zaterdag 11 oktober 2014

Boekbespreking: Het Geheim van Hardlopen

Het geheim van het hardlopen
In de loopwereld zal het weinigen zijn ontgaan dat nu ongeveer een jaar geleden het boek Het Geheim van Hardlopen werd uitgebracht. Inmiddels is de tweede druk op de markt. In deze korte tijd heeft het boek een onomstreden positie verworven als alom erkend standaardwerk voor de midden- en langeafstandslopers. Omdat het begrijpelijk en plezierig leesbaar is geschreven is het voor iedereen een interessant en heel bruikbaar handboek. Het komt niet vaak voor dat een sportboek zo snel een zo goed aangeschreven positie verwerft bij zowel de professional als de recreant. Een reden temeer om dit boek maar eens te bestellen en tegen het licht te houden.

De website die bij het boek hoort, www.hetgeheimvanhardlopen, bevat allerlei calculatoren, waarmee je kunt rekenen aan je hardlooptijden. De website mag zich verheugen in grote aantallen bezoekers per dag en voorziet duidelijk in de behoefte van veel lopers om even te willen rekenen aan hun tijden.

En daarmee typeer je eigenlijk ook meteen het boek: hardlopen in cijfers. De auteurs Hans van Dijk en Ron van Megen zijn beiden ingenieur en blijken zeer gedreven te zijn in het uitzoeken hoe je als loper sneller en beter kunt worden. Zoals ze zelf beschrijven beleven ze veel plezier aan hardlopen en ze blijken zeer gedreven in het uitzoeken hoe je sneller en beter kunt worden. En passant tonen ze aan dat je niet alleen sneller maar ook gezonder en fitter wordt door te sporten. Dat is natuurlijk niet zo verrassend.

Wel verrassend is de aanpak in het boek. Als ingenieurs willen Van Dijk en Van Megen alles kunnen modelleren en uitrekenen. Dat klinkt nogal technisch maar het is op heel heldere en voor iedereen toegankelijke wijze verwoord en vertaald naar het effect van alle aspecten die een rol spelen bij hardlopen. En daarin blijkt het boek erg compleet te zijn. Het effect van tegenwind, het lopen in het bos of op de weg, over heuvels, de temperatuur en wat dan ook: het is uitgezocht, wordt uitgelegd én je kunt er zelf aan rekenen.

Voor dat rekenen hoef je geen wiskunde knobbel te hebben. De formules staan in het boek maar alles wordt helder uitgelegd en ook geïllustreerd aan de hand van voorbeelden. De auteurs zijn zelf bij regelmaat het voorbeeld, maar ze voeren ook een soort Jan Modaal op die door het hele boek terug komt, de Marathon Man. Hier komt de kracht van de combinatie van het boek met de website naar voren. Door je eigen resultaat in te vullen en de omstandigheden aan te geven kun je je “schone” tijd uitrekenen. Die schone tijd is een soort correctie voor de omstandigheden. Omdat veel hardlopers graag aan hun tijden rekenen en willen weten of ze bijvoorbeeld ondanks de wind toch een PR gelopen hebben, is dit een belangrijke meerwaarde van het boek.

Het boek wordt tekort gedaan als het alleen getypeerd wordt als een mooi geïllustreerd rekenhulpmiddel. Het is juist erg compleet omdat eigenlijk alles dat van belang is bij midden- en langeafstandslopen wel aan de orde komt. Op dit punt is het weliswaar niet uniek, maar het geeft op een compacte en heldere wijze een heel mooi totaalbeeld. Door de indeling in 61 compacte hoofdstukjes kan het gemakkelijk worden gebruikt om na de training even een hoofdstukje na te slaan en iets na te kijken. Het is dus zondermeer waar wat in de media geschreven wordt: het boek is hét standaardwerk voor hardlopen.

Het predicaat standaardwerk wordt gestaafd op de website met tal van lovende uitspraken van toplopers en deskundigen en positieve recensies. Ook reacties en vragen van lezers zijn erop te vinden. Deze zijn vrijwel zonder uitzondering zeer enthousiast én de auteurs geven kennelijk antwoord op vragen. Dat is wel eens anders. Het boek ligt lekker in de hand, is stevig uitgevoerd en ziet er door mooi fotowerk schitterend uit. Er is maar een conclusie mogelijk: dit boek hou je binnen handbereik en krijgt een ereplaatsje in de boekenkast (bron)

Het Geheim van Hardlopen
Auteurs: Hans van Dijk en Ron van Megen
Genaaide paperback ISBN: 978-90-821069-1-6
216 pagina’s in full color
Prijs: € 19,95 (inclusief 6% BTW)
Verkrijgbaar in de boekhandel en ook te bestellen via www.hetGeheimvanHardlopen.nl
Het boek is ook verkrijgbaar als ebook. Het ISBN van het ebook is 978-90-821069-2-3. De prijs is dan € 14,95 (inclusief 21% BTW).

Geen opmerkingen: