woensdag 22 oktober 2014

Bruggen- en dijkenloop Arnhem

De John Frostbrug
Ina en een collega moeten afgelopen woensdag een examen maken in Arnhem en ik besluit als chauffeur mee te gaan. Rond 10.15 uur zet ik hun af in de buurt van het examengebouw en rijd ik zelf verder naar het Gelredome, het stadion van Vitesse. Hier parkeer ik mijn auto en ben ik van plan om een duurloop van ongeveer anderhalf uur te gaan maken. Vanaf de parkeerplaats loop ik om het stadion heen, in de richting van Nijmegen. 

Aan de achterkant van het stadion ga ik rechtsaf in de richting van de Bonifatiuskerk in Elden. Het witte kerkje ligt op een kunstmatige verhoging in de polder (op een woerd) net naast de dijk. Een paar honderd meter verder ligt de Westerveldse kolk. De kolk vormt het litteken van een dijkbreuk die rond de kerst van 1740 ontstond. De Eldense dijk had blootgestaan aan aanhoudende zware stormwinden en erg hoog water. Door deze dijkbreuk en die in Bemmel raakte de Betuwe, de Tielerwaard, en de landen van Buren en Culemborg overstroomt. De overstroming behoort tot de ergste natuurrampen die het rivierengebied hebben getroffen. 

Het uiterwaardenpark Meinerswijk, een uniek natuurgebied met wisselende waterstanden en rondzwervende kuddes Konikpaarden en Galloway runderen, laat ik links van me liggen. Ik ben er met de Bridge to Bridge loop al eens enkele malen door heen gelopen en ga nu meer in de richting van het Arnhemse centrum. Net voor de Nelson Mandelabrug ga ik over de dijk verder naar de John Frostbrug, het is één van de drie bruggen over de Rijn die het zuiden van Arnhem met het noorden verbindt. Deze Britse luitenant-kolonel bereikte in 1944 met zijn bataljon, tijdens de Slag om Arnhem, als enige de noordzijde van dit belangrijke strategische punt. Hij wachtte tevergeefs op de verwachte militaire steun vanuit het zuiden. Het gevolg was dat de brug weer in handen kwam van de Duitsers. Dit mislukte offensief betekende het voorlopig einde van de bevrijdingsoperatie van de geallieerden. Arnhem was "een brug te ver" en een tragedie voor de stad en de 100.000 inwoners die de stad moesten verlaten, maar vooral ook voor de burgers in het niet bevrijde deel van Nederland, die de verschrikkingen van de hongerwinter moesten ondergaan.

Over de dijk loop ik verder naar de Andrej Sacharovbrug, genoemd naar de Russische atoomgeleerde en Nobelprijswinnaar. Ook over deze dijk ben ik al eens met een wedstrijd Jail to Jail loop) heen gekomen. De brug is een onderdeel van de Pleyroute en langs deze weg en door het winkelcentrum Kronenburg loop ik terug naar het stadion. Ina en haar collega hebben het examen er net opzitten als ik hen weer op pik, een dag later horen ze beiden dat ze geslaagd zijn.

fotoalbum
Het Gelredome

2 opmerkingen:

Kiekie zei

Wat een mooie omgeving, prachtig in beeld gebracht door deze lopograaf.

Harro zei

Leuk wederom!