woensdag 30 december 2009

Trainingsloop in Zwillbrock(D)

Op de foto van links naar rechts staand: Andre Balke, Luuk te Brake, Bram Wevers, Andries Stortelder, Gerrit Heersink, Theo Stronks, Henk Mengers, Marco van Rijs, Jan Keemink, Henk Lammers, Sander van der Hooff, Donja z’n hond, Rob Roelofsen en Johan Wolthuis. Zittend:Erwin Wamelink, Geert Wevers, Eric Demkes, Wim Brinkman en Henk Lammers. De foto is gemaakt door de enigste vrouw in het gezelschap Ingrid van Zolingen
We beginnen onze trainingsloop op de parkeerplaats bij de Sint Franciscuskerk van Zwillbrock, net over de grens bij Holterhoek. Aan de overkant fietsen de mountainbikers door cafe Reirink, we besluiten ons aan te passen en lopen achter de fietsers aan door het cafe van Ludwig. Voordat je er erg in hebt ben je het cafe ook al weer uit, wat verbaasde stamgasten achterlatend.

Dit authentieke en bijzondere cafe is bij velen populair en is dan ook bij vrijgezellenparty’s of personeelsfeesten zeer in trek. Als Ludwig ‘s avonds moe is en naar bed wil, kun je gewoon blijven zitten. Houd zelf even de consumpties bij, dan ziet hij het de andere morgen wel. Tot voor kort stond de deur dan ook altijd open, helaas waren ook hier personen die niet weten wat mijn en dijn is en meerdere voorwerpen en zelfs zijn auto meegenomen hebben. Als Ludwig er nu niet is, is de deur op slot, want Ludwig is naast uitbater ook nog boer, koster van het beroemde Zwillbrockse kerkje en begraafplaatsbeheerder. Op de CD van de Achterhoekse band Boi Foi Toch wordt zelfs ‘Reirinks Marie’, de moeder van Ludwig, door de band bezongen.

Even later lopen we in de richting van het Zwillbrocker Venn, een natuurgebied dat ontstaan is nadat hier turf is gestoken. Het herbergt de grootste kokmeeuwenkolonie van Duitsland en het is tevens wereldwijd de meest noordelijk gelegen broedplaats voor een kolonie flamingo’s. Waar de kokmeeuwen het gehele jaar in het gebied aanwezig blijven, trekken de flamingo’s in de winter naar de wateren in het zuidwesten van Nederland. Nadat we een gedeelte rond het Venn hebben gelopen, missen we een afslag en lopen we enkele kilometers verkeerd. Een MTB-er wijst ons de weg naar Cafe Haak en Hoek, dat in de vorige eeuw is veranderd "van smokkel tot smikkelcafe".

Luuk en Bram slaan hier linksaf en gaan terug naar de auto, de anderen lopers gaan rechtsaf. We zijn weer op Nederlands grondgebied en aan onze rechterhand ligt het natuurgebied de Leemputten, waar tot 1975 leem werd gewonnen voor het maken van dakpannen en stenen. Toen kwam er een einde aan het "stenen tijdperk", omdat de steenfabriek in Groenlo door een landelijke sanering in de baksteenindustrie stopte met de activiteiten. In mijn jeugdjaren kon je in de Leemputten zelfs waterfietsen om zo de prachtige omgeving eens goed te kunnen bekijken, helaas kan dat nu niet meer. Nu is het een erg afwisselend gebied waar vele vogelsoorten zijn te zien. De fuut is hier een broedvogel en ook de aalscholver voelt zich hier thuis. Ook de wat zeldzamere vogels als de wielewaal en de zwarte specht zijn hier aanwezig. Tijdens de vogeltrek wordt dit gebied dan ook door vele soorten als een tussenstop gebruikt.

We slingeren wat door het prachtige gebied heen en op sommige plaatsen is het wat glibberig of moet je uitkijken om geen natte voeten te krijgen. Na een aantal kilometers steken we bij het cafe weer de grote weg over om terug naar Zwillbrock te gaan. Op de parkeerplaats zitten Bram en Luuk al op ons te wachten en na een platmänneken Kuemmerling gaat ieder weer zijn eigen weg. Ik zelf vond het weer een mooie morgen in een prachtig gebied en ik wil iedereen bedanken voor het meelopen en Andre Bleumink voor het uitzetten van de route.

Klik op de link voor enkele foto’s

fotoalbum
Natuurgebied de Leemputten
Henk Mengers en Henk Lammers komen uit het cafe bij Ludwig

Geen opmerkingen: