woensdag 29 oktober 2014

Dennis Kimetto start in ‘s-Heerenberg

Dennis Kimetto
Na Paula Radcliffe bij de vrouwen, nu dus ook Dennis Kimetto bij de mannen! De 19e editie van de Montferland Run op zondag 7 december wordt hierdoor een zeer speciale editie, want het is een unicum om beide wereldrecordhouders op de marathon aan de start te hebben. Voor Dennis Kimetto wordt het ná zijn sensationeel snelle 2.02.57 uur op de marathon in Berlijn – hiermee verbeterde Kimetto het wereldrecord met liefst 26 seconden – weer zijn eerste wedstrijd.
De Montferland Run in ’s-Heerenberg is een snelle, internationale wegwedstrijd over 15 kilometer die door topatleten als ‘prettig’ en ‘bijzonder’ ervaren wordt. Dat komt door de rustieke sfeer én het gevarieerde parcours door het Montferland. Ook sluit de wedstrijd vaak perfect aan op de schema’s van de atleten.
De deelname van Dennis Kimetto – de nieuwe wereldrecordhouder op de marathon – past ín de traditie van de Montferland Run. Ook Haile Gebrselassie (in 2007) en Wilson Kipsang (in 2013) liepen 10 weken na het verbeteren van het wereldrecord op de marathon in Berlijn hun eerste wedstrijd in ’s-Heerenberg. Toch blijft het bijzonder dat de Keniaan Dennis Kimetto – die met zijn sensationeel snelle 2.02.57 uur op de marathon veel publiciteit heeft gehaald – nu toch ook weer voor Nederland én specifiek de Montferland Run in ’s-Heerenberg kiest.
Dennis Kimetto liet de sportwereld op 28 september versteld staan door als eerste atleet binnen de 2 uur en 3 minuten op de marathon te finishen. In een perfect geregisseerde race én bij ideale weersomstandigheden liep Kimetto vier kilometer voor de finish weg bij landgenoot Emmanuel Mutai. Hij passeerde na 2.02.57 als eerste de finishstreep op de Kurfürstendamm in Berlijn. Ook de nummer twee, Emmanuel Mutai, was met 2.03.13 sneller dan de mondiale toptijd van Wilson Kipsang ui 2013.
Van Dennis Kimetto was al bekend dat hij razendsnel is. In 2012 verbeterde hij – ook in Berlijn – het wereldrecord op de 25 kilometer en dat najaar finishte hij in dezelfde stad in zijn eerste marathon na 2.04.16 als tweede, op één seconde van winnaar Geoffrey Mutai. Daarmee verdiende hij het predicaat van ‘snelste debutant aller tijden op de marathon.’ In februari 2013 won Kimetto de prestigieuze marathon van Tokyo en in oktober van dat jaar benaderde hij met zijn winnende tijd van 2.03.45 in Chicago het toen geldende wereldrecord op de marathon tot op 19 seconden. Het leek dus een kwestie van tijd te zijn, alvorens Dennis Kimetto het wereldrecord zou verbeteren.
Binnenkort maakt de organisatie van de Montferland Run bekend welke topatleten het op zondag 7 december gaan opnemen tegen wereldrecordhouder Dennis Kimetto. Ook wordt spoedig duidelijk welke Nederlanders van start gaan in deze internationale wegwedstrijd over 15 kilometer.

1 opmerking:

ruud zei

Voor de helft van zijn startgeld,schrijf ik ook in.