen kan dit leiden tot een angststoornis. In dat geval belemmert de angst je dagelijkse leven en gaat de angst (vrijwel) niet meer weg. Vaak reageren we dan ook angstig op zaken waar we niet bang voor hoeven te zijn. Onderzoek laat zien dat beweging mogelijk kan helpen bij het verminderen van gevoelens van angst. Hoe dat werkt? Ik zocht het voor je uit.

Hoe helpt beweging tegen angst?

Wanneer er sprake is van een angststoornis kan het zijn dat je angstig bent voor iets wat eigenlijk geen gevaar voor je vormt. Bijvoorbeeld als je bang bent om naar buiten te gaan. Of beeld je in dat je ziek bent terwijl dit niet het geval is. Beweging zorgt in eerste plaats voor afleiding. Door naar buiten te gaan en te bewegen kan je jouw gedachten (tijdelijk) letterlijk bezig houden met iets anders. Het werkt nog beter als je hard gaat lopen (of joggen of wandelen) met iemand anders. Op die manier wordt je extra afgeleid door je maatje(s).

Wanneer we gespannen zijn gaat ons lichaam meer cortisol produceren. Een hormoon dat ons in staat stelt om te reageren in een gevaarlijke situatie. Cortisol zorgt er namelijk voor dat ons hart sneller gaat kloppen en onze bloeddruk stijgt. Ben je vaak angstig dan zal je cortisol mogelijk vaak verhoogd zijn en zo leiden tot een hogere bloeddruk en hogere hartslag. Span je jouw lichaam matig intensief in, dan kan je op die manier het cortisolgehalte (en de productie van andere belangrijke stoffen die bijdragen aan een goed gevoel) natuurlijk reguleren. Pas wel op. Als je te intensief traint en hierna te weinig rust neemt, stijgt de spanning in je lijf juist nog meer en wordt het juist moeilijker om te ontspannen. Bouw de beweging dus rustig op en neem ook voldoende rust. 

Ten derde zorgt beweging voor activatie van de frontale kwab in onze hersenen. Deze is vooral betrokken bij het uitvoeren van taken én, heel belangrijk bij een angststoornis, het reguleren van de amygdala. En die amygdala is deel van ons reactie-systeem dat bepaalt of en hoe we reageren op ingebeelde, of daadwerkelijke bedreigingen.

Welke vorm van beweging helpt het beste tegen angst?

Hier komt het goede nieuws: veel verschillende vormen van inspanning kunnen helpen bij het verminderen van angst. Of je de voorkeur geeft aan yoga, tai-chi, wandelen of rustig fietsen of juist wat actiever bezig bent: alle vormen van beweging zijn goed. Om het meeste uit de beweging te halen doe je dit het liefste buiten (en nog beter: in een groene omgeving), beweeg je het liefst samen en kies je voor iets dat je leuk vindt om te doen. Het kan ook zeker geen kwaad om een nieuwe sport op te pakken. Door iets nieuws te leren houd je jouw brein extra bezig. Bovendien laat onderzoek zien dat nieuwe dingen leren een universele manier is om je beter te voelen.

Nog even dit…

Een angststoornis kan je leven behoorlijk beïnvloeden en zorgen voor serieuze lichamelijke en mentale gevolgen. In veel gevallen kan beweging helpen om de symptomen te verminderen. Maar schroom niet om hulp te zoeken als klachten blijven bestaan of je leven steeds meer gaan beïnvloeden. Hoewel onderzoek stelt dat beweging kan helpen bij het verminderen van angst, is het in sommige situaties nodig om extra hulp te zoeken. (bron)

Geen opmerkingen: