maandag 25 januari 2021

Zo verbrand je meer vet tijdens je training

Is je doel gewichtsverlies en een betere vetverbranding? Eet dan voor je de deur uitgaat een kleine portie eiwit
Er zijn allerlei redenen te bedenken om af en toe vóór het ontbijt je loopschoenen aan te trekken. Je dwingt je lichaam om vet te gebruiken als energiebron. Je kunt je lichaam leren om beter te herstellen en niet onbelangrijk: je begint fris aan de dag. Is jouw doel wat gewicht kwijt te raken? Dan is het misschien beter om wél iets te eten voor je de deur uitgaat.

Nuchter, koolhydraten of eiwit?
In een recente studie werden een aantal jonge mannen vier keer aan een looptest onderworpen. Voor de test kregen ze op vier verschillende momenten óf 25 gram wei-eiwit (snel opneembaar eiwit) óf 25 gram caseïne-eiwit (langzaam opneembaar eiwit) óf 25 gram maltodextrine (een soort koolhydraat) óf niets te eten. Dertig minuten na hun ‘ontbijt’ mochten de mannen 30 minuten op de loopband voor een rustige training. Tijdens, voor en na de training werd hun energieverbruik gemeten.

Twee keer zo veel
Uit de studie kwam een opvallend resultaat naar voren. Als je streeft naar gewichtsverlies – en dus een hoger energieverbruik– moet je vooral wél eten voor je training. En dan het liefst wei- of caseïne-eiwit. Na inname van deze soort eiwitten was de verbranding van de mannen ±3.41 en 3.39 kcal/kg hoger na inspanning. Bij inname van de koolhydraten was dit slechts 1.57 kcal/kg en na de nuchtere training maar 2 kcal/kg. In een andere studie werd aangetoond dat dit effect wel 24 uur kan duren. Oftewel: nog 24 uur na je training verbrand je meer energie als je voor je training eiwit hebt ingenomen.

En je vetverbranding?
Door wel eiwit in te nemen voor je ontbijt zet je overigens ook gewoon je vetverbranding aan het werk, net zoals bij trainen zonder ontbijt. Door caseïne-eiwit in te nemen steeg de vetverbranding overigens het meest.

Kortom:
Is je doel gewichtsverlies en een betere vetverbranding? Eet dan voor je de deur uitgaat een kleine portie eiwit. Dat kan in de vorm van (1 schep) eiwitpoeder aangelengd met water maar ook simpelweg met een schaaltje magere kwark (vol caseïne-eiwit). Extra voordeel: door wel wat eiwit in te nemen voor je training bescherm je bovendien je spieren voor spierafbraak. (bron)

Geen opmerkingen: