zaterdag 2 januari 2021

Jaaroverzicht 2020

Maar 6 wedstrijden en 4 virtuele wedstrijden in 2020
Het is begin 2020. Veel AVA'70 leden hebben zich opgegeven voor de Marathon van Rotterdam. Voor mij wordt het mijn 2e Marathon, precies 25 jaar na mijn eerste in dezelfde stad. Net als in 1995 is uitlopen weer het doel en dan ook nog het liefst binnen de 4 uur. Precies dezelfde doelstelling als toen, alleen mag ik er nu een uur langer over doen. Qua wedstrijden en trainingen hebben we een mooi schema, wat goed te doen moet zijn. Hopelijk blijf ik wel blessurevrij.

De eerste zaterdag van het jaar doen we mee aan de 10 kilometer van de Snertloop in Dinxperlo. De tijd is niet belangrijk (5.20/km) en met een kleine groep lopen we na de wedstrijd terug naar Aalten. Als we weer thuis zijn zitten we net aan een halve Marathon. Een week later lopen we in hetzelfde tempo een iets langere wedstrijd (14.3 km) in Haarlo. Op de laatste zaterdag van januari vraagt Tom of ik zin heb om mee te gaan naar het Zuid-Hollandse Hoornaar voor een 10 kilometer wedstrijd. Ik heb hier nog nooit gelopen en kom in ruim 45 minuten over de finish.

De eerste zondag van februari begint het er al iets op te lijken als we met een mooie groep van AVA'70 mee doen aan de 25 kilometer van de Midwinter Marathon in Apeldoorn, waar we precies 9 kwartier over doen. Twee weken later staat de Jutberg Trail op het programma, een halve marathon die grotendeels gaat over onverharde bospaden door de prachtige bossen van de Veluwezoom. Weer ruim 2 uur in de pocket! Op 1 maart begint het serieuze werk bij de Achtkastelenloop in Vorden, mijn eerste 30 kilometer wedstrijd ooit. Onder het genot van een bescheiden zonnetje maar met een frisse wind hebben we bijna 3 uur mogen genieten van het Achtkastelen dorp. Naast deze wedstrijden loop ik nog 3 trainingen van meer dan 20 kilometer, 1 van 25 plus  en 2 trainingen van 30 kilometer. Mooi op schema en dat geldt bijna voor iedereen.

En toen werd het medio maart, als Covid 19 toe slaat. De straten raken leeg, de meeste winkels sluiten, de auto's staan langs de kant van de weg en de mensen komen een stuk minder buiten. Over de hele wereld gaan landen op slot, je kan het haast niet geloven. Het is zo surrealistisch maar iedereen beseft wat er aan de hand is. De jongeren studeren online, kinderen spelen in huis, pubers vervelen zich en ouders weten niet goed wat te doen. Kantoren worden gesloten, mensen moet vanuit huis werken en ondernemers komen in de problemen. Er is ineens niet genoeg ruimte voor iedereen in ziekenhuizen, operaties en onderzoeken worden zelfs uitgesteld. Iedereen zit in quarantaine om gezondheidsredenen of preventief. Sommige mensen mogen niet meer naar hun werk, anderen moeten. Elkaar omhelzen, kussen of een hand geven is ineens een bedreiging en iedereen moet afstand tot elkaar bewaren. Mensen worden beperkt in hun vrijheid terwijl er vrede is. Over de hele wereld worden veel mensen ziek en het is allemaal erg besmettelijk. Allerlei leuke dingen gaan niet meer door en niemand weet wanneer het weer kan.

Ook de Marathon van Rotterdam wordt verzet naar het najaar. Ineens train je niet meer voor een doel en verdwijnt langzaam ook de motivatie. Wel organiseert mijn vereniging AVA'70 nog vier virtuele wedstrijden van 5 kilometer waar ik aan mee doe. Maar alleen een wedstrijd lopen valt me tegen en dus de tijd ook. We trainen door in groepjes van 10 personen, later terug gebracht naar 4 en nu zijn we blij dat we nog met zijn tweeën mogen lopen. Ook ga ik regelmatig overdag alleen op pad.

De marathon wordt later uiteindelijk verzet naar 24 oktober 2021. Hoe ik er nu over denk wil ik van de zomer wel aan de trainingen beginnen en dan eerst maar eens kijken hoe dat gaat. Het zou fijn zijn dat er meerdere atleten zo over denken, zodat we weer een mooie groep kunnen vormen. De tijd zal het leren!

Geen opmerkingen: