zaterdag 8 oktober 2022

Hardlopen goed is voor je psychische gezondheid

Je stemming verbetert na een rondje hardlopen

Bewegen is belangrijk om lichamelijk gezond te blijven, maar het blijkt ook bevorderlijk voor je psychische gezondheid. Vooral je stemming verbetert, wat de meeste lezers ongetwijfeld zullen herkennen na een rondje hardlopen. Die mentale effecten hangen af van meerdere factoren, zoals de duur en intensiteit van je loopjes, hoe vaak per week je loopt, in wat voor omgeving je loopt en met wie je loopt.

Talloze studies hebben inmiddels aangetoond dat sporten helpt om mentaal gezond te blijven. Bij mensen die één tot drie uur per week sporten is de kans op een psychische stoornis anderhalve keer kleiner dan bij niet-sporters. Depressie, apathie, angst en agressie houd je gemakkelijker buiten de deur als je actief bent.

En mocht je last hebben van psychische klachten dan kun je het hardlopen als medicijn inzetten. Onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat bewegen positieve effecten heeft bij verschillende psychische gezondheidsklachten. Veruit het meeste onderzoek is gedaan naar de effecten van sporten bij depressie.

Sport kan een vergelijkbaar of zelfs beter antidepressief effect hebben dan pillen. Beweging zorgt o.a. voor een verbetering van het endorfinesysteem en verhoogt de afgifte van BDNF, een stof met een direct antidepressieve werking.

Wie dus al depressieve klachten heeft ontwikkeld, heeft een grotere kans om daarvan te herstellen als hij regelmatig gaat hardlopen. Dat kan zelfs net zo goed werken als antidepressiva en psychotherapie. Vandaar ook dat er zoiets bestaat als runningtherapie.

Daarnaast blijkt sporten ook positieve effecten te hebben bij ADHD, angstklachten, autisme, burn-out & stress, depressie, hypochondrie, posttraumatisch stressstoornis (PTSS), schizofrenie en verslavingsproblematiek.

Onderzoek laat dat zien dat het mogelijk is om een angstniveau met meer dan de helft te verlagen door 8 weken lang 3 keer per week 30 minuten te hardlopen.

Hardlopen zal ongetwijfeld niet al die genoemde klachten doen helpen verdwijnen, maar kan zeker een bijdrage leveren in het verminderen van die klachten. (bron)

Geen opmerkingen: