zondag 30 oktober 2022

Verslag van de 37e Halve Marathon van Doetinchem

Daan Reintjes
Daan Reintjes maatje te groot voor Jordy Kloet 

Door Benno Stevering

DOETINCHEM – Daan Reintjes uit Oud-Zevenaar maakt een grote progressie door. ’’Vorige week liep ik nog in Valencia dezelfde afstand in 1.08.14u. Ook de vier mijl van Groningen en de 10 miles van Tilburg verliepen relatief gunstig. Mijn doel is om mee te blijven doen met NK-medailles en er nu ook een te scoren. Na een enigszins rustige start zondagochtend tijdens de 37e halve marathon in Doetinchem begon ik bij 15 km te rekenen en gaf gas. Het zat er niet meer in om 1.05.58 uur, het parcoursrecord van Korir Evans Kipkoech aan te scherpen. Ik ging overigens weg op 1.10u. Vanaf het begin wilde ik er eigenlijk gewoon een mooie, ontspannen training van maken.’’ In een voor Reintjes onbekend parcours liep hij ongekend goed en won in een tijd van 1.08.41 uur. Zijn vader Frank Reintjes begeleidde hem per fiets. Reintjes ging weg op 1.10u. De vijf kilometer verliep goed in 16.40 minuten. Vervolgens liep Reintjes de tien kilometer in 33.10 minuten. Rond de vijftien kilometer liep hij 50 minuten. Om richting parcoursrecord te lopen had hij daar al 1 minuut rapper moeten zijn. 

Jordy Kloet uit Doetinchem liep in beginsel dezelfde tred als Reintjes. Argonaut Kloet: ‘’Op voorhand wist ik dat Daan veel sneller zou zijn en voor mij geen maat!. Ik heb een snelle eindtijd dan ook helemaal losgelaten. Verder had ik gebrek aan wedstrijdritme omdat er gewoon weinig aanbod aan wedstrijden is, en speelde de warmte ook een grote, zware tegenstander.’’ Wel kende Kloet het om als winnaar over de streep te gaan. In Doetinchem won hij reeds tweemaal. Gert-Jan Wassink zou voor Kloet als haas fungeren bij de halve van Doetinchem, maar Wassink moest helaas vanwege een blessure verstek laten gaan. Voor beiden wordt het komende doel de Zevenheuvelenloop. Reintjes zal daar echter voor een tijd van rond 45 minuten gaan, terwijl Kloet 48 minuten ambieert. Famke Heinst uit Arnhem van team Titus Sport noteerde met 1.25.29 uur de vierde dames tijd ooit gelopen in Doetinchem. Het parcoursrecord staat nog steeds op naam van Nancy Chepkurui met 1.17.07 uur. Famke gaf aan: ‘’Het is voor mij belangrijk vertrouwen op deze afstand op te bouwen. Ik wilde de halve marathon rustig starten en deze als goede duurlooptraining beschouwen. Mijn langste afstand die ik gelopen had was tien kilometer. Toch vond ik het achteraf best leuk. Ik ga me straks deze winter niet op de indoorwedstrijden, maar op het landelijke crosscircuit richten.’’ Ieneke Voets uit Elst werd tweede in 1.31 uur. Nicole Voet uit Wageningen liep met een hoge ambitie en noteerde de derde tijd 1.33.10 uur.  

Ruben Garretsen was superieur en won de 7,5 kilometer in 24.20 minuten. Ook voor hem was het parcoursrecord van Dennis Weijers die 22.58 minuten destijds liep te ver verwijderd. Garretsen over zijn zege: ‘’Het is altijd erg gezellig om hier te hardlopen. De laatste twee kilometer waren het zwaarst. Gelukkig beschik ik nu over de kracht om mijn tempo goed te kunnen vasthouden.  Ik zit nu in mijn vierde jaar geneeskunde in Groningen. Over enige jaren hoop ik uiteindelijk me als sportarts te vestigen. Het gaat erg goed. Mijn besttijden weet ik nog steeds aan te scherpen. De eerste grote wedstrijd die op het programma staat is de Zevenheuvelenloop. Ik ben lid van Vitalis in Groningen, maar ook nog steeds van Argo in Doetinchem, waar ik loop op schema’s van trainer Stephan Scanu. Voor komend seizoen zou een tijd onder de vijftien minuten een loflijk streven zijn.’’ Tijmen Wisselink uit Zelhem noteerde de tweede tijd achter Garretsen met 25.15 minuten. Voor hem was zijn clubgenoot zondag te sterk. 

Ook het record van Linda Ooms uit Tonden bleef met 27 minuten bij de vrouwen intact. Sophie van der Most uit Arnhem was zondag de rapste vrouw met 27.39 minuten, gevolgd door Eline de Jong uit Eindhoven met haar roots in Didam die 28.33 minuten op de klokken bracht. Van der Most: ‘’Ik heb continue aan kop gelopen in mijn eigen tempo. Dit was een lekker landelijk, mooi rondje. De plotse warmte heeft iedereen last van. Het is niet echt wat je in het najaar verwacht. Ik denk dat je er gewoon niet te veel aan moet denken en accepteren. Wel is het uiteraard belangrijk om goed te blijven drinken onderweg. Net als vele anderen hier komt voor mij ook de Zevenheuvelenloop in het verschiet en zal ik me weer profileren in diverse triatlons. Ik heb geen specifieke richttijd voor handen.’’ In totaal kwamen er meer dan 500 deelnemers aan de start. Het leverde fraaie herfstkiekjes op van lopers over de vele bladeren langs de Boldiek en het kasteel Slangenburg. Door haar vele bochten en onverharde parcours is de halve marathon Doetinchem erg afwisselend, maar geen echt parcours om een pr aan te scherpen. Uitzonderingen daarop echter nagelaten. Harry Striekwold uit Gaanderen, reeds 60 jaar lid van Argo en 50 jaar sprak het evenement aaneen.

Uitslagen: 21,1 kilometer: 

Mannen: 1. Daan Reintjes (Oud-Zevenaar) 1.08.51 uur, 2. Jordy Kloet (Doetinchem) 1.13.30, 3. Maarten Zeegers (Maastricht) 1.18.08. 

Vrouwen: 1. Famke Heinst (Arnhem) 1.25.29 uur, 2. Ieneke Voets (Elst) 1.31.00, 3. Nicole Voet (Wageningen) 1.33.10. 

7,5 kilometer:

Mannen: Ruben Garretsen (Argo-Keijenborg) 24.20 minuten, 2. Tijmen Wisselink (Argo-Zelhem) 25.15, 3. Thijs van Aalten (Arnhem) 25.27. 

Vrouwen: 1. Sophie van der Most (Arnhem) 27.39, 2. Eline de Jong (Eindhoven/Didam) 28.33, 3.Milou de Kleijn 31.18.

Geen opmerkingen: