donderdag 11 juni 2020

Dit is wat je moet weten over bananen

Zijn bananen nu dikmakers of fijne sportieve, hapklare brokken?
Bananen zijn heel geschikt om voor, tijdens en na het hardlopen te gebruiken. Ze bezitten, afhankelijk van de rijpheid, een mengeling van diverse soorten koolhydraten en zijn licht verteerbaar. Sportvoeding bij uitstek.

Zoveel suiker zit er in een banaan
Onrijpe bananen zijn zetmeelrijk en bevatten nog niet zo veel suiker. In rijpe bananen is nagenoeg al het zetmeel omgezet in suiker. Dat is duidelijk te proeven.

Het voordeel van de aanwezigheid van meerdere soorten koolhydraten is dat de aanvoer van energie vanuit je darmen naar het bloed en je spieren langdurig en gelijkmatig is.

Als eerste wordt het snel vrijkomende glucose in je bloed opgenomen. Daarna volgt beetje bij beetje de suiker die na vertering van het zetmeel uit de banaan vrijkomt. Tot slot volgt de druivensuiker, die door een chemische omzetting in het lichaam uit de fructose in de banaan afkomstig is.

Koolhydraten in bananen
Dat je van banaan eten dik wordt is een fabeltje. Een portie banaan van 100 gram bevat 90 kilocalorieën en 20 gram koolhydraten. Een gemiddelde reep van 60 gram levert je maar liefst 270 kilocalorieën, drie keer zo veel.

Dit zegt de kleur van een banaan
Zo weet je wat je aan je banaan hebt; het percentage suiker dat je ter beschikking staat om te presteren die hoort bij de kleur van je banaan:

0% - zeer groen
3 – 6,5% - groen
15-19% - geelgroen
19-20% - geel
22,4% - geel met bruine stippen (bron)

Geen opmerkingen: