donderdag 4 juni 2020

Vier redenen waarom je honing moet eten als je gaat hardlopen

Honing is suiker, puur en eenvoudig
Alle hardlopers weten dat jezelf voorzien van de juiste brandstof voor je run super belangrijk is. Zelfs als je geen oneindige hoeveelheid gelletjes wegwerkt in je training, weet je dat wat je in je lichaam stopt, direct effect heeft op hoe je je voelt tijdens je run. Met de oneindige keuze aan pre-run snacks, kan het een uitdaging zijn om te bepalen wat nou het beste is om te eten voor je training. In het ideale geval kiezen hardlopers voor voeding waarvan ze weten dat het voor hun het beste werkt. Voeding die je kan nemen zonder dat je maag of darmen compleet van streek raken. 

Iedereen is anders, dus het kost veel tijd om uit te proberen wat wel en niet werkt. Je traint je lichaam niet alleen op conditie en om beter te kunnen lopen, maar ook op het omgaan met brandstof. Wel nu. Er is dus een geweldige optie die je nog niet hebt overwegen, terwijl het misschien wel wekelijks eens onder je neus voorbij komt: honing. Runner's World zocht uit waarom dit vloeibare, plakkerige goud de ideale brandstof is voor je hardlooptraining. 

Vier redenen:

1. Honing is onbewerkt en puur eten
Honing is suiker, puur en eenvoudig. Hoewel het niet bekend staat als natuurlijke suiker zoals fructose en lactose, is het een stuk puurder en minder bewerkt dan rietsuiker en de fructose-glucose-siropen in de wereld. Veel hardlopers en atleten hebben de neiging om zich te vullen met voedingsmiddelen die eigenlijk te veel bewerkt zijn en niet gemaakt zijn van kwalitatief hoogwaardige ingrediënten. En laat honing nu juist wél aan al die voorwaarden voldoen voor goede brandstof.

2. Honing bevat de eenvoudige suikers die je lichaam nodig heeft
Als je gaat kijken naar de ideale brandstof voor je run, dan wil je het liefst koolhydraten, of eenvoudige suikers, die snel door het lichaam worden afgebroken en direct beschikbaar zijn om als energie te worden gebruikt. Op het moment dat de brandstof te veel vet of eiwit bevat, wordt het spijsverteringsproces vertraagt, wat betekent dat het langer zal duren voordat je lichaam de energie opneemt. Daarnaast kan het zorgen voor maag en darmklachten.

Honing, zowel puur als verwerkt in een reep of gelletje, is de ideale combinatie van koolhydraten. Het bevat de natuurlijke suikers fructose en glucose, wat het tot de perfecte energiebron maakt voor je lichaam tijdens een run én daarna als herstel als de glycogeenvoorraden in de spier leeg zijn. Idealiter wil je ongeveer 100 calorieën - of ongeveer 30 tot 60 gram koolhydraten - per uur tot je nemen voor trainingen die langer dan een uur duren. Deze strategie zorgt ervoor dat het glycogeen in je spieren op peil blijft, waardoor je minder snel vermoeid raakt.

Enige kanttekening is dat honing alleen, geen elektrolyten bevat, die je wel nodig hebt om je spierfunctie te bevorderen. Om die reden is het wel goed deze elektrolyten aan te vullen met sportdrank of voeding die natrium en kalium bevatten. Of je kiest voor een complete snack die dit wel allemaal bevat, zoals op honing gebaseerde gel of kauwtabletten.

3. Honing helpt bij een kick-start herstel
Zodra de suiker uit de honing - of andere koolhydraatbron - wordt gebruikt voor onmiddellijke energiebehoeften en om glycogeenvoorraden in de spieren weer aan te vullen, worden de overtollige suikers als vet opgeslagen. Honing en honingproducten zijn dus ideaal om je lichaam te helpen bijtanken en herstellen na een intensieve hardlooptraining.

Let wel dat een goede herstelsnack of maaltijd, ook de nodige proteïne bevat. Gelukkig genoeg heerlijke recepten te bedenken met honing die daar aan voldoen, zoals een geroosterde boterham met pindakaas en honing, of kwark met noten en honing.

4. Honing is rijk aan antioxidanten
Tot slot biedt honing - naast dat het de ideale brandstof is - nog een geweldig gezondheidsvoordeel: antioxidanten. Wel moet erbij gezegd worden dat het per honingsoort afhankelijk is hoeveel antioxidanten het bevat. Mocht je dus op zoek zijn naar een bak antioxidanten, kies dan voor wat fruit en groenten om dit aan te vullen.

Maar hey, genoeg redenen om je bak kwark met bosbessen en noten op te fleuren met wat van dit zoete vloeibare goud! (bron)

Geen opmerkingen: