zondag 3 januari 2021

Blessures: herkennen en voorkomen

Meer dan de helft van alle lopers heeft weleens last van pijnklachten en blessures

Je bent vol goede moed en enthousiasme (weer) begonnen met hardlopen. En dan is er ineens die zeurende pijn aan je scheenbeen tijdens het lopen. Of na afloop een stekende pijn onder je hak. Wij leren je de drie meest voorkomende hardloopblessures te herkennen en leren je de maatregelen waarmee je deze voorkomt.

Een hardloop feitje: meer dan de helft van alle lopers heeft weleens last van pijnklachten en blessures. En vaak zijn deze nog hardnekkig ook. Logisch dat jij er alles aan wilt doen om die ellende te voorkomen. Dat begint met herkennen en de juiste aanpak.

Hoe ontstaan hardloopblessures?

Wanneer je conditie nog niet optimaal is en je niet de juiste looptechniek hebt, is het risico op blessures groter. Dat is vaak het geval bij beginnende lopers. Daarom is het advies om in elk geval de basistechniek van een professionele hardlooptrainer te leren, bijvoorbeeld bij een atletiekclub. Maar ook gevorderde lopers en wedstrijdatleten zoeken continu hun grenzen op. Hierdoor dagen ook zij de balans tussen belasting en belastbaarheid van hun lichaam uit en kunnen pijnklachten en blessures doelstellingen in de weg staan.

De top 3 in hardloopblessures:

Wees niet bij elk pijntje direct bang voor een langdurige blessure. Maar wees wel extra alert op onderstaande symptomen. Vermoed je één van deze blessures? Ga dan voor de zekerheid altijd naar een fysiotherapeut. Hoe langer je met klachten doorloopt, des te langer je straks mogelijk stil moet zitten.

1. Scheenbeenblessure

Deze blessure wordt ook wel ‘shin splints’ genoemd. Binnen de sportfysiotherapie zeggen we mediaal tibiaal stresssyndroom. Lopers met dit type klachten ervaren een zeurende, drukkende pijn ter hoogte van het scheenbeen. De pijn speelt tijdens en na het hardlopen op, of soms zelfs al tijdens de warming-up of het wandelen.

2. Achillespeesblessure

Pijnklachten in de achillespees komen in verschillende gradaties voor. Bij een beginnende peesblessure is er pijn bij de start van het hardlopen en na afloop. In een later stadium is de pijn er continu, dus ook tijdens het hardlopen. Vaak is er sprake van ochtendstijfheid in de pees en heb je opstartproblemen na het stilzitten.

3. Peesplaatblessure voet/hielspoor

In de sportfysiotherapiepraktijken groeit het aantal lopers met hielpijn explosief. In sommige gevallen is op echografisch beeld een verkalking van de hak (hielspoor) zichtbaar, maar vaker is er sprake van een geïrriteerde, verdikte peesplaat onder de voet (fasciitis plantaris). In dit geval ervaar je een scherpe pijn onder de hak en/of middenvoet.

Pak pijnklachten bij de kern aan

Hardloopblessures staan bekend om hun chronische, recidiverende karakter. Dat wil zeggen dat blessures lang duren en geregeld terugkomen zodra je weer met hardlopen begint. De juiste behandeling is daarom essentieel. De visie van sport fysiotherapeut Leonie: ‘Behandel niet alleen de symptomen zoals pijn, stijfheid en krachtsverlies, maar focus vooral op de oorzaak van de klachten.

Blessurepreventie

Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt ook voor blessures. Bij het zoeken naar de oorzaak, en vervolgens het voorkomen van blessures, spelen meerdere factoren mee. De zogenaamde interne factoren zijn voorbeeld flexibiliteit, stabiliteit en kracht van gewrichten en spieren. En externe factoren zoals looptechniek en trainingsopbouw. Het advies van Leonie: ‘Besteed voldoende aandacht aan blessurepreventie, hiermee kun je veel blessures – en daarmee een hoop frustratie en teleurstelling - voorkomen.’ (bron)

Geen opmerkingen: