vrijdag 1 april 2022

Pieterpad 2e etappe: Winsum-Groningen

Oostum, met op de achtergrond het kerkje

Het Pieterpad is de bekendste lange-afstand wandelroute van Nederland. Het pad loopt van Pieterburen aan de Noord-Groningse Waddenkust naar de Sint-Pietersberg in Zuid Limburg en slingert daarbij door een groot aantal verschillende landschappen, afwisselende natuur en gebieden met een uiteenlopende cultuurhistorie. De bijna 500 kilometer van het Pieterpad gaan over de kleinste wegen en paden en is zoveel mogelijk onverhard. We proberen in een aantal jaren de 26 etappes van het Pieterpad te volbrengen.

2e etappe: Winsum-Groningen - vrijdag 1 april 2022 - 21.5 kilometer

In december 2021 hebben we voor dit jaar al een aantal datas vastgesteld om weer enkele etappes van het Pieterpad te gaan lopen. We hebben er echter geen rekening mee gehouden dat ze voor 1 april sneeuw voorspellen en dat het sinds het begin van de weermetingen de koudste 1 april ooit zal worden. De vrijdag voor vertrek hebben we nog even spoedoverleg en als alternatief komt er uit de bus dat we altijd een etappe van het Pieterpad dichter bij huis kunnen gaan lopen. Als om 5.00 uur 's morgens de wekker gaat valt het met de sneeuw in Aalten erg mee en glad is het ook niet echt. We besluiten dan ook om naar het hoge Noorden af te reizen om verder te gaan waar we in september 2021 zijn opgehouden.

Het startpunt is rond de klok van negen uur aan het Winsumerdiep gelegen Winsum, waar de molens de Ster en de Vriendschap hoog boven het dorp uitsteken. Het dorp is in 2020 door de ANWB uitgeroepen tot het allermooiste dorp van Nederland. Een prachtdorp volgens de jury en de Groningse plaats gaf 50 andere dorpen het nakijken. Specifiek roemde de jury het haventje en over een mooi jaagpad langs dit water wandel je het dorp uit. Net buiten het dorpje loop je, door weidse landschappen, veel over asfalt en betonplaten.

Na bijna 6 kilometer komt het dorpje Gangwerd in zicht en in die verte zie je al de korenmolen en het kerkje van het oude dorp. Het dorp ligt, zoals veel dorpen in de omgeving, op een wierde, een kunstmatige opgeworpen heuvel, om bij hoogwater droge voeten te houden. We hebben zin in koffie met appelgebak en gaan naar een unieke locatie 'Gangwerd aan Zee'. Een half uurtje later lopen we verder langs het schilderachtige Reitdiep, de rivier die de stad Groningen vroeger verbond met de zee. Monumentale boerderijen, roestige sluizen en bruggen uit vroeger tijden vind je op je verharde pad. We genieten van het uitzicht over het water, al voelt de wind hier soms erg fris aan. Dan doemt in het landschap iets moois op: tussen hoge bomen, op één van de meest schilderachtige wierden van Groningen, ligt het kerkje van Oostum. Het Romaanse kerkje stamt uit de 13e eeuw.

We wandelen verder in de richting van de stad Groningen. Lange rijen elektriciteitsmasten doen wat afbreuk aan het plattelandsidylle en de Paddepoelsterbrug is voor onbepaalde tijd gestremd. Maar de omleiding langs het van Starkenborghkanaal is een mooi traject en zelfs een gedeelte onverhard! Even later schemeren de futuristische gebouwen van het Zernike Science Park door de bomen. Via een park in de wijk Paddepoel en het aangename Noorderplantsoen komen we de stad binnen. Dit park is aangelegd op de plek waar in de 17e eeuw de verdedigingswallen van de stad werden gebouwd. In dit park hebben we onze 2e en laatste pauze. In het oude deel van Groningen volgt een schilderachtige haven met silo’s, pakhuizen en binnenvaartschepen. De haven ligt overigens aan hetzelfde Reitdiep waar we eerder langs hebben gelopen. Het mooie stationsgebouw rondt deze etappe af. Van hieruit nemen Theo en Geert de trein naar Winsum om de auto weer op te halen.

Klik op de link voor de foto's

fotoalbum

Geen opmerkingen: