zaterdag 12 oktober 2019

Kipchoge, de marathonloper die nooit twijfelde, verbreekt de magische grens van 2 uur

Kipchoge poseert met de Keniaanse vlag voor de finishklok
De Keniaanse atleet Eliud Kipchoge is er als eerste mens in geslaagd om een marathon te lopen binnen de tijd van 2 uur. De 34-jarige Kipchoge liep de 42,195 kilometer zaterdag in Wenen in 1 uur 59 minuten en 40 seconden. Eliud Kipchoge vlak voor de eindstreep, al in het besef dat hij als eerste mens de marathon binnen de twee uur zal finishen. Onbewogen vertelde Eliud Kipchoge vaak over zijn plannen. Als een standbeeld poseerde hij voor de vele camera’s op weg naar de queeste die hij vergeleek met de eerste stap op de maan: een marathon onder de twee uur. Zaterdag landde hij op zijn maan. 1 uur, 59 minuten, 40 seconden en 2 tienden. Dat is de tijd waarmee de 34-jarige Keniaan in Wenen de magische marathongrens van twee uur heeft doorbroken. Een wereldrecord dat niet zo mag heten: deze recordpoging was geen officiële wedstrijd. Kipchoge liep onder speciale omstandigheden een volledig geregisseerde marathon waarin sport en wetenschap samen kwamen.

Op zijn laatste stappen op de Hauptallee in het park Wiener Prater leek Kipchoge te vliegen alsof hij geen last meer had van de zwaartekracht. 500 meter voor de finish, als de zeven laatste hazen opzij gaan, steekt Kipchoge zijn vinger omhoog. Hij perst er een eindsprint uit, wijst naar het publiek en slaakt een kreet. Er gaat nog een vinger omhoog. Hij lacht. En slaat op zijn borst. Achter hem zijn de hazen door het dolle heen. Ze juichen. Nog nooit zagen we de geconcentreerde Keniaan zo uit zijn dak gaan. Bij de finish vliegt hij zijn vrouw om de nek. Zij is voor het eerst met haar drie kinderen naar een evenement gekomen waar haar man loopt. Kipchoge steekt duimpjes op naar het publiek. Geeft high-fives. Hij krijgt knuffels. Van zijn coach Patrick Sang, van zijn Nederlandse manager Valentijn Trouw, die bidons aangaf vanaf de racefiets. Jos Hermens, nauw betrokken bij het project via sportmarketingbureau Global Sports Communication, tilt de kampioen van de grond als hij hem ziet.

Lang gekoesterde wens
Hij knijpt de vederlichte Keniaan fijn als een vader die zijn zoon na een lange reis weer in de armen sluit. Hermens zag in Wenen een lang gekoesterde wens in vervulling gaan. Hij wilde met eigen ogen zien dat de magische grens van twee uur werd doorbroken. De 69-jarige visionair voorspelde jaren geleden al dat hij er levend getuige van zou zijn. Een dag voor de wedstrijd was Hermens’ voorspelling van de eindtijd precies 1.59.40. En zo geschiedde. In Wenen werd niets aan het toeval overgelaten. Er waren lessen getrokken uit de eerste recordpoging van Kipchoge, twee jaar geleden op het Formule-1 circuit in het Italiaanse Monza. Daar kwam de olympisch kampioen van Rio 26 seconden tekort om onder de twee uur te komen. Nu waren de omstandigheden perfect. Het was fris in Oostenrijk, het parcours was vlak, Kipchoge liep op zijn superschoenen en werd uit de wind gehouden op een nieuwe manier. Hij werd omringd door 41 internationale atletieksterren. Er waren telkens zeven atleten die om hem heen liepen. Vijf voorop, Kipchoge erachter, gevolgd door twee hazen. Zij volgden een auto die met een lazer op de weg scheen. Met een gemiddeld tempo van 2.50 minuut per kilometer, op de twee rotondes steeds ietsje langzamer, werd de tijd in de gaten gehouden.

Zenuwachtig
In de ochtend was Kipchoge nog vreselijk zenuwachtig geweest. ‘Ik sliep tot een uur of 3. Toen ging ik even naar het toilet, viel weer in slaap en werd om tien voor 5 wakker. Tussen 5 en 8.15 uur waren de moeilijkste uren van mijn leven.’ De loper die nooit twijfelde voelde zich ineens ‘zwak, en al die dingen’. Alle berichten vanuit Kenia, waar in hardloopmekka Eldoret pleinen vol waren gestroomd met mensen die naar een groot scherm keken, zorgden voor nog meer druk. Toen Kipchoge eenmaal bezig was en hij de mensen langs het parcours zag staan, kwam het geloof terug. Of het klopt dat hij het halverwege wat moeilijk had? ‘Dat is niet waar’, grijnst hij geheimzinnig. Met zijn marathon onder de twee uur is zijn grote droom uitgekomen. De beste marathonloper is nu ook ‘de gelukkigste man op aarde’, zoals hij zichzelf omschrijft. Kipchoge liep al niet meer voor wereldtitels, olympische titels, voor overwinningen in grote stadsmarathons. Hij liep om geschiedenis te schrijven, om de boodschap te verkondigen dat er geen grenzen zijn. Kipchoge heeft zijn magische grens doorbroken. 42,195 kilometer in 1.59.40 op zijn maan. (bron)
In Kenia stroomden zaterdag de pleinen vol waar via grote beeldschermen massaal gekeken werd naar Kipchoges race tegen de klok (foto's AFP)

Geen opmerkingen: