zaterdag 22 oktober 2022

Route 84: Lintelo - Wenninkroute

In de afgelopen jaren heb ik veel routes door het prachtige Achterhoekse landschap gelopen en een aantal hiervan wil ik graag met jullie delen. Ik probeer de komende tijd regelmatig een route hieraan toe te voegen, uiteraard ook geschikt om te wandelen. Opmerkingen of aanvullingen hoor ik graag. 

Vandaag de 84e route uit deze serie: De naamgever van deze route is de Wenninkmolen aan de Gendringseweg. Op sommige punten heb je een prachtig zicht op deze mooie, en nog in gebruik zijnde beltmolen.  Op deze route domineren de weilanden in de nabije omgeving met verbindingen in de vorm van smalle wandelpaden, zoals het pad in het verlengde van de Wolterinkweg en van de Hengeveldweg. Meestentijds zien we hier het vertrouwde en klassieke landschap met daarin de zwartbonte en roodbonte koeien. Steeds is er in het blikveld een boerderij in beeld met namen als: Bulsink, Wolterink, Hengeveld en de Brassenhutte. In deze wandeling blijven we aan de zuidkant van het spoor.

Route 84: Wenninkroute, om de kern van de buurtschap Lintelo
Afstand: 7,6 kilometer
Start: Kulturhus Lintelo Schooldijk 23 - 7121 LX Aalten
Bewegwijzerd: Ja, rode pijlen
Afkortingen: LA Linksaf, RA rechtsaf, RD rechtdoor
Foto's van de route: fotoalbum
GPX bestand van de route
Laatst aangepast: 20 oktober 2022
Klik hier voor alle wandel- en hardlooproutes in de omgeving van Aalten

Start: Vanaf de parkeerplaats bij het Kulturhus loop je 50 meter verder naar de kruising Halteweg-Schooldijk. Sla hier rechtsaf en 200 meter verder op de volgende kruising ga je weer rechtsaf. Vanaf hier volg je de rode pijlen.

Knooppunten: D14-D23-D16-D82-X61-D65-D20-D44-D35-D86-D14

*Aan het eind van de route is in de Wenninkmolen zichtbaar, zo genoemd naar de eerste eigenaren. Het is een windkorenmolen, type beltmolen uit 1860. De molen heeft een ronde stenen romp en een met dakleer gedekte kap. De vlucht is ongeveer 22,50 meter. De molen is nog in bedrijf en het gehele binnenwerk wordt aangedreven door de wind. In 1986 is de molen gerestaureerd. Bezichtiging is mogelijk op vrijwel iedere zaterdagmiddag (te zien aan de blauwe vlag die dan uithangt) en op afspraak.

Geen opmerkingen: