woensdag 17 juni 2020

De gevolgen van het dragen van bezwete kleding

Je kleding ruikt nog goed, maar dat betekent niet dat het verstandig is om de kleding nog een keer te dragen
De deur uitgaan voor een ochtend- of lunchrun en dan de hele dag in je bezwete kleding zitten, kan voor problemen zorgen voor je huid. We vroegen het aan Heather Goff, M.D., M.P.H., universitair hoofddocent dermatologie aan het UT Southwestern Medical Center en Whitney High, M.D., gespecialiseerd in dermathologie aan de UCHeaktg University of Colorad Hospital.

Trek je bezwete kleding zo snel mogelijk uit
Het is van belang dat je zo snel mogelijk je kleding waar je in getraind hebt uittrekt. ‘Het probleem is vocht’, zegt High. ‘Zweet en bacteriën kunnen in de stof van je kleding gaan zitten. Hierdoor kan je huid gaan irriteren’.

‘Zweet en bacteriën kunnen het natuurlijk microbioom van de huid verstoren’, zegt Goff. ‘Het verstoren van de natuurlijke microbioom kan zorgen voor infecties, acne of dermatitis (huidirritatie). Zweet kan ook vast komen te zitten op plekken waar de huid plooit, dit wordt intertrigo genoemd’, voegt High toe.

Gevolgen van verstopte zweetkanalen
Winterse kou, hitte en vochtigheid kunnen nieuwe problemen met zich meebrengen. Je kan last krijgen van een prikkelend gevoel of warmte-uitslag. Dit komt omdat de zweetkanalen verstopt raken en zweet naar de oppervlakte van de huid komt, maar niet buiten de huid kan verdampen zoals normaal. Als je weet dat je een gevoelige huid hebt – of gewoon voor de zekerheid – is het verstandig om na het hardlopen zo snel mogelijk te douchen of schone kleding aan te trekken. Was jezelf met antibacteriële zeep of shampoo, vooral als de temperatuur stijgt en je tijdens het hardlopen veel zweet. ‘Shampoo wat het ingrediënt pyrithione zinc bevat, kan de groei van gist op de huid verminderen', zegt Goff.

Je sportkleding nog een keer dragen
Als je je kleding toch wilt dragen om niet te veel te moeten wassen, stelt High voor om je bezwete kleding op te hangen zodat het kan drogen voordat je het weer aantrekt. Wat je niet moet doen, is je vochtige kleding opbergen op een plek waar het niet kan luchten. Hier blijft je kleding vochtig en vocht zorgt voor bacteriën.

Zó was je je sportkleding op juiste manier
Het is oké om niet-zweterige, schone sport- of thuiskleding te dragen wanneer je vanuit huis werkt, maar Goff raadt aan om kleding te dragen dat vocht afvoert. High voegt eraan toe dat het afhangt van je huidtype en wat je huid zou kunnen irriteren. Sommige mensen grijpen misschien naar zacht katoen, terwijl andere geen last hebben van hardere stoffen.

De gezondheid van je huid
Nog iets anders om in gedachten te houden als het gaat om de gezondheid van de huid, is de blootstelling van je huid aan de zon. Naarmate het weer warmer wordt, gaan mensen langer naar buiten en zien ze meer van de zon. En dit is niet zonder gevolgen. Blootstelling aan de zon kan ervoor zorgen dat je huid sneller veroudert en verhoogt het risico op huidkanker. Hight adviseert om niet te gaan hardlopen tussen 10.00 en 14.00 uur, wanneer de zonnestralen het sterkst zijn.

Bescherm jezelf tegen de zon
Zorg dat je genoeg zonnebrandcrème gebruikt. Volgens American Acedemy of Dermatology (ADD) gebruiken de meeste mensen slechts 25 tot 50 procent van de aanbevolen hoeveelheid zonnebrandcrème. De meeste volwassen hebben een SPF 30 of hoger nodig. Wil je hele lichaam bedekken met zonnebrandcrème? Vul een borrelglas en je weet zeker dat je genoeg zonnebrandcrème gebruikt.

Douche direct na het hardlopen
Nadat je terug bent van je rondje hardlopen waar je zonnebrand droeg, stelt High voor om direct te gaan douchen. Omdat er anders meer kans is dat sommige chemicaliën in je huid opgenomen kunnen worden. Dit moet je er niet van weerhouden om zonnebrandcrème te dragen, maar het is wel nuttig om het er direct af te wassen als je thuiskomt.

Voorkom huidirritaties
Over het algemeen kan je het beste je natte, bezwete kleding zo snel mogelijk uittrekken om huidirritaties te voorkomen. Het kan verschillen per persoon, dit is afhankelijk van de gevoeligheid van je huid. Je kan je vuile trainingskleding opnieuw dragen, maar zorg ervoor dat het goed opgedroogd is voordat je het opnieuw draagt. En zorg ervoor dat je je huid beschermt tegen blootstelling aan de zon als je in de zon gaat hardlopen. (bron)

Geen opmerkingen: